Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) dabas parka Tērvetē burvību novērtē gan lieli, gan mazi dabas draugi. Pasaku tēli, dabas burvība un vilinošās pastaigu takas aicina baudīt atpūtu svaigā gaisā jebkurā gadalaikā. Dienām kļūstot arvien īsākām, mežs saposies maģiski vilinošās gaismās. Kā brīnumu pasakā noslēpumaini spīguļo mežs, bet pērn rudenī atklātais koka tilts – laboratorija kā vārti uz pasaku pasauli vilina gājējus vēl nebijušā piedzīvojumā.
Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē
1
Patīkama pārvietošanās. Gājēju koka tilts – laboratorija pār šoseju savieno LVM dabas parku Tērvetē un autostāvvietu, padarot nokļūšanu parkā ne vien drošāku un patīkamāku, bet arī jaunu atklājumu piepildītu. Kamēr vakaros vēl tumšs, ikviens viesis var baudīt krāšņo gaismu spēli starp izgaismoto koka tiltu – laboratoriju un priežu koku galotnēm.
AS "Latvijas valsts meži"


Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē
2
Izturīga konstrukcija. Koka gājēju tilts – laboratorija ir 87 metrus garš. Inovatīvā liekti līmētā koka tilta tapšanā izmantotas trīs koku sugas - egle, priede un lapegle. Mainīgos laika apstākļos tilta konstrukcija un gājēji ir pasargāti, pateicoties tilta jumtam. Lai pārvietošanās pāri tiltam būtu iespējami ērtāka arī jaunajām māmiņām ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, tilta lapegles klājs veidots taisns.
AS "Latvijas valsts meži"


Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē
3
Mērījumi. Inovatīvā liekti līmētā koka tilta – laboratorijas mērķis ir veikt mērījumus un monitoringu koka būvei atbilstoši Latvijas klimatiskajiem apstākļiem tās ekspluatācijas gaitā. Sešpadsmit vietās uz tilta ir izvietoti mitruma mērītāji, kas ik pēc divām stundām sniedz informāciju par mitruma daudzumu tilta koksnes konstrukcijās, savukārt ik mēnesi tiek veikti tilta izlieces mērījumi. Pirms tilta uzstādīšanas veiktajās pārbaudēs noskaidrots, ka tilta izliece ir piecas reizes mazāka par noteikto un gājēju komforta līmenis ir atbilstošs būves publiskajam statusam. Plānots, ka nesošo konstrukciju ekspluatācijas laiks būs vismaz 80 gadu.
AS "Latvijas valsts meži"


Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē
4
Iespējas. Koka tilts – laboratorija ir lielisks piemērs tam, kā pieredzējušu zinātnieku, ražotāju un mežu apsaimniekotāju kopdarba rezultātā Latvijā radīts kas vēl nebijis – iedzīvotājiem tas sniedz patīkamas atpūtas un jaunas pieredzes iespēju, zinātniekiem – ilgtermiņa pētījumu iespēju, bet vietējie ražotāji ir guvuši pieredzi inovāciju radīšanai.
AS "Latvijas valsts meži"


Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē
5
Piemērots atpūtniekiem. Koka tilts gājējiem pār šoseju Tērvetē ne vien guvis iedzīvotāju atzinību, bet arī izpelnījies godalgotu vietu konkursā „Latvijas Būvniecības Gada balva 2015" nominācijā „Koka būve", izcīnot 3. vietu. Dabas parka Tērvetē rūķi aicina ciemos, lai visu labāk pašu acīm ieraudzītu. Turklāt tiek solīts, ka arī šogad tiks turpināta pērn iesāktā tradīcija un, iestājoties krietni aukstākam laikam, pie tūrisma informācijas centra tiks sagatavota bezmaksas slidotava visiem aktīvās atpūtas cienītājiem.
AS "Latvijas valsts meži"
Septiņas idejas aktīvai atpūtai ziemā Septiņas idejas aktīvai atpūtai ziemā  
'Koks ir visur' – sešas lietas, kuru sastāvā atrodams koks 'Koks ir visur' – sešas lietas, kuru sastāvā atrodams koks   (1)
Iepazīt koku Mežaparka izstādē Iepazīt koku Mežaparka izstādē  
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā Aizraujoši distanču slēpošanas un nūjošanas maršruti mežā  
Meža dzīvnieku pēdas sniegā Meža dzīvnieku pēdas sniegā   (4)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.