Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas

Katru gadu pasauli uz neatgriešanos pamet kāda dzīvnieku suga. Tas notiek gan dabisku procesu ietekmē, gan cilvēku dēļ. Piedāvājam aplūkot septiņas sugas, kas izmirušas pēdējo 50 gadu laikā.
Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas
1
Zelta krupis. Piekritīsiet, tas ir tik skaists, ka mierīgi varētu kalpot par piespraudi kādai modes dāmai. Diemžēl šādu godu neviens Zelta krupis neizpelnīsies, jo 1989. gadā tie pilnībā izmira. Par to bojāejas galveno cēloni tika atzīts piesārņojums, globālā sasilšana, kas šīm spīdīgajām radībiņām izraisa smagas infekcijas.
Vida Press


Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas
2
Rietumāfrikas melnais degunradzis. Šī suga pasauli pameta 2006. gadā pavisam skumja iemesla dēļ - malumedniecība. Tās tempi bija palikuši tik strauji, ka resursu trūkuma dēļ vairs nebija iespējams glābt situāciju. Tāpat kā citi degunradži, arī šie bija īpaši vērtīgi to ragu dēļ.
Vida Press


Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas
3
Raundas salas alu boa. Raundas sala ir neliela sala Maurīcijas krastos. Čūska deva priekšroku dzīvot vulkānisko iežu un izvirdumu augšējos slāņos, kur tā ‘urbās’ cauri zemei, lai veidotu alas – tieši tā ir cēlies nosaukums. Tā bija sastopama arī citās Maurīcijai tuvumā atrodamās salās, taču pēc 1949. gada tā bija redzēta tikai Raundas salā un oficiāli atzīta kā ‘izmirusi’ 1975. gadā. Miršanas iemesls – truši un kazas, kas šīs čūskas izmantoja apetītes apmierināšanai.
Vida Press


Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas
4
Spiksas papagailis. Tieši bērnu animācijas filmas ‘Rio’ galvenie varoņi ir šīs sugas papagaiļi, kuri ir oficiāli izmiruši savvaļā, taču daži no tiem ir saglabājušies nebrīvē. Suga izmira 2004. gadā, galvenokārt, malumednieku dēļ, kuri melnajā tirgū par šiem putniem saņēma iespaidīgas naudas summas.
Vida Press


Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas
5
Javas tīģeris. Nejaukt ar ‘Kellog’s Frosties’ vai ‘Cheetos’ tīģeri. Agrāk bija sastopams uz Indonēzijas salas Javas. 19. gadsimtā tas bija tik izplatīts, ka salas iedzīvotāji tos uztvēra kā kaitēkļus un pielīdzināja mūsdienu klīstošo suņu un kaķu problēmai. Attīstoties lauksaimniecībai un pilsētvidei, līdz 1950. gadam bija palikuši tikai 20 tīģeri, līdz tie pilnībā izmira 1979. gadā.
Vida Press


Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas
6
Pirenejas kalnu āzis. Majestātiskais un graciozais kalnu āzis izmira 2000. gadā, jo bija pārāk populārs medību mērķis, un Spānijas valdība savlaicīgi neparūpējās par dzīvnieka iekļaušanu apdraudēto sugu sarakstā. Zinātnieki šo zvēru centās klonēt, taču 2009. gadā pēdējais no tiem mira plaušu mazspējas dēļ.
Vida Press


Septiņas izmirušas dzīvnieku sugas
7
Zanzibāras leopards. Piekritīsiet, šis majestātiskais kaķis ir milzīgs zaudējums pasaulei! Lai gan ir atlikuši daži cilvēki, kuri uzskata, ka šis dzīvnieks vēl ir dzīvs, pārsvarā jomas speciālisti sliecas ticēt tam, ka 90. gados tie pilnībā izmira. Cēlonis sugas bojāejai ir māņticība - vietējie uzskatīja, ka šo leopardu paveidu īpaši iecienījušas bija raganas kā savus sabiedrotos, tāpēc tie tika brutāli slepkavoti, pat ar valdības atbalstu.
Publicitātes foto
Kā izskatās ezers Bolīvijā, kad tas ir pilnībā izžuvis Kā izskatās ezers Bolīvijā, kad tas ir pilnībā izžuvis  
Neparasts templis Indijā, kuru pārvalda 20 000 žurku Neparasts templis Indijā, kuru pārvalda 20 000 žurku   (4)
Ziloņcirslis - iespējams, pats smukākais zvēriņš pasaulē Ziloņcirslis - iespējams, pats smukākais zvēriņš pasaulē   (1)
Zvēru republikas: vietas, kur valda nevis cilvēki, bet dzīvnieki Zvēru republikas: vietas, kur valda nevis cilvēki, bet dzīvnieki   (6)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.