Profesijas, kas nepamatoti paliek ēnā 'ēnu dienā'

Katra gada sākumā jaunieši no visas Latvijas ir aicināti 'ēnot' kādas profesijas pārstāvjus, lai redzētu, kā izskatās mīļākā aroda pārstāvja ikdiena. Jaunieši dedzīgi metas ēnot televīzijas sejas, 'skats.lv' redaktorus, un visi valsts klašu vecākie satiekas Saeimas namā, kurā ēno kādu politiķi. Taču, skrienot pakaļ Agnesei Vārpiņai vai Solvitai Āboltiņai, vairākas profesijas paliek ēnā, un tikai retais aizdomājas par to, ka šie cilvēki pilda vitāli svarīgus pienākumus, lai Vārpiņas un Āboltiņas eksistence vispār būtu iespējama.
Profesijas, kas nepamatoti paliek ēnā 'ēnu dienā'
1
Ūdens piegādātājs. Lielākā daļa biroja darbinieku nezina, kā ūdens tiek iegūts. Visi domā, ka ir kāds ‘maģisks krāns’, no kura tiek pilinātas ūdens straumes, lai citi spētu apmierināt savu nebeidzamo izslāpumu. Bieži vien ēkā nav lifta. Bieži vien ūdens piegādātājs nav trenēts svarcēlājs un viņam ir jāuznes desmit pilni bunduļi ar ūdeni. Nereti šis piegādātjs ir 65 kilogramus smags jaunietis ar muguras problēmām. Nākamreiz pasaki ‘paldies’ un piedāvā palīdzīgu roku!
LETA


Profesijas, kas nepamatoti paliek ēnā 'ēnu dienā'
2
Kafijas automātu apkopes speciālists. Ticiet vai nē, bet ledusskapim līdzīgais objekts, kurš piedāvā kafiju, sevī neslēpj mazu kafijpupiņu plantāciju un kolumbiešu rūķīti, kas zibenīgi izpilda katru tavu pasūtījumu. Par to rūpējas šo automātu apkopes speciālists, kurš dienu no dienas atjauno kafijas krājumus, apmaina ūdeni, palielina piena daudzumu un iztīra aizdambējušās caurulītes, pa kurām neskaitāmas reizes dienā tek tik ļoti nepieciešamā dzira, kas mūsdienu sabiedrībā ir tik pat augstā vērtē kā benzīns.
LETA


Profesijas, kas nepamatoti paliek ēnā 'ēnu dienā'
3
Biroja stāvvietas kontrolieris. Visiem patīk ērti noparkoties pēc iespējas tuvāk darba vietai. Par to varam teikt ‘paldies’ mazajiem stāvvietu rūķīšiem, kuri par sliktu uzvedību tev nogādās vienu soda kvīti priekšējā stiklā. Biroja stāvvietas ir domātas tikai tās darbiniekiem un viesiem, nevis katram ‘Passat’ īpašniekam, kurš to tur turēs pa nakti, lai pats varētu laiski nodoties pilsētas aplūkošanai. Zīmīgi, ka šie cilvēki arī izgaiņās kaitinošās motorolleru bandas, kā arī svaigi izceptos BMW šoferus ar neveselīgu tieksmi demonstrēt pakaļējās piedziņas sniegtās priekšrocības.
Vida Press


Profesijas, kas nepamatoti paliek ēnā 'ēnu dienā'
4
Biroja ēkas apsargs. Iespējams, šis ir visatbildīgākais un svarīgākais amats no visiem. Šis cilvēks riskē ar savu veselību, dzīvību un karjeras izaugsmes iespējām, apsargājot tos, kuri sabiedrībai dod nozīmīgu pienesumu. Vai jūs vispār saprotat, cik grūti ir nosēdēt 10 līdz 12 stundas krēslā, pieņemt kurjeru sūtījumus un skatīties monitoros, ja tajos pilnīgi nekas nenotiek? Viņi nezina, vai sūtījumā būs Sibīrijas mēris vai uzpildīti tintes kārtridži. Vairumā gadījumu šiem cilvēkiem izveidojas nopietnas asins cirkulācijas problēmas un holesterīna līmeņa paaugstināšanās. Salutē vīriem!
AFP/Scanpix


Profesijas, kas nepamatoti paliek ēnā 'ēnu dienā'
5
Tintes kartridžu apmaiņas speciālists. Nav daudz bērnu, kuri četru gadu vecumā mirdzošām acīm stāstītu vecākiem to, ka kādreiz viņi vēlās mainīt tintes kārtridžus vislabāk no visiem citiem profesijas pārstāvjiem. Tomēr vecākiem vajadzētu uzņemties atbildību un jau agrā bērnībā mēģināt konstatēt, ka atvasei ir liels potenciāls veikt šo pienākumu. Atšķirībā no svaigi ceptiem žurnālistiem, juristiem un ekonomistiem, šie jaunieši darbu dabūs viens un divi. Latvija ir birokrātijas lielvalsts ar senām, gādīgi koptām tradīcijām, kas nozīmē industriālus printēšanas apjomus.
AFP/Scanpix


Profesijas, kas nepamatoti paliek ēnā 'ēnu dienā'
6
Nosauktie amati nav vienīgie, kas nepelnīti palikuši ēnā, tādu ir daudz. ’Skats.lv’ tikai pievērš tavu uzmanību problēmai, ka mūsu sabiedrībā ir cilvēki, kuri netiek novērtēti un pat tiek nicināti, jo, redz', viņi nepilda ‘balto apkaklīšu’ pienākumus. Tā tas nedrīkst būt, tādēļ pirms meties lamāt kādu viesmīli vai vīpsnāt par noelsušos ūdens bunduļu nesējiem, atceries, ka bez viņiem tava ikdiena paliktu krietni nepatīkamāka.
AP/Scanpix
Jaunu meiteņu izvēle Ķīnā: kļūt par stjuarti vai par modeli Jaunu meiteņu izvēle Ķīnā: kļūt par stjuarti vai par modeli   (1)
Slavenības ar izcilu izglītību, bet seju, kas par to neliecina Slavenības ar izcilu izglītību, bet seju, kas par to neliecina   (6)
Pierādījums, ka Polija nav tikai neglīta tranzītvalsts Pierādījums, ka Polija nav tikai neglīta tranzītvalsts  
Unikāla profesija: fotogrāfs iemūžina, kā vīrieši uz ielas bildina mīļoto Unikāla profesija: fotogrāfs iemūžina, kā vīrieši uz ielas bildina mīļoto  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.