Koka arhitektūra Latvijā

Viena no Latvijas lielākajām vērtībām ir koks, kas ne vien rotā mūsu neatkārtojamās mežu un pļavu ainavas, bet arī nodrošinājis jumtu virs galvas mūsu senčiem. Arī šobaltdien koks nereti tiek izvēlēts par būvmateriālu dažādu celtņu būvniecībai, pārliecinoši pierādot savas vērtīgās un ilgtspējīgās īpašības. Šeit ir dažas no koka celtnēm, kas papildinājušas gan Latvijas vēsturiskās, gan modernās vietas.
Koka arhitektūra Latvijā
1
Peldmāja ir atpūtas komplekss Pāvilostā, kur seši nelieli koka namiņi uz peldošas piestātnes rotā Sakas upes krastu. Katrā namiņā ir izbūvēta plaša telpa, kur vienkopus pieejama virtuve, dzīvojamā un guļamistaba, kā arī pusstāvs papildu guļvietām. Turklāt katru namiņu papildina arī terase. Peldmāja pat ieguvusi 1. vietu Latvijas Būvniecības gada balvas 2017 nominācijā „Koka būve”.
www.peldmaja.lv
www.peldmaja.lv

Peldmāja

Koka arhitektūra Latvijā
2
Brīvdabas muzejs var lepoties ar tā koka ēku ekspozīcijas ilgstošo noturību, jo muzejs dibināts 1924. gadā un liela daļa ēku veidotas tai laikā. Pirmā ekspozīcija bija Vidzemes sēta, kas tika atvērta 1932. gadā. Kopumā uz muzeju pārvestas 118 celtnes no visiem Latvijas novadiem.
www.brivdabasmuzejs.lv
www.brivdabasmuzejs.lv


Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Koka arhitektūra Latvijā
3
Muzejparka galvenie objekti ir Āraišu ezerpils un Āraišu mūra pils, kur mājo unikāli un autentiski arheoloģiskie atradumi. Ezerpili 9. un 10. gadsimtā cēla senie latgaļi aizsardzības nolūkā uz mazas, pārplūstošas saliņas. Savukārt Āraišu mūra pils celta Livonijas ordeņa laikā un bija apdzīvota no 14. līdz 17. gadsimtam, arheoloģiskie izrakumi liecina, ka pils iemītnieku ievērojama daļa, t.s. pils ļaudis, bija vietējie iedzīvotāji. Muzejparkā arī izveidotas rekonstrukcijas akmens un bronzas laikmeta mājokļiem.
www.amata.lv
www.amata.lv


Āraišu arheoloģiskais muzejparks

Koka arhitektūra Latvijā
4
Šis koka ēku komplekss, kas savu dzimšanu piedzīvoja 18. gadsimtā, nu ir restaurēts un kalpo kā muzejs un viesu māja. Tajā esošā koka kungu māja, ko 18. gadsimtā cēla barons fon Kampenhauzens, ir vienīgā baroka laika koka celtne Latvijā, kurā atrodas unikāli sienu gleznojumi. Kompleksam arī ir savs ikgadējais notikums, kad viesi un koncertmeistari tiek uzņemti Opermūzikas svētkos.
www.ungurmuiza.lv
www.ungurmuiza.lv


Ungurmuiža


Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.