Raganu medības viduslaiku stilā

Šodien vairāki cilvēki ir ziņojuši par kādu 'burvi', kura ar dīvainām roku kustībām, iespējams, piebūra Rīgas 'Dinamo' zaudējumu. Mēs, protams, par šādu lietu esam sajūsmā, jo tas nozīmētu, ka beidzot būtu izcils attaisnojums zaudētajām spēlēm, taču Skats.lv ir objektīvs un uzskata, ka mēs nedrīkstam nevienam piedēvēt melnās maģijas spējas bez neitrālu testu veikšanas. Un kad gan vēl cilvēki labāk zināja, kā cīnīties ar burvēm, ja ne viduslaikos, kad šis temats bija īpaši aktuāls.
Raganu medības viduslaiku stilā
1
Kaut arī visiem ‘burvju tests’ parasti asociējas ar vardarbību, daudzi no tiem savā būtībā bija balstīti uz intelekta kapacitāti. Piemēram, ‘literārais tests’. ‘Burvei’ bez nevienas kļūdas, noraustīšanās, aizķeršanās vai trīcošas balss ir jāspēj nolasīt ‘Dieva lūgsnu’. Ja lasot neskaidrā rokrakstā drukāto tekstu dusmīga pūļa un degoša sārta priekšā notrīsēja balss, bija skaidrs - ragana.
Reuters/Scanpix
Raganu medības viduslaiku stilā
2
Daži no testiem bija arī ļoti zinātniski. Piemēram, labāko voodoo tradīciju ietekmē radās ‘urīna tortes’ tests. No rudzu miltiem un burvestībā kritušas meitenes urīna tika darināta kūka, ko pēcāk ēda suņi, tādējādi raganai nodarot sāpes. Tiesa, kaut kādu iemeslu pēc, šī metode ar laiku pazuda no klāsta. Iespējams, tā vienkārši bija pārāk iedarbīga un nehumāna viduslaiku augstajiem standartiem.
RIA Novosti/Scanpix


Raganu medības viduslaiku stilā
3
Sekojot labākajiem tiesu prakses piemēriem, liela nozīme bija aculiecinieka teiktajam. Godīgi sakot - iespējams, nedaudz pārāk liela, jo to liecības parasti netika apstrīdētas vai kaut kā citādi pētītas. Laika gaitā šis kļuva par populāru veidu, kā izrēķināties ar sev nepatīkamiem cilvēkiem.
AFP/Scanpix


Raganu medības viduslaiku stilā
4
Nepārprotami par raganas būšanu liecināja arī lietiskie pierādījumi. Šajā gadījumā pietiekami bija, ja mājās atradās kāda slota, melns kaķis, lelles un citas lietas, ko idejiski varētu ‘pievilkt’ buršanās nepieciešamībām. Arī aizdomīgi tīra māja varēja būt pierādījums, radot aizdomas, ka apsūdzētajai burvei varētu būt kaut kas slēpjams.
AP/Scanpix


Raganu medības viduslaiku stilā
5
Tomēr, balstoties uz cilvēciskajiem faktoriem, bieži vien pietika vien ar atzīšanos - galu galā neies jau tēlot muļķus un nodarboties ar melošanu. Tieši tāpēc tika ieviesta konstrukcija, kas ar krēslu ļāva burvi iegremdēt upē, lai pēc tam izceltu un klausītos, kā viņa pēkšņi ir izdomājusi atzīties melnajā maģijā.
AFP/Scanpix


Raganu medības viduslaiku stilā
6
Līdz galam nepārdomāta metode bija aizdomās turētās burves sasiešana ar striķi, pievienošana akmenim un iemešana upē. Ja ķermenis peldēja uz ūdens virsas, bija skaidrs, ka tas ir apburts (tādā gadījumā tas tika sodīts ar citiem līdzekļiem). Ja tas nogrima - bija skaidrs, ka cilvēks bijis nevainīgs. Tā kā lielākoties nevienam no apsūdzētajiem nebija atbilstošas sagatavotības elpošanai zem ūdens, visi testa dalībnieki noslīka, atstājot publiku ar apziņu: ‘nu, neko - vismaz tagad mēs zinām…’
AFP/Scanpix
Daudz laimes alus, rīsu pudiņa, dīvainās mūzikas un citās dienās Daudz laimes alus, rīsu pudiņa, dīvainās mūzikas un citās dienās  
'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi 'Laimas' īpašnieku neizdibināmie ceļi   (3)
Pirmie iespaidi ar 'Google Glass', pirmais huligānisms Pirmie iespaidi ar 'Google Glass', pirmais huligānisms   (1)
Piemīlīgi dzīvnieki vecāku lomās Piemīlīgi dzīvnieki vecāku lomās  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.