Izdzīvošana mežā – kas jāņem līdzi, dodoties pārgājienā

Kaut arī aktīva dzīvesveida piekritēji pārgājienos dodas visa gada garumā, aktīvākā pārgājienu sezona sākas pavasarī un turpinās visu vasaru. Lai nodrošinātos pret negaidītiem pavērsieniem pārgājiena laikā, tam rūpīgi jāgatavojas. Šajā rakstā atgādinām par lietām, kurām jābūt ikviena pārgājiena dalībnieka mugursomā.
Izdzīvošana mežā – kas jāņem līdzi, dodoties pārgājienā
1
Kompass un karte. Dodoties pārgājienā, jāņem līdzi konkrētās teritorijas karte un nedrīkst aizmirst arī par kompasu, lai gadījumā, ja nākas atdalīties no grupas, vienmēr būtu iespējams atrast ceļu mājup vai atpakaļ pie grupas biedriem. Svarīgi, lai pirms došanās ceļā katrs pārgājiena dalībnieks būtu apmācīts, kā „lasīt” karti un kā rīkoties ar kompasu. Turklāt ikvienam dalībniekam labi jāpārzina plānotais pārgājiena maršruts un jāizprot tā specifika, lai vēlāk nerastos lieli jautājumi un pārpratumi.
flickr.com/Otto Phokus


Izdzīvošana mežā – kas jāņem līdzi, dodoties pārgājienā
2
Dzeramais ūdens. Jāatceras, ka arī zemas intensitātes pārgājiens no cilvēka prasa fizisku piepūli, līdz ar to organismam pastiprināti ir nepieciešams ūdens. Tāpēc katra dalībnieka mugursomā ir jābūt dzeramā ūdens pudelei, lai nerastos situācija, ka kāds no dalībniekiem nevar turpināt ceļu.
pixabay.com/rggroning


Izdzīvošana mežā – kas jāņem līdzi, dodoties pārgājienā
3
Enerģijas batoniņš. Pārgājiena laikā tiek patērēta enerģija, līdz ar to organisms prasa papildu barības vielas. Šādos brīžos svarīgi, lai līdzi būtu šokolāde, grauzdētas sēklas cukurā, rieksti vai kāds cits kārums ar augstu kaloriju saturu. Vienmēr jārēķinās, ka ceļā pavadītais laiks var ieilgt un līdz maltītei var nākties gaidīt ilgāk, nekā plānots.
ixabay.com/kelseyannvere


Izdzīvošana mežā – kas jāņem līdzi, dodoties pārgājienā
4
Aptieciņa. Nekad nevajag paļauties uz to, ka citu pārgājiena dalībnieku mugursomās būs atrodami jums nepieciešamie medikamenti. Nelielai aptieciņai jābūt līdzi ikvienam. Svarīgi, lai tajā būtu plāksteris, marles saite, pretsāpju tabletes, ziede sasitumiem. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par ikdienā lietotajiem medikamentiem.
pixabay.com/Foundry


Izdzīvošana mežā – kas jāņem līdzi, dodoties pārgājienā
5
Piemērots apģērbs. Latvijā laika apstākļi bieži mēdz būt mainīgi, līdz ar to arī apģērbs ir jāizvēlas prātīgi. Pārgājienā galvenais apģērba nosacījums – būt vieglam un ērtam. Viss pārējais atkarīgs no temperatūras, nokrišņiem un pārgājiena vietas. Vienmēr līdzi jābūt kādai siltākai vējjakai, lai mainīgajos laika apstākļos nepaliktu auksti. Jāņem vērā, ka vasaras vakari Latvijā nemaz nav tik silti.
pixabay.com/Hans
Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes Piecas īpaši gardas bērzu un kļavu sulu receptes   (1)
Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana Aizraujoša aktivitāte pavasarī – putnu vērošana  
Interesanti koka suvenīri Latvijā Interesanti koka suvenīri Latvijā   (4)
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Kur izstaigāt purvu sausām kājām Kur izstaigāt purvu sausām kājām   (1)
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks Labas ziņas meža draugiem, sācies sulu laiks   (2)
Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā Sporto mežā: Sešas aktīvās atpūtas iespējas mežā   (3)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.