Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos

Visi zina, ka Norvēģijas fjordos mīt troļļi, Transilvānijā jāsargās no vampīriem, bet Lohnesa ezerā dus mītisks briesmonis. Bet vai zini, ka, balstoties uz leģendām, arī mūsu pašu mežos mīt ne viena vien mītiska un pārdabiska parādība? Lasi tālāk un uzzini, kādas parādības var pielavīties mūsu sausieņos, slapjaiņos un purvaiņos.
Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos
1
Vadātājs. Vadātāju visbiežāk iespējams sastapt, mežam satumstot. Šis negantais gars nav redzams, bet spēj cilvēku maldināt tam labi pazīstamā mežā vai pat laukā, vedot pa apli un neļaujot izkļūt no biezokņa. Tā cilvēks nereti attopas purva vai ezera malā vai kādā citā sev nedrošā vietā. Ja nu vadātāja gādībā arī jums gadījies apmaldīties, jācenšas garāks solis pārlikt no labās kājas uz kreiso – tad nevēlamais pavadonis uzreiz atstāsies.
Publicitātes foto


Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos
2
Malduguns. Latviešu folklorā minēta malduguns, kas visbiežāk vērojama purvos vai pat kapsētās pēc tumsas iestāšanās. Malduguns cilvēkam parādās kā virs zemes plīvojoša liesma vai spīdums, kas nereti cilvēku var aizvest neceļos, tāpēc teikās un pasakās tā saistīta ar spokiem un velniem. Arī pasakā par Sprīdīti malduguns viņu veda tur, kur nauda žāvējas. Zinātniski gan šī parādība ir izskaidrota ar gāzu oksidēšanos, kuras rodas, sadaloties organiskām vielām, kā arī bioluminiscenci, kas piemīt mikroskopiskām sēnēm.
Publicitātes foto


Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos
3
Vilkacis. Ja mežā sastopat augstu stāvu ar vilka galvu un cilvēkveidīgu ķermeni, esiet drošs – tas ir vilkacis. Latviešu mitoloģija vēsta, ka vilkatis ir par vilku pārvērsts cilvēks. Taču, kā liecina leģendas, par vilkaci iespējams pārvērsties arī pašam, piemēram, izlienot caur koka sakni vai pilnmēnesī mežā izģērbjoties un trīs reizes pārlecot pār savām drēbēm. Latvijas vilkaču nostāstus publicējis arī Ralfs Kokins savā grāmatā „Kurzemes vilkaču nostāsti”, kas vēsta par viņa un citu kurzemnieku sastapšanos ar šo biedējošo radību.
Foto: Momenti.lv/ Helmuts Mednieks


Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos
4
Nelabie gari. Teju katrā Latvijas nostūrī atrodami akmeņi, purvi, ezeri, ozoli un citi dabas objekti, kuriem dots velna vai raganas vārds, piemēram, Raganu purvs Ķemeros, Velnezers jeb Čertoks Aglonā, Elles kalns Jaunpilī un daudz citu objektu. Kālab tā? Vai tiešām Latvijā itin visur dzīvojuši nelabie gari? Lielākā daļa no vietām tiešām savu nosaukumu iemantojušas pateicoties nostāstiem vai māņticībām, kā arī itin vienkārši izskaidrojamiem negadījumiem.
Foto: Momenti.lv/ Daiga Ellaby


Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos
5
Lietuvēns. Kaut lietuvēns nav meža gars, ieroči cīņai pret to atrodami mežā. Šis mazais velnēns, kas cilvēkiem nakts laikā uzsēžas uz krūtīm un miegā smacē, atbaidāms, uz durvīm uzzīmējot krustu. Taču līdzēs arī mežā atrasts aizlauzts pīlādža zars.
Foto: Momenti.lv/ Jūlija Millere
Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā Izzinoša ekskursija pa slepenajiem bunkuriem mežā   (3)
Skaistas vietas visā pasaulē, kur baudīt zelta rudeni Skaistas vietas visā pasaulē, kur baudīt zelta rudeni   (1)
Šaušalīgi kadri, kas medību laikā uzņemti ar nakts kameru Šaušalīgi kadri, kas medību laikā uzņemti ar nakts kameru   (7)
Briesmoņi, kas dzīvo jūrā: izbadējies delfīns aprij lasi Briesmoņi, kas dzīvo jūrā: izbadējies delfīns aprij lasi  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.