Modernā koka arhitektūra Latvijā

Koka mājas parasti asociējas ar pagājušajā gadsimtā un vēl senāk būvētām ēkām. Tomēr arī mūsdienu jaunākajos arhitektūras projektos arvien biežāk tiek izmantots koks un radīti ievērības cienīgi arhitektūras risinājumi. Rakstā apkopoti koka arhitektūras paraugi tepat Latvijā, pierādot, ka koks kā būvniecības materiāls ir gudra un moderna izvēle.
Modernā koka arhitektūra Latvijā
1
Žaņa Lipkes memoriāls. Žanis Lipke Otrā pasaules kara laikā, riskējot ar savu dzīvību, glāba ebrejus, kas bija nolemti sūrajam liktenim. Par godu Lipkes nesavtīgajai rīcībai mūsdienās Ķīpsalā pēc latviešu arhitektes Zaigas Gailes projekta ir uzbūvēta apbrīnas vērta koka ēka. 2013. gadā memoriālu atklāja Latvijas Republikas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Izraēlas prezidents Šimons Peress.
Ansis Starks, Žaņa Lipkes memoriāls
Modernā koka arhitektūra Latvijā
2
Veikals Salacgrīvā. Kopš Salacgrīva ir festivāla “Positivus” dzimtene un mājvieta, mazie veikaliņi un benzīntanki teju vai lūza no svinētāju pieplūduma. 2013. gadā šeit durvis vēra moderns pārtikas veikals “TOP”. Ēkas arhitektūra ir radīta, iedvesmojoties no Salacgrīvas zvejniecības un kuģniecības tradīcijām, – tās fasādē un iekārtojumā ir iekļauts īpašs viļņu motīvs.
Indriķis Stūrmanis, SIA “Arhis Arhitekti”


Modernā koka arhitektūra Latvijā
3
Saldus mākslas un mūzikas skola. Šis ir pirmais projekts Baltijā, kurā ir izmantoti dabiski masīvkoka paneļi, pierādot, ka šādu būvniecības tehnoloģiju var izmantot arī sabiedrisko ēku būvēšanā, ne tikai maziem lauku namiņiem. Saldus mākslas un mūzikas skola atrodas pašā pilsētas centrā un durvis vēra 2013. gadā.
SIA “Arčers”


Modernā koka arhitektūra Latvijā
4
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Inženieru fakultāte. Pēc četrus gadus ilgiem būvniecības darbiem 2014. gadā tika atklāta Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Inženieru fakultāte. Mācību iestādes fasādē ir meistarīgi apvienots koks un stikls, veidojot savdabīgu un īpaši modernu kontrastu senlaicīgajai Rēzeknes augstskolas centrālajai ēkai.
Māris Justs, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija


Modernā koka arhitektūra Latvijā
5
AS "Latvijas valsts meži" klientu centrs Rīgā. Atbilstoši nozarei arī AS "Latvijas valsts meži" biroja mājas dizainā ir izmantots kokmateriāls, kas šarmanti kontrastē ar stikla elementiem. Turklāt šī skaistā ēka 2015. gadā ir ieguvusi divas atzinības - sabiedrības atzinību un par arhitektoniski veiksmīgas Latvijas nacionālās bagātības – koka izmantošanu. Lai gan šī būve ir biroja ēka, tā ir rūpīgi izplānota, lai pilsētas burzmā radītu mājīgu gaisotni un vizuāli atsvaidzinātu apkārtni.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Modernā koka arhitektūra Latvijā
6
AS "Latvijas Valsts meži" Ziemeļkurzemes reģiona klientu centrs. Arī Kurzemes pusē, Dundagā ir uzbūvēta skaista un moderna AS "Latvijas valsts meži" koka ēka, kura durvis vēra šī gada janvāra vidū. Ēka ir veidota pēc aktuālākajām arhitektūras prasībām, turklāt tās dizainā ir ietverti ekoloģiski inženiertehniskie risinājumi - apkure un dzesēšana tiek organizēta ar zemes siltumsūkņiem, bet lietus ūdeņus ir iespējams savākt un izmantot tehniskajām vajadzībām.
AS "Latvijas valsts meži"
VIDEO eksperiments: koka un mūra māju ugunsdrošība VIDEO eksperiments: koka un mūra māju ugunsdrošība   (5)
Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas? Šarmantās koka mājas Rīgā – ar ko tās ir tik īpašas?  
Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi Koka māja – mājīgi, izdevīgi, tālredzīgi   (4)
Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē Moderni koka arhitektūras paraugi visā pasaulē   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.