Eiropas zaļā zelta lielvalstis

Došanās uz mežu daudziem no mums ir pavisam pašsaprotama lieta. Varam sevi uzskatīt par veiksminiekiem, jo vairāk nekā pusi Latvijas teritorijas klāj meži, kuros varam gan atpūsties, gan strādāt! Taču – vai arī citas valstis var lepoties ar saviem mežiem tāpat kā mēs? Šoreiz uzmanību pievēršam tām Eiropas valstīm, kuras uzskatāmas par mežiem bagātākajām.
Eiropas zaļā zelta lielvalstis
1
Somija. Somijā meži aizņem teju 73% no valsts teritorijas. Tas nozīmē, ka katram Somijas iedzīvotājam vidēji pienākas 4,4 hektāri meža! Paši somi uzskata, ka meži viņu valstī ir sastopami gandrīz tikpat bieži, cik ūdens. Tie redzami visur, ieskaitot lielākās pilsētas. Pat valsts galvaspilsētā Helsinkos ir ievērojamas mežu platības, no kurām vairākas ir dabas rezervāti.
AS "Latvijas valsts meži"
Eiropas zaļā zelta lielvalstis
2
Zviedrija. Nedaudz mazāk mežu ir Zviedrijā. To klāj aptuveni 69% meža, un tieši tāpat kā Latvijas iedzīvotāji zviedri ir ļoti pieķērušies saviem mežiem. Ne velti viena no zviedru iemīļotākajām laika pavadīšanas aktivitātēm ir tieši pastaigas mežā!
AS "Latvijas valsts meži"


Eiropas zaļā zelta lielvalstis
3
Slovēnija. Slovēnijas teritoriju sedz aptuveni 63% meža, un tur sastopamas aptuveni 70 dažādas koku sugas, no kurām īpaši iemīļots ir dižskābārdis. Slovēņi uzskata, ka tas cilvēkam sniedz visvairāk enerģijas, tāpēc pastaigā mežā, apskaujam kokus, redzams ne viens vien vietējais iedzīvotājs.
AS "Latvijas valsts meži"


Eiropas zaļā zelta lielvalstis
4
Latvija. 52% kopējās valsts teritorijas aizņem tieši meži. Tajos cilvēki ne tikai strādā, šos mežus kopjot un atjaunojot, bet arī atpūšas. Pavasaros mežā manāmi tēju vācēji, vasarās ogotāji, bet rudenī teju katrs iedzīvotājs sevī atklāj sēņotāja aicinājumu un dodas meklēt tik ļoti iecienītās gailenes un bekas!
AS "Latvijas valsts meži"


Eiropas zaļā zelta lielvalstis
5
Bosnija un Hercegovina. 43% valsts teritorijas klāj meži, un viens no tiem ir ārkārtīgi īpašs. Peručicas mežs (Перућица) ir viens no retajiem Eiropas pirmatnējiem mežiem, kas ir mežonīgs un cilvēka rokas neskarts. Tas atrodas Sutjeskas dabas parka teritorijā, un to apmeklēt iespējams tikai vietējā gida pavadībā. Šajā mežā sastopama arī augstākā priede Bosnijā un Hercegovinā, kuras augstums sasniedz 63 metrus!
AS "Latvijas valsts meži"
Kur rīdziniekiem sēņot un atpūsties? Kur rīdziniekiem sēņot un atpūsties?  
Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas? Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas?  
Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!' Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!'  
Mežs rotaļlietu kastē Mežs rotaļlietu kastē  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.