Pēc sirdsmiera Latgalē

Kad pilsētas steiga nogurdinājusi miesu un prātu, laiks rast sirdsmieru Latvijas dienvidaustrumu pusē, kur ezeros spoguļojas cilvēka dvēsele, bet no skatu torņiem paveras domu brīvību sološas Daugavas loku ainavas. Latgale katru sagaida kā mīļu, sen neredzētu viesi un pavada kā dārgāko draugu. Te labi jūtas gan gados jaunie, gan pieaugušie Latvijas apceļotāji. Lec rūcošā zirgā – aidā uz Latgali!
Pēc sirdsmiera Latgalē
1
Gārsenes dabas parks. Braucot caur ainaviski pievilcīgo mazpilsētu Aknīsti uz Subates pusi, labajā ceļa pusē esošās norādes aizved uz Gārseni, kura priecēs ikviena tūrista acis un sirdi. Kultūras cienītājus apbur 19. gadsimtā baronu Budbergu celtā pils, kuras gaiteņos, kā runā, klīst baroneses Ģertrūdes dvēsele Zilās dāmas veidolā. Tikmēr gados jaunāko tūristu kājeles būs naskas izskrieties pils parkā un tam blakus esošajā mežā labiekārtotajās dabas takās, kurās sastapsiet koka skulptūru tēlus, priedi ar septiņām galotnēm, “Lauzto sirdi” jeb divās daļās šķeltu dižakmeni “Lutaušu” atpūtas vietā. Turpat atrodas arī pavisam nesen tapusī Krēslas stundas taka, kura ļaus iepazīt rūķu, laumiņu, troļļu, uldru, punduru un citu krēslas radību ikdienas gaitas.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pēc sirdsmiera Latgalē
2
Svente. Kad Gārsenes meža elpa piepildījusi dvēseli, dodamies tālāk uz Sventi, kuras muiža bijusi redzama populārā latviešu televīzijas seriālā. Taču neļaujiet šim faktam sevi maldināt – Jaunsventes muižai ir krietni nopietnāka vēstures bagāža – to 1912. gadā kā ģimenes māju uzcēla grāfs Mihails Plāters-Zībergs. Mūslaikos kungu mājā nu skatāmi militārās kara tehnikas muzeja eksponāti, kas jo īpaši liks iemirdzēties mazo tūristu acīm – tanki, izlūkmašīnas, lielgabali.
visitdaugavpils.lv


Pēc sirdsmiera Latgalē
3
Sudmaļu pilskalns. LVM meža kartes aplikācijā atrodot Sudmaļu pilskalnu un metot pāris līkumus Sventes grants ceļos, nonāksiet nelielā meža pļaviņā. No tās labiekārtota koka taka vedīs ap 22 metrus augstajā, stāvajā pilskalnā. Veicot arheoloģisko izpēti, gan pilskalnā, gan tā nogāzēs un terasē konstatēts kultūrslānis – atrasti seni pavardi, keramikas lauskas, akmens katli. Pilskalna virsotnē sagaida labiekārtota atpūtas vieta – soliņi, galds, ugunskura vieta un malka iekuram. Taču esiet modri – mazliet nostāk visu pilskalnā notiekošo vēro piķa melns suns. Teika vēsta, ka tas sargājot kādreizējās pils pagrabus, kas esot bijuši pilni ar zelta mucām.
visitlatgale.lv


Pēc sirdsmiera Latgalē
4
Daugavas loki. No Sudmaļu pilskalna ceļš tālāk ved uz Krāslavas pusi, kur šosejai blakus plešas aizsargājamo ainavu apvidus “Augšdaugava” un tajā esošais dabas parks “Daugavas loki”. Te Daugava met astoņus ainaviski gleznainus lokus – elpu aizraujošās ainavas var labi vērot no krastos esošajām kraujām.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pēc sirdsmiera Latgalē
5
Krāslava. Ir vērts veltīt mirkli pilsētas tuvākai izpētei – izstaigāt grāfu Plāteru pils, kā to sauc paši krāslavieši, jeb 1791. gadā celtās kungu mājas baroka stila parku, raudzīt Krāslavas piecus dievnamus, iepazīt pilsētas vēsturi Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā. Īstais brīdis arī pusdienām kādā no pilsētas kafejnīcām pirms došanās tālāk – uz smaragdzaļo Velnezeru.
Publicitātes foto


Pēc sirdsmiera Latgalē
6
Čertoka jeb Velnezers. Gandrīz pusceļā starp Krāslavu un Aglonu meža ielokā redzēsiet izmēros nelielo, taču vietām pat līdz 18 metrus dziļo Velnezeru jeb Čertoku, kas savā zaļganzilajā, kristāldzidrajā ūdenī atspoguļo apkārtnes mežu un debesis. Runā, ka ezers veidojies, nokrītot meteorītam vai kādam citam debess ķermenim. Šos stāstus apstiprina arī fakts, ka tajā ir maz ūdensaugu un vēl mazāk zivju sugu.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pēc sirdsmiera Latgalē
7
Cirīša ezera Upursalas dabas taka. Pēc Čertoka apmeklējuma ceļš tālāk ved uz gleznaino Aglonu, kuras bazilikas torņi spoguļojas 600 hektāru plašā Cirīša ezera ūdeņos. Ezerā pavisam ir astoņas salas, lielākā no tām ir Upursala – tajā izveidota dabas taka. To veido skatu laukumi, koka skulptūras un norādes, atpūtas vietas un drošas kāpnes. Upursalā mājvietu radušas vairāk nekā 260 paparžaugu un ziedaugu sugas, no kurām četras ir īpaši aizsargājamas. Te vienkopus var aplūkot gan platlapju, gan nogāžu un gravu mežus, dzirdēt melno dzilnu, baltmugurdzeni un citus putnus. Salai ir arī savi noslēpumi – nostāsti vēsta, ka senos laikos te upurētas meitenes, vēlāk – mājlopi. Priesteri lūkojuši, uz kuru pusi iet dūmu mutuļi – ja pret Voguļu sādžu, tad upuris ir pieņemts, ja pret Aglonu – noraidīts. Upursalā var nokļūt ar laivu vai plostu, iepriekš savu apmeklējumu piesakot Aglonas novada tūrisma informācijas centrā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Pēc sirdsmiera Latgalē
8
Aglona. Ceļotājus Aglonā gaida vēl daudzi citi uzmanības vērti apskates objekti – baroka stilā celtā baznīca un mūra klostera ēka, kurā ik gadu pulcējas simtiem tūkstoši svētceļnieku. Turpat Aglonas bazilikas teritorijā, netālu no dievnama Egles ezera krastā ir svētavots, kura dziednieciskās spējas apstiprinājušas vairākas ārstu komisijas. Šī paša ezera otrajā krastā Karaļa kalnā apskatāms skulptūru komplekss – tā idejas autori uzskata, ka šajā vietā cilvēks var izjust saskarsmi ar Dievu un skaistumu.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā Ieskats piecās apburošās koka baznīcās Latvijā   (7)
Dzelzceļa mantojums Latgales pusē Dzelzceļa mantojums Latgales pusē   (2)
Ļaujoties Vidzemes vilinājumam Ļaujoties Vidzemes vilinājumam  
Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē   (3)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.