Koks arhitektūrā: starptautiska pieredze

Pasaule ir piepildīta ar neparastiem brīnumiem – daļu no tiem radījusi pati daba, taču daļu veidojam mēs paši – cilvēki. Lai arī ēkas un būves šķiet visai parasti objekti, pietiek vien ar izdomu un resursiem, lai spētu radīt ko unikālu un varbūt pat brīnumainu.
Koks arhitektūrā: starptautiska pieredze
1
Lūk, spilgtākie piemēri ēkām, kas izpelnījušās koka arhitektūras šedevru statusu.
Pexels


Koks arhitektūrā: starptautiska pieredze
2
Alnvikas koka māja Nortamberlendā, Anglijā. Kāpēc gan nepacelt savu mājokli augstāk par zemi, piemēram, kokos? Šāds risinājums izvēlēts šīs dārza mājas būvniecībā, kas nu ir kļuvusi par vienu no pasaulē lielākajām kokos uzbūvētajām ēkām. Tās kopējā platība ir 557 m2, ko aizņem gan mācību centrs, gan rotaļu laukums ar aizraujošiem virvju tiltiem un torņiem. Un, kamēr bērni rotaļājas, vecākiem ir iespēja baudīt maltīti vienreizējā koku lapotnes restorānā.
Pixabay


Koks arhitektūrā: starptautiska pieredze
3
"Sunny Hills" kūku veikals Tokijā, Japānā. Šo savdabīgo arhitektūras brīnumu var pamanīt jau no attāluma. Ēkas ārējā fasāde ir no kokiem savīts režģis, ko slavenais arhitekts Kengo Kuma veidojis kā bambusa grozu. Līdz ar to mājas celtniecību varētu pat nosaukt par tās pīšanu, ņemot vērā, ka ēkas veidošanā netika izmantotas ne naglas, ne līme. Savukārt ēkas iekšpusē mīt mājīgs kūku veikals, kura izslavētā ananāsu kūka arī kalpojusi par iedvesmu ēkas dizainam.
Pinterest


Koks arhitektūrā: starptautiska pieredze
4
"U-Bein" tīkkoka tilts Amarapurā, Mjanmā. Atzīts kā pasaulē garākais koka tilts, šis arhitektūras objekts savu funkciju pilda jau kopš 1850. gada, vietējiem iedzīvotājiem nodrošinot ceļu pāri teritorijā esošajiem purvājiem un ezeram. Tilta būvniecībā lielākoties izmantots tīkkoks, turklāt leģenda vēsta, ka materiāli ir ņemti no kādas senas pils. Tilta augstākais punkts ir 4,5 metri, savukārt tā garums ir 2 kilometri.
Pixabay


Koks arhitektūrā: starptautiska pieredze
5
Preobraženskas baznīca Karēlijā, Krievijā. Uz pasakainās Kižu salas esošā baznīca tiek uzskatīta par vienu no neatkārtojamākajiem koka arhitektūras šedevriem, ko lepni rotā 22 dažādu izmēru kupoli. To uzcēla 1862. gadā, izmantojot vien koka materiālus, taču nepilnu gadsimtu vēlāk baznīcai tika pievienots arī metāla rāmis. Baznīca ir lielisks piemērs koka materiāla nezūdošajam spēkam un izturībai – ir pagājuši 156 gadi, taču ēka joprojām stabili balstās tikai uz baļķiem.
Pixabay


Koks arhitektūrā: starptautiska pieredze
6
"Liyuan" bibliotēka Pekinā, Ķīnā. Bibliotēkas arhitekts ēkas dizainam smēlās iedvesmu kādā nelielā ciematā netālu no Pekinas, kur viņa uzmanību pievērsa visai vienkārša kombinācija – koku zaru saišķi. Tas izskaidro ēkas neparasto dizainu, ko veido no vietējiem augļu kokiem darināti 45 tūkstoši koka stieņu. Lai arī no malas izskatās, ka zari ēku pilnībā norobežo no saules gaismas, to izkārtojums saplānots tā, lai telpas būtu dienasgaismas pielietas.
Contemporist.com
Koka arhitektūra Latvijā Koka arhitektūra Latvijā  
Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas? Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas?  
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Modernā koka arhitektūra Latvijā Modernā koka arhitektūra Latvijā   (4)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.