Peoniju balle Kalsnavā

Peonijas, tautā sauktas arī par pujenēm jeb pojenēm, ir vienas no krāšņākajām dārza puķēm ziemcietēm ar gadsimtiem senu vēsturi. Par to dzimteni jau vairākus tūkstošus gadu uzskata Ķīnu, kur tām veidotas arī pirmās šķirnes. Peonijas Ķīnā dēvē par imperatora ziediem, tās ir mīlestības un veiksmes simbols. Savukārt Vācijā peoniju dēvē par vasaras svētku rozi (vācu valodā die Pfingstrosen), un izrādās – ne velti, jo LVM Kalsnavas arborētumā katru gadu par godu peonijām tiek svinēti svētki.
Peoniju balle Kalsnavā
1
Nedaudz pavērsim priekškaru un ielūkosimies, kas tad notiks Peoniju svētku laikā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Peoniju balle Kalsnavā
2
Kad un kur? LVM Kalsnavas arborētumā 17. jūnijā visas dienas garumā, no plkst. 9.00 līdz 18.00 notiks jau astotie Peoniju svētki. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies apvienība “RAXTU RAXTI”, Madonas pūtēju orķestris Andreja Cepīša vadībā, kā arī Līvānu Bērnu un jauniešu centra vokālais ansamblis “Spurgaliņas” Skaidrītes Bulmeisteres vadībā, bet lustīgas dejas vīs tautas deju ansamblis “Pastalnieki” Aijas Rūlietes vadībā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Peoniju balle Kalsnavā
3
Stādu un mākslas darbu izsoles. Kopā ar pasākuma vadītāju Gundegu Skudriņu un Nacionālā botāniskā dārza direktoru Andreju Svilānu notiks jau par tradīciju kļuvusī eksotisko stādu izsole, kuras laikā iespējams iegūt tādus neparastus kokaugus, kā, piemēram, Virdžīnijas sniegpārsliņu koku (Chionanthus virginicus). Baudīt radošo procesu un dabas krāšņumu rosinās teritorijā notiekošais mākslinieku plenērs, kuram sekos nupat tapušo darbu izsole.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Peoniju balle Kalsnavā
4
Izklaides bērniem. Padomāts arī par Peoniju svētku jaunākajiem apmeklētājiem – viņus iepriecinās izklaides parks “Avārijas brigāde”. Tāpat norisināsies dažādas darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, tostarp iespēja piedalīties vides izziņas spēlēs un pārbaudīt atjautību lielformāta āra spēlēs.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Peoniju balle Kalsnavā
5
Stādu tirgus. Ja iespaidīgā kokaugu un puķu kolekcija raisīs iedvesmu jauniem dārza labiekārtošanas darbiem, tad tuvumā esošās kokaudzētavas Kalsnava speciālisti no plkst. 10.00 līdz 17.00 palīdzēs izvēlēties un iegādāties piemērotākās koku un krūmu sugas, kā arī sniegs konsultācijas par to audzēšanu un kopšanu.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Peoniju balle Kalsnavā
6
Biļetes var nopirkt laikus. Ņemot vērā lielo interese par pasākumu, organizatori rosina biļetes uz svētkiem iegādāties laikus. Tās ir pieejamas Latvijas valsts mežu (LVM) vēstniecībā (Vaiņodes iela 1, Rīga), LVM stādu tirdzniecības laukumos Daugavpilī un Salaspilī, kā arī pasākuma norises vietā LVM Kalsnavas arborētumā. Sīkāka informācija par arborētumu un Peoniju svētkiem pieejama mājaslapā www.lvm.lv/arboretums, kā arī LVM Kalsnavas arborētuma Facebook lapā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Pieci košumstādi jūsu dārzam Pieci košumstādi jūsu dārzam  
Ko šogad stādīt košumdārzā Ko šogad stādīt košumdārzā  
Vasaras veltes skaistumkopšanā Vasaras veltes skaistumkopšanā  
Meža veltes skaistumkopšanā Meža veltes skaistumkopšanā  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.