Meža mātes aptieka

Pasaulē labākais dziednieks – daba – klusi un nemanāmi dzīvo mums līdzās. Receptē, ko tā mums sniedz, ir katram pieejami un dabā atrodami ārstniecības augi. Ko tad meža aptiekā varam atrast pavasarī?
Meža mātes aptieka
1
Gaiļbiksītes izmanto vīna aromatizēšanai. Dzeltenas taurītes, ķekaros sakārtotas, tā vien aicina, lai tās salasa un paņem līdzi. Ziemā kūpošā tējas tasē tās atgādinās par pavasari. Gaiļbiksītes lapas spāņu virtuvē izmanto kā lapu salātus, savukārt Anglijā ziedus izmanto pašdarināto vīnu aromatizēšanai. Gaiļbiksīšu lapiņās visvairāk vitamīnu ir tad, kad tās beidz ziedēt. No kaltētām lapām sajūtama viegla medus smarža.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Meža mātes aptieka
2
Māllēpes aizdzen ziemas nogurumu. Pavasarī, tikko kā saulīte apmīļo pļavas, grāvmalas un meža audzes, pirmās mostas dzeltenās māllēpes. No svaigiem, aromātiskiem, dzelteniem ziediņiem top zaļas krāsas tēja – neaizstājama pret klepu, saaukstēšanos un ziemas nogurumu. Kas drosmīgs pagaršot – māllēpju ziedi arī svaigi ir garšīgi.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Meža mātes aptieka
3
Rasaskrēsliņiem piemīt maģiskas spējas. Un tad ir klāt ziedu laiks, un baltās ziedlapiņās izplaukst plūmes, ķirši, ābeles un bumbieres, – pietiek ar dažiem ziediņiem, lai ikvienu tējas tasi padarītu īpašu. Ābeļziedu laikā, ja siltāks gads iegadījies, dārzos un pļavās sāk ziedēt raspodiņi jeb raskrēsliņi – it kā nemanāmi, bet tajā pašā laikā ar brīnumainām spējām apveltīti augi, kuru tēja ir viens no ieteicamākajiem dzērieniem sievietes veselības uzlabošanai un profilaksei. Agrās rīta stundās auga lapas kausiņos uzkrāj rasas lāses. Reiz alķīmiķi un zinātnieki šādi sakrātai rasai piedēvējuši maģiskas spējas.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva


Meža mātes aptieka
4
Meža zemenes tējā. Tās ir ne vien bezgala veselīgs kārums svaigā veidā, bet arī vitamīniem bagāta tēja. Mellenes, upenes, avenes jāievāc vasarā. Lietojot tēju vēsajos rudens un ziemas vakaros, tā neskopojoties radīs vasaras noskaņu un būs labs atbalsts imūnsistēmai, lai palīdzētu atturēt mikrobus no uzbrukumiem aukstos un vējainos apstākļos. Tējai varam pievienot arī kādu aromātisku jasmīna vai liepu ziedu, kas sniegs mundrumu kā ķermenim, tā prātam. Šos un vēl daudzus citus augus var iepazīt, apmeklējot AS „Latvijas valsts meži" Jaunmoku pils Meža muzeju un piesakot pils parkā vāktu zāļu tēju degustāciju gida pavadībā! Ekskursija pieejama visa gada garumā.
Foto: No 'Latvijas valsts mežu' arhīva
Ko šogad stādīt košumdārzā Ko šogad stādīt košumdārzā  
Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības Latvijā biežāk sastopamo koku dziednieciskās īpašības   (3)
Kur izstaigāt purvu sausām kājām Kur izstaigāt purvu sausām kājām   (1)
Puķes, kas izskatās pēc jebkā cita, tikai ne pēc puķēm Puķes, kas izskatās pēc jebkā cita, tikai ne pēc puķēm   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.