Mežs arī uzvārdos

Skatoties uz izplatītākajiem mūsdienu uzvārdiem, varam redzēt, ka latvietis jau senatnē ir lepojies ar saviem mežiem un arī uzvārdu bieži vien meklējis mežā. Kuru koku nosaukumi uzvārdos izmantoti visbiežāk un kāpēc? Esam sagatavojuši mazu ieskatu uzvārdu rašanās vēsturē un izplatītāko meža vārdu lietojumā.
Mežs arī uzvārdos
1
Kā bija pirms uzvārdiem? Latvijā uzvārdi parādījās līdz ar vācu ienākšanu Livonijā. Sākotnēji tie bija vācu baronu dzimtām, bet vēlāk arī parādījās pilsētniekiem un brīvajiem zemniekiem. Dzimtļaudīm uzvārdu nebija, un, lai atšķirtu vienu Jāni no otra, izmantoja vietas nosaukumus, piemēram, Jānis no Kalniņu mājām kļuva par Kalniņu Jāni. Tā kā dzimtļaudis nevarēja pārcelties uz dzīvi citviet, sarežģītāki uzvārdi nebija nepieciešami.
Pixabay


Mežs arī uzvārdos
2
Kāpēc uzvārdi? Līdz ar dzimtzemnieku brīvlaišanu zemnieki drīkstēja brīvi pārvietoties starp muižām, un tāpēc vairs nevarēja izmantot sistēmu ar māju nosaukumiem. Tādēļ zemniekiem obligāti vajadzēja pieņemt uzvārdu.
Pixabay


Mežs arī uzvārdos
3
No Ozoliņu Jāņa par Jāni Ozoliņu. Uzvārdu zemniekam vajadzēja izvēlēties pašam, un tas nedrīkstēja būt kārtai neatbilstošs uzvārds, piemēram, barona vai kāda slavena cilvēka uzvārds. Tāpēc zemnieki bieži izvēlējās māju nosaukumus, dažādu augu un koku nosaukumus, nodarbošanās, tautības un dažādas īpašības.
Pixabay


Mežs arī uzvārdos
4
Ar kokiem saistīti vārdi. Gandrīz visi Latvijā sastopamie koku nosaukumi tiek izmantoti arī kā uzvārdi. Bet bieži ir sastopami arī dažādi ar mežu saistīti vārdi, piemēram, Birze, Celms, Mežulis, Sils, Zariņa, Žagars, Riekstiņš, Skujiņš, Skujenieks.
Pixabay


Mežs arī uzvārdos
5
Lapu koki. Skatoties pēc pēdējā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopojuma, Latvijā sastopamākie uzvārdi ir lapu koku nosaukumi – Bērziņš, Ozoliņš un Ozols. Latvijā ir vairāk nekā 5500 Bērziņu, 4000 Ozoliņu un gandrīz 3000 Ozolu. Daudz mums ir arī Liepiņu, to Latvijā ir vairāk nekā 3000. Plaši sastopami ir visi koki - Ābele, Liepiņš, Apsītis, Kalnbērzs, Kārkls (Kārkliņš), Kļava (Kļaviņš), Lazda, Osis, Pabērzs, Vītoliņš.
Pixabay


Mežs arī uzvārdos
6
Skuju koki. Arī skujkoki nav atstāti novārtā. Visi Latvijā sastopamie skujkoki parādās arī uzvārdos – Egle, Kadiķis, Paegle, Priede. Bieži koka nosaukums ir izmantots mīkstinājuma formā, piemēram, Eglīte, Priedīte.
Pixabay
Meža upes un ezeri Latvijā Meža upes un ezeri Latvijā   (2)
Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek? Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek?   (2)
Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā Septiņi fakti, ko, iespējams, nezināji par mežiem Latvijā   (13)
Aizraujoši fakti par vienu no pasaules bagātākajām ģimenēm Aizraujoši fakti par vienu no pasaules bagātākajām ģimenēm   (16)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.