Meža upes un ezeri Latvijā

Latvijas mežos atradīsi ne mazums upju un ezeru, kas atrodas meža vidū un aicina pie sevis klusuma un dabas skaistuma baudītājus. Rakstā uzskaitītas vairākas mežu ieskautas upes un ezeri, kur vērts atpūsties un baudīt dabas ainavas.
Meža upes un ezeri Latvijā
1
Niedrāja ezers. Skaistais meža ezers atrodas vien pāris kilometru no Smiltenes un ir pieprasīts ceļotāju galamērķis. Apkārt ezeram ir iekārtotas vairākas atpūtas vietas ar laipām, soliem un galdiem. Ezers apbraucams ar riteni pa marķētu velotaku. Niedrāja ezers ir apvīts ar dažādām teikām un stāstiem, piemēram, ka šim ezeram esot vēl viens dibens un tajā dzīvojot pats Velns. Pirms vairākiem gadiem no šī ezera izvilka vienkoča laivu, ko tagad var apskatīt Jūrmalas Brīvdabas muzejā. Laiva ir piederējusi ļaudīm, kas apdzīvojuši tagadējās Smiltenes pusi 7. gadsimtā.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Meža upes un ezeri Latvijā
2
Mēmele. Mēmeli mēdz dēvēt arī par Bauskas lepnumu un robežupi. Bauskā Mēmele satek kopā ar Mūsu un izveido Lielupi, taču pirms sateces Mēmele ir strauja un gleznaina upe, ko ieskauj meži un pļavas. Mēmele ir īpaši iecienīta upe laivotājiem, kas ceļo no Skaistkalnes līdz pat Bauskas pilij.
Momenti.lv, Dace Karuselis


Meža upes un ezeri Latvijā
3
Ziemeru meža ezeri. Ziemeru pagasts Alūksnes novadā var lepoties ar tajā esošajiem meža ezeriem – šajā Latvijas pusē atrodas Vaidavas ezers un upe, kas tālāk ir radījuši mazus ezeriņus teju ikvienā meža ielokā. Šie ezeri ir iemīļoti makšķernieku vidū, jo ir samērā sekli un visai viegli var noķert kādu lomu. Dziļāk mežā, pārsimt metrus no Vaidavas ezera, ir noslēpušies mazi meža ezeriņi – Ķirlītis, Kūriņš, Garais un Varžu ezers.
Momenti.lv, Filips Baumanis


Meža upes un ezeri Latvijā
4
Pededze. Arī Pededze ir Vidzemes meža upju pērle, kas atrodas Gulbenes rajonā un iztek cauri pasakainam lapkoku mežam. Šīs upes krastos mitinās retas putnu sugas, piemēram, grieze, urālpūce, mazais ērglis, vidējais dzenis, apodziņš un meža balodis, tāpēc šeit nereti iegriežas putnu vērotāji. Pededzes upe ir iemīļota vieta laivotājiem un makšķerniekiem.
Momenti.lv, Bilijs Locs


Meža upes un ezeri Latvijā
5
Cirīša ezers. Uz Aglonu ir iespējams doties ne tikai svētceļojumā vai apskatīt izslavēto Aglonas baziliku. Šajā pusē atrodas arī Cirīša ezers, kura vidū atrodas ar baisiem stāstiem apvītā Upursala, uz kuras ir izveidota dabas taka ar kāpnēm, tiltiņiem, margām, uzbūvēti skatu laukumi, galdi un soli atpūtai, izvietoti stendi uzziņai. Arheoloģiskajos izrakumos konstatēts, ka šī mazā saliņa ir bijusi apdzīvota jau kopš pirmā gadu tūkstoša pirms Kristus dzimšanas. Daudzi uzskata, ka šajā salā mituši priesteri un kalns kalpojis sakrāliem nolūkiem – teikas vēsta, ka te dieviem upurētas jaunavas un mājlopi. Klusums, miers, kuru traucē tikai putnu dziesmas, un klusa senatnes elpa pavada Upursalas viesus visā takas garumā. Kaut gan Upursala atrodas tikai 300 metru no ezera krasta, iebraucēji uz tās var nokļūt tikai ar plostu vai laivu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Meža upes un ezeri Latvijā
6
Līgatnes upe. Upes krasti visā tās garumā ir krāšņi, gravām, iežiem un kraujām bagāti, neskarti un vietām diezgan mežonīgi. Lai šo neparasto skaistumu varētu izbaudīt ar ērtībām, gar Līgatnes upi ir ierīkota divus kilometrus gara dabas taka. Pamatīgas, apsūnojušas egles, dziļa grava, strauja upe, kurā kā zaļi nāras mati plandās uz akmeņiem saaugušās aļģes, rada īpašu sajūtu. Upi šķērso dažādi savdabīgi tiltiņi, krituši koki, kam piemontētas margas, kā arī senatnīgi mūra tiltiņi. Rudenī soļi jāsper uzmanīgi, jo zem krāšņās lapu segas takas dēļi var būt slideni. Takas sākumā ir ierīkota atpūtas un ugunskura vieta.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Meža upes un ezeri Latvijā
7
Tīrumnieku ezers. Tīrumnieku purva vidū kā diendusā atlaidies nelielais Tīrumnieku ezeriņš. Šeit ūdens tiešām ir tīrs un mīksts, pēc peldes mati kļūst zīdaini, āda maiga. Tīrumnieku ezera ūdeni droši var arī dzert, ne velti kādreiz vīri te ņēmuši ūdeni alus brūvēšanai, bet sievas skalojušas veļu. Tīrumnieku ezera nosaukuma pamatā ir vārds „tīrs". Peldēšanai ezera krastos ir trīs platformas, jo ūdens mala ir slīkšņaina, strauji sākas dziļums, kas jau tepat pie krasta sasniedz trīs metrus, bet vidū dibens nemaz neesot sataustāms. Varbūt ezers ir kāda sen nokrituša meteorīta veidots? Zinātnieki gan nedod tiešu atbildi, taču hipotēzes ir dažādas. SPA cienītājām vairāk par tīro ūdeni interesē dūņas, kuras labi palīdzot cīņā pret celulītu un vairojot skaistumu. Nu, dūņu te netrūkst.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Eiropas zaļā zelta lielvalstis Eiropas zaļā zelta lielvalstis  
Kur rīdziniekiem sēņot un atpūsties? Kur rīdziniekiem sēņot un atpūsties?  
Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!' Intars Busulis: 'Mežā būt ir forši!'  
Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem Skaistākie ezeri Latvijā kā makšķerniekiem, tā atpūtniekiem   (6)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.