Kā saglabāt autoritāti pēc nāves

Dažiem cilvēkiem ar dzīves laikā sasniegto un padarīto ne vienmēr pietiek, tāpēc publiskajās apbedīšanas vietās varam atrast personas, kam ir šķitis būtiski arī pēc nāves atgādināt par savu ietekmi un labklājību. Skats.lv devās Rīgas kapu ekskursijā, lai varētu pievērst uzmanību tiem, kuri ir tikuši pie iespaidīgākajām mūža mājām, jo galu galā tāds taču ir lielo un vareno memoriālu mērķis - atgādināt par sevi.
Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
1
Savu memoriālu slavenais advokāts un rakstnieks Andris Grūtups izveidoja jau 2011. gadā, izvēloties gan masīvu dizainu, gan lokācijas vietu pie 1. Meža kapu ieejas - tā, lai ikviens ienācējs to nekavējoties varētu aplūkot un apbrīnot. Kā zināms, Grūtups jūnijā devās aizsaulē.
DELFI
Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
2
Līdzīgi kā Grūtups sagaida Meža kapu apmeklētājus, bijušais ‘Banka Baltija’ dibinātājs un firmas ‘Interpegro’ vadītājs Moisejs Gurēvičs savu atdusas vietu ir radis pie Jauno ebreju kapu ieejas. 1995. gadā viens no tā laika valsts pazīstamākajiem uzņēmējiem mira savā automašīnā no septiņām slepkavas raidītām lodēm. Pēc nāvessoda pieprasīšanas, 1997. gadā par slepkavību tika notiesāti Vladislavs Jurčenko un Sergejs Dmitrijevs.
DELFI


Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
3
1996. gada 18. augustā ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts Igors Conda - firmas ‘Interlog PTE’ ģenerāldirektors, par kura biznesu joprojām atgādina nu jau sen 'Linstow' piederošais 'Mols'. Īsi pēc Condas nāves, Maskavā tika nolaupīts un vēlāk nogalināts arī viņa biznesa partneris Valerijs Ļihačovs. Igors tika apglabāts Raiņa kapos ar masīvu memoriālu, četrvietīgo kapu kopiņu izliekot ar melnu, pulētu granītu un apjomīgu trapecveidīgu pieminekli. Protams, arī fotogrāfija ar uzvalkā tērpto uzņēmēju.
DELFI


Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
4
Kaut arī kapu konsultatīvā padome bija atzinusi, ka Raiņa kapu Valdības laukumā apbedījumi ir jāpārtrauc, tur vietu atrada arī kādreiz sabiedrībā populārā 'Anre kundze' - uzņēmēja Anita Gribuste, kas bija atpazīstama pateicoties saviem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Deviņdesmito gadu vidū Gribuste piedzīvoja neveiksmīgu karjeras lejupslīdi, pazaudējot namīpašumu un iegūstot smagu slimību.
DELFI


Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
5
Par aizgājēju piemiņu ir parūpējušies arī Kiričenko dinastijas pārstāvji, uz kapakmens ļoti gaumīgi iegravējot aizgājēju labākos attēlus, kas turpmāk vienmēr vērsies ar skatu uz citām Raiņa kapu kopām.
DELFI


Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
6
Ļoti iespaidīga atdusas vieta ir sagādāta arī 1996. gada 22. septembrī nogalinātajam firmas ‘Mono' viceprezidentam Valerijam Mačuginam. Apšaudē, kas norisinājās viņa mājas pagalmā Dzirnavu ielā 151, bojā gāja arī modeļu aģentūras ‘Natalie' īpašniece Natālija Meisāne, kura tika apbedīta pavisam netālu. Tā laika izmeklēšanā izskanēja versijas par Mačugina iespējamo saistību ar nelegālo alkohola importu no Krievijas. Lai nu kā, viņa ietekmi apliecina fakts, ka kapu rotā podests ar nelaiķa krūšutēlu, bet Natālijas - pulēta granīta plāksne ar baltiem eņģeļa spārniem.
DELFI


Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
7
Raiņa kapu vidū ļoti izteiksmīgi ir apglabāts arī Nikolajs Kuļiks, kura mājvieta vizuāli nedaudz atgādina Grūtupa memoriālu. Tiesa, šo papildina iespaidīga eņģeļa statuja un krāsainas fotogrāfijas - gan reliģiozas, gan paša nelaiķa portrets.
DELFI


Kā saglabāt autoritāti pēc nāves
8
Tomēr pati iespaidīgākā atdusas vieta ir ietekmīgajam čigānam, kultūras darbiniekam, māksliniekam un dzejniekam - Kārlim Rudevičam, kurš ir guldīts blakus savai kundzei. Pienācīgas atvadas bija sarūpējis viņa dēls - mākslinieks, deputāts un starptautiskajās romu organizācijās ietekmīgais Normunds Rudevičs. Čigānu barona sarūpēto ceremoniju pavadīja Doma ērģeles, baznīcas zvani, melni mersedesi un miesassargi, galu galā visam rezultējoties ar divām reāla izmēra skulptūrām un galdiņu pie kā piesēst, ja esi ieradies paciemoties.
DELFI
Kā salabot Latvijas demogrāfiju Kā salabot Latvijas demogrāfiju   (3)
LieneCandy Opacā! Latvijas mediju virsraksti, ar ko nenošaut garām  
Latvijas 'Twitter' līderu pirmie tvīti Latvijas 'Twitter' līderu pirmie tvīti   (1)
Septiņi skaisti politiķu citāti Septiņi skaisti politiķu citāti   (5)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.