Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?

Lai gan vasara teju jau cauri, sausais laiks būtiski paaugstinājis uguns bīstamību mežos visā Latvijā. Tāpēc šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar noderīgiem padomiem, kas jāņem vērā, dodoties meža biezoknī, lai pasargātu to no postošā uguns spēka.
Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?
1
Galvenais meža ugunsgrēku iemesls ir cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība, tāpēc ikvienam meža apmeklētājam ugunsnedrošajā laika posmā – no pavasara līdz rudenim – jāatceras: mežos ir aizliegts kurt ugunskurus ārpus speciāli tam ierīkotām vietām, kā arī atstāt tos bez uzraudzības, nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu ārpus ceļiem.
Kaibab National Forest / cc
Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?
2
Arī nevērīgi izmesti atkritumi var kļūt par cēloni ugunsnelaimei vai veicināt liesmu izplatību, jo īpaši, ja tiek izmesti labi degoši priekšmeti. Beznokrišņu laikā katra mazākā uguns dzirkstele var izraisīt meža ugunsgrēku.
waferboard / cc


Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?
3
Pašreizējā informācija liecina, ka pēdējā lielākajā meža ugunsgrēkā Neretas pagastā pie Zalves pagasta robežas, kur dega mežs aptuveni septiņu hektāru platībā, vainīgs ir bijis kāds neuzmanīgs ogotājs, kurš pavirši rīkojies ar uguni vai cigaretes izsmēķi.
Arthur Caranta / cc


Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?
4
Kurinot ugunskuru speciāli tam paredzētā vietā, atcerieties, ka ugunskurā nedrīkst mest plastmasas izstrādājumus, jo no tiem izdalās toksiskas gāzes, kuras ieelpojot var nodarīt kaitējumu veselībai. Arī aerosolu baloni un degoši šķidrumi var uzliesmot un eksplodēt, radot draudus cilvēku veselībai un drošībai. Apģērbs, kas var viegli uzliesmot, arī nav ieteicams.
USFS Region 5 / cc


Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?
5
Dodoties prom, ugunskurs noteikti jānodzēš. Tam vislabāk izmantot ūdeni, bet der arī minerālaugsne (smilts, smalka grants). Atpūtas vietu var pamest tikai tad, kad ugunskurs vairs nekūp. Savukārt atpūtas gaitā radušies atkritumi jāņem līdzi vai jāatstāj tam paredzētajās atkritumu urnās.
WonderfulSnaps.com / cc


Uzmanīgi ar uguni: kā pasargāt mežu no ugunsnelaimes?
6
Lai novērstu un ierobežotu meža ugunsgrēku izcelšanos un izplatību, valsts mežos ir ierīkotas mineralizētas joslas un atjaunotas ūdens ņemšanas vietas. Arī rekonstruētie ceļi atvieglo specializētā transporta operatīvu nokļūšanu ugunsgrēka vietā. Esiet uzmanīgi un sargājiet mežu no uguns!
Jevgenijs Slihto / cc
Neticiet derīguma termiņam: cik ilgi patiesībā var glabāt produktus Neticiet derīguma termiņam: cik ilgi patiesībā var glabāt produktus   (8)
Daži padomi cīņā pret briesmīgajiem neliešiem odiem Daži padomi cīņā pret briesmīgajiem neliešiem odiem   (5)
Desmit netipiski veidi, kā vēl ikdienā izmantot šņabi Desmit netipiski veidi, kā vēl ikdienā izmantot šņabi   (6)
10 satriecošas mājas zemeņu īpašības, par kurām nezinājāt 10 satriecošas mājas zemeņu īpašības, par kurām nezinājāt   (1)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.