Latvijas dabas dārgumi - nacionālie parki

,
Lai apvienotu nelielu ekskursiju un lielisku atpūtu, nebūt nav jāveido gari un sarežģīti ceļojumu maršruti, kas nogurdinās kā pieaugušos, tā bērnus. Brīvdienās veselīgai atpūtai kopā ar visu ģimenei vari nodoties arī kādā no četriem Latvijas nacionālajiem parkiem, izstaigājot skaistās dabas takas vai apskatot kādu no tajos esošajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem. Visi nacionālie parki ir iekļauti Eiropas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura 2000. Piedāvājam tuvāk iepazīt Gaujas, Rāznas, Ķemeru un Slīteres nacionālo parku. Ja vēlies apmeklēt kādu no nacionālajiem parkiem, idejas vari smelties šeit.
Latvijas dabas dārgumi - nacionālie parki
1
Gaujas nacionālais parks ir pirmais un vecākais nacionālais parks Latvijā. Tas dibināts 1973.gada 14.septembrī. Parkam raksturīga gan liela bioloģiskā daudzveidība, iežu atsegumi un reljefa formu dažādība, gan avoti, gleznainas ainavas un daudzi dažādu gadsimtu vēstures un kultūras pieminekļi, piemēram, Gūtmaņala, Zvārtes iezis un Āraišu apkārtne, kas to padara par lielisku atpūtas vietu visai ģimenei. Tajā var izbaudīt gan pastaigu takas, gan gleznainus skatus laivu braucienos vai doties aktīvā atpūtā ar velosipēdu.
Liga Eglite / cc
Latvijas dabas dārgumi - nacionālie parki
2
Rāznas nacionālais parks izveidots, lai saglabātu dabas vērtības, kā raksturīgo Latgales kultūrainavisko vidi plašā Latgales teritorijā. Nacionālā parka centrālais objekts ir Rāznas ezers. Tā tuvumā atrodas Mākoņkalns ar Volkenbergas pilsdrupām un skaisto skatu uz ezeru un mežu masīvu. Tūristu iecienīts objekts ir Lielais Liepu kalns ar 34 m augstu skatu torni. Parka teritorijā atrodas arī viens no ainaviski izcilākajiem ezeriem - Ežezers. Piloru ozolu audzē ierīkotā atpūtas vieta, no kuras paveras skats uz salām bagāto Ežezeru. Rāznas nacionālais parks ir otrais lielākais nacionālais parks Latvijā, turklāt arī pats jaunākais – tas dibināts 2007.gadā.
Foto: Regīna Indriķe


Latvijas dabas dārgumi - nacionālie parki
3
Ķemeru nacionālais parks ir dibināts 1997.gadā, un tā platība ir 000 hektāri. Tas ir trešais lielākais nacionālais parks Latvijā pēc Gaujas un Rāznas nacionālajiem parkiem. Tikai pusstundas braucienā no Rīgas ir iespēja iepazīt dabas daudzveidību visā tās krāšņumā – gan purvus, ezerus, gan dažādus mežus, tostarp unikālos mitros mežus un upju palienes, kā arī jūras piekrasti. Tāpēc nevilcinies un dodies uz to jau nākamajās brīvdienās, un tuvāk iepazīsti mūsu pašu dabas unikālo daudzveidību, pastaigājoties pa unikālo Ķemeru tīreli un dažādām izziņas takām.
Foto: Ilze Vanaga


Latvijas dabas dārgumi - nacionālie parki
4
Slīteres nacionālais parks. Tā teritorijā izveidotas ērti izstaigājamas dabas takas, kas ļauj iepazīties ar parka ainavu dažādību – sausiem skuju koku mežiem, mitriem platlapju mežiem, purviem un piejūras kāpām. Vispopulārākās apskates vietas ir Šlīteres bāka un Kolkasrags. Paralēli dabas bagātību iepazīšanai Slīteres nacionālajā parkā kopā ar visu ģimeni ieteicams nepažēlot laiku un novērtēt arī piekrastē esošos lībiešu (līvu) zvejniekciemus, kuros joprojām saglabājusies lībiešu ciemiem raksturīgā kultūrvide.
Foto: no Slīteres nacionālā parka arhīva
Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku? Ko nozīmē dzīvot laukos un gatavot savu pārtiku?   (12)
Nesam Latvijas vārdu pasaulē - koka mājas Nesam Latvijas vārdu pasaulē - koka mājas   (7)
Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir? Top 7 lielākie pasaules meži. Vai zini, kas tie ir?   (6)
'Latvijas valsts mežu' teritorijā iestādīti 26 miljoni jaunu koku 'Latvijas valsts mežu' teritorijā iestādīti 26 miljoni jaunu koku   (8)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.