Preambulas dažādie viedokļi

Otrdien, 8. jūlijā valsts prezidents Andris Bērziņš izsludināja Satversmes preambulu, ko Saeima pieņēma 19. jūnijā. Kaut arī preambulas pieņemšanas mērķis ir cēls, tas sabiedrībā raisa dažādas diskusijas.
Preambulas dažādie viedokļi
1
Preambulas pieņemšanu atbalstīja 69 deputāti, kas pārstāv koalīcijas partijas, un pie frakcijām nepiederošie deputāti. Pret bija 28 ‘Saskaņas centra' parlamentārieši.
F64
Preambulas dažādie viedokļi
2
'Latvijas tauta aizsargā savu suverenitāti, Latvijas valsts neatkarību, teritoriju, tās vienotību un demokrātisko valsts iekārtu. Latvijas identitāti Eiropas kultūrtelpā kopš senlaikiem veido latviešu un lībiešu tradīcijas, latviskā dzīvesziņa, latviešu valoda, vispārcilvēciskās un kristīgās vērtības,' teikts Satversmes preambulā.
F64


Preambulas dažādie viedokļi
3
Pirms izsludināšanas SC deputācija norādīja, ka Satversmes papildināšana ar preambulu ir solis pie sabiedrības etniskās sašķelšanas apzinātas padziļināšanas pirmsvēlēšanu periodā.
LETA


Preambulas dažādie viedokļi
4
Savukārt Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs 20. jūnijā raidījumam ‘Panorāma' norādīja, ka pareizā pieeja būtu bijusi pajautāšana tautai ar referenduma palīdzību, piebilstot, ka, viņaprāt, esošā preambulas versija un veids, kādā tā tika pieņemta, novedīs pie konfrontācijas.
LETA


Preambulas dažādie viedokļi
5
Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, jautāts, ko īsti preambula Latvijas iedzīvotājiem dos, aģentūrai ‘Leta' norādīja, ka tā var pacelt kādam cilvēkam emocionālo pašapziņu, taču, viņaprāt, no juridiskā viedokļa tā nedošot neko.
LETA


Preambulas dažādie viedokļi
6
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedras vadītājs Ringolds Balodis stāstīja, ka preambulas jautājums aktualizējās pēc valodas referenduma, kad prezidenta kancelejas Konstitucionālo tiesību komisija atzina, ka ir nepieciešams stiprināt valsts pamatus un skaidrāk raksturot valsts kodolu, kā vienu no priekšlikumiem minot preambulu.
LETA


Preambulas dažādie viedokļi
7
Satversmē ierakstīts, ka uzticība Latvijai, latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda, brīvība, vienlīdzība, solidaritāte, taisnīgums, godīgums, darba tikums un ģimene ir saliedētas sabiedrības pamats, preambulu noslēdzot ar vārdiem 'Dievs, svētī Latviju!'
LETA
Sandis Ozoliņš - hokejs un politika Sandis Ozoliņš - hokejs un politika  
Kurš skatās valsts noslēpumus? Kurš skatās valsts noslēpumus?   (1)
Latvija Eiropā - Grigule un Ždanoka Latvija Eiropā - Grigule un Ždanoka   (4)
8 selfiju pasaules čempioni 8 selfiju pasaules čempioni  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.