Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā

Skaisti ir mūsu priežu, egļu un jaukto koku meži, bet Latvijā ir sastopami gandrīz deviņdesmit introducēto sugu stādījumi, kuros var sastapt kokus un krūmus, kuriem dabiskā dzīves vieta ir citās zemēs. Vēsturiski šādi parki izveidojušies ap muižām vai ir iekārtoti kā speciālas eksotisko koku audzes. Koki bieži ir stādīti alejās vai parkos, kuri papildināti ar milzu dižakmeņiem. Esam izveidojuši sarakstu ar parkiem, kuros var apskatīties "svešzemju ieceļotājus".
Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā
1
Silvas dendrārijs. Silvas dendroloģiskais parks atrodas Launkalnes pagastā netālu no neliela ciemata - Silvas. Šī ir valsts nozīmes īpaši aizsargājama dabas teritorija, kurā var sastapt aptuveni 200 koku un krūmu sugas. Parkā var apskatīt tādus retumus kā riekstkoku, Amūras korķa koku, dažādu sugu priedes, ozolus, pīlādžus un citus eksotiskos kokus. Atpūtniekiem parkā izveidota ērta lapene.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā
2
Gārsenes meža parks. Viens no kādreizējiem muižu parkiem atrodas pie Gārsenes pils. Parks izvietojies 4 ha platībā, un pie tā sākas arī Gārsenes dabas takas, kuras vēsturiski tika veidotas vienlaicīgi ar pils kompleksa būvniecību. Parkā ir saglabājusies barona dārznieka stādītā ošu aleja un Barona krēsls – akmens, kurā izgrebta sēdvieta. Gārsenes mežā vijas dažāda garuma labiekārtotas pastaigu un izziņas takas - Kultūrvēsturiskā, Zaļā, Baronu pastaigu, Staburaga un „Krēslas stundas taka”.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā
3
Skrīveru dendroloģiskais parks. Nepilnus 80 kilometrus no Rīgas, šosejas Rīga–Daugavpils malā atrodas Skrīveru dendroloģiskais parks un svešzemju koku stādījumi. Parku veidojis Maksimilians Siverss, darbu pie projekta viņš uzsāka 1891. gadā. Pašreiz parkā ir aptuveni 300 koku un krūmu sugas. Parkā Siverss audzējis Ziemeļamerikas, ASV ziemeļu daļas un Kanādas kokaugus. Apbrīnojami ir tas, ka visi koki dendrārijā tika izaudzēti tikai no sugu augšanas dabiskajā areālā ievāktām sēklām.
Publicitātes foto


Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā
4
Lēdurgas Dendro parks. 1973. gadā Arvīds Janitens saimniecībai maz izmantotā tīrumu, meža un pārpurvotu pļavu platībā sāka stādīt kokus, krūmus un ziemcietes. Pēc vairākiem gadiem šajā parkā jau bija vairāk nekā 900 koku un krūmu sugas, pasugas un šķirnes. Šo parku noteikti ir vērts apmeklēt visiem, kuriem patīk atpūta pie dabas un interesē koku un augu daudzveidība.
Publicitātes foto


Dendroloģiskie jeb mākslīgi veidotie parki Latvijā
5
Lāčupītes dendrārijs. Starp Klapkalnciemu un Apšuciemu, pie jūras krasta kāpu aizsargjoslā atrodas dendrologa Igora Medņa svešzemju koku un krūmu stādījumi. Īpaši gleznaini parkā ir jūnijā, kad zied rododendri. Dendrārijā aug aptuveni 60 skuju koku un apmēram 360 lapu koku sugu.
Publicitātes foto
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā   (3)
Kur izstaigāt purvu sausām kājām Kur izstaigāt purvu sausām kājām   (1)
Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā  
Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē   (3)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.