Ko šogad stādīt košumdārzā

Pavasaris ir laiks, kad ikviena dārza saimniekam sāk niezēt "zaļie īkšķīši", domājot – ko jaunu un neredzētu tajā iestādīt. Ja tas vēl nav nolūkots kaimiņu dārzā vai kādā stādu izstādē, iedvesmai piedāvājam stādu TOP 6, kas sniedz nelielu ieskatu "LVM Sēklu un stādu" piedāvāto stādu klāstā.
Ko šogad stādīt košumdārzā
1
2017. gada koks – priede. No Alpu, Pireneju, Karpatu kalniem pie mums ir nonācis koks ar labvēlīgu enerģētiku – kalnu priede Pinus mugo, kurai Latvijas stādaudzētavu klāstu ceļvedī aprakstītas vairāk nekā divdesmit dažādas šķirnes. Viena no iecienītākajām priežu šķirnēm ir „Benjamin". Šīs šķirnes īpatņi neaug lielāki par 0,7 m. Vainagam ir blīva plakaniski apaļa forma, kas neprasa papildu veidošanu. Skujas šai šķirnei ir īsas, cietas, biezas un spīdīgas. Augu vēl krāšņāku padara baltie vaska pumpuri. Piemērota vietām, kur nepieciešami zemi augi, t.sk. dažādos akmensdārzos.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Ko šogad stādīt košumdārzā
2
Parastais filadelfs – tautā saukts par jasmīnu. Filadelfs ir viens no populārākajiem dekoratīvajiem krūmiem, bagātīgi zied no vasaras sākuma. Latīņu nosaukumu Philodelphus coronarius  parastais filadelfs ieguvis par godu Ēģiptes valdniekam Ptolemejam Filadelfam. Jasmīns ir ātraudzīgs krūms ar labu ziemcietība – līdz pat -250 C, izturīgs pret dūmgāzēm, turklāt nav jāraizējas par kaitēkļiem. Krūmam nepieciešama regulāra apgriešana, ja tas ir pāraudzis vai zaudējis savu formu, to var apgriezt gandrīz līdz zemei, atstājot 15–30 cm garus zarus, no kuriem attīstīsies jaunie dzinumi. Pāris gadu laikā parastais filadelfs atkal kļūs par zaļu un smaržīgu krūmu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Ko šogad stādīt košumdārzā
3
Hortenzijas – ziedi, kas maina krāsu. Zied kā kupena – tā var teikt par hortenziju, kuras izcelsme saistīta ar divām zemeslodes pusēm – Ameriku un Āziju. Hortenzijai ir dažādas šķirnes un variācijas, viena no populārākajām ir skarainā hortenzija Hydrangea paniculata, kuras šķirnes „Polar Bear" un „Pinky Winky" izceļas ar lielām (30–40 cm) konusveida ziedkopām. Ar savu krāsu un smaržu tās priecē no jūlija līdz pat vēlam oktobrim. Hortenzija koši zied arī, augot podos. Tās lieliski iekļaujas kompozīcijās ar dažādiem skujkokiem, izmanto arī dzīvžogam.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Ko šogad stādīt košumdārzā
4
Savs Ziemassvētku koks dārzā. Ja ir vēlme dārzā iestādīt savu eglīti, kuru ik gadu rotāt ziemas saulgriežos, ieteicams izvēlēties neliela auguma šķirnes koku. Viena no piemērotākajām ir parastās egles Picea abies šķirne „Dundanga" jeb tā sauktā Dundagas kadiķegle, kurai ir strupi konisks, kompakts un nedaudz izspūris vainags. Koks sasniedz 1,7–3,5 m augstumu un 2 m platumu. Skujas ir gaiši zaļas, spīdīgas. „Dundanga" ir agri plaukstoša šķirne, lēnaudzīga, spēj piemēroties dažādiem augšanas apstākļiem. Egļu formēšanu veic miera periodā  – ziemā, saīsinot zarus, galotni parasti neīsina, kamēr tā nav sasniegusi vēlamo augstumu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Ko šogad stādīt košumdārzā
5
Košās bārbeles ienes dzīvesprieku dārzā. Bārbeles ir iecienīts vasarzaļš augs, kas spilgtos toņos iekrāso mājas pagalmu. Spilgtāko krāsu īpašnieces Latvijas apstākļos ir tunberga bārbeļu Barberis thunbergii šķirnes, piemēram, „Goldalita" ir 0,8 m augsta un  zied maijā ar dzelteniem ziediem. Savukārt šķirne „Orange Ice" sasniedz 0,6 m augstumu un visu sezonu izceļas ar spilgti oranžīgi sarkanu lapojumu.  Šķirne „Ruby Star" ir zema, kompakta šķirne ar spilgti oranžām lapām ar mazu gaišu maliņu.  Bārbeles izmanto dzīvžoga veidošanai, kombinē dažādās augu grupās. Īpaši dekoratīvi tās izskatīsies dobē ar rozēm.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Ko šogad stādīt košumdārzā
6
Peonijas – puķes ar tūkstošgadu vēsturi. Vienas no krāšņākajām dārza puķēm ziemcietēm ar gadsimtiem senu vēsturi ir peonijas, tautā sauktas arī par pujenēm. To dzimtene ir Ķīna. Mūsdienās vispopulārākās ir pienziedu peonijas Paeonia lactiflora šķirnes no 8000 oficiāli reģistrēto peoniju šķirņu aptuveni 70% ir pienziedu peonijas vai to hibrīdi. Savukārt Latvijas dārzus iekrāso teju 1000 dažādu peoniju šķirņu, starp kurām īpaši izceļama „Raspberry Sundae", kurai piemīt spēcīga rožu smarža un zieds pilnziedā atgādina saldējuma bumbu ar aveņu ievārījumu.   Pirmajos pāris gados pēc iestādīšanas, lai attīstītos sakņu sistēma, nedrīkst ļaut ceriem ziedēt, tāpēc jāizkniebj ziedpumpuri. Īsti krāšņs peoniju cers būs tikai ceturtajā, piektajā gadā.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Puķes, kas izskatās pēc jebkā cita, tikai ne pēc puķēm Puķes, kas izskatās pēc jebkā cita, tikai ne pēc puķēm   (1)
Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt Latvijas izcilie dižkoki un kur tos meklēt   (2)
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir? Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?   (6)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.