Foto: LETA
Populārais aktieris Andris Bērziņš (attēlā) jau četrus mēnešus nelieto alkoholu, taču uzskata, ka nav pareizi sevi ar varu piespiest vairs nekad nedzert un nesmēķēt. Viņš iesaka tā vietā pamēģināt sev apsolīt nesmēķēt šodien vai rīt, kas ir daudz iedarbīgāk.

"Galvenais alkohola lietošanā jau ir tas tilpuma jautājums. Ja iedzer pa glāzītei - lūdzu, bet, ja rēķināt jau jāsāk pudelēs... Patiesībā ar alkoholu ir tāpat kā ar korvalolu. Mana nelaiķa vecmāmiņa korvalolu lietoja, pa pāris pilieniem uzpilinot uz cukura.

Taču savulaik radošajās jauniešu nometnēs, kad naudas nebija, bet iedzert gribējās, visi gāja uz aptiekām un kastītēm pirka skudruspirtu un līdzīgas zāles un lietoja alkohola vietā!

Arī alkoholu Dievs radīja kā zāles, un tas tāpat kā jau minētais korvalols jālieto pa druskai, nevis jāizdzer uzreiz visu pudeli," izklaides portālam Mango savu viedokli pauž Bērziņš.  Pats aktieris pašlaik alkohola lietošanā ietur pauzīti un jau ceturto mēnesi grādīgos dzērienus nav lietojis.

"Ar laiku jau apnīk tā dzeršana. Un ne man vienam - esmu runājis arī ar citiem kolēģiem, un viņiem ir līdzīgs viedoklis. To, ka nekad vairs nelietošu alkoholu, vairs nesaku, jo, kā teikts Džeimsa Bonda filmā - nekad nesaki nekad," spriež Bērziņš.

Pagaidām atturība viņam problēmas nesagādā - nelietojot alkoholu, viņš ietaupa kā laiku, tā naudu. Aktieris nepiekrīt tam, ka radošu profesiju pārstāvjiem alkohols ir ikdienas sastāvdaļa.

"Sūdīgam aktierim varbūt vajag alkoholu, lai labāk nospēlētu, bet man dulluma pietiek tāpat. Un man nav problēmu justies labi tāpat - nupat biju Gruzijā, kur alkohols ir visriņķī - viņiem vīns ir kā mums ūdens. Mani tas netraucēja - nedzēru," stāsta aktieris.

Viņš uzskata, ka no alkohola lietošana tāpat kā no smēķēšanas visvienkāršāk atturēties tad, ja pats sev nenosaka lielus atturības termiņus.

"Es, piemēram, šodien vēl neesmu pīpējis. Kā būs vēlāk? Nezinu. Šo metodi man ieteica viens pazīstams mācītājs - nevis uzreiz iestāstīt sev, ka tagad gadiem nepīpēšu un nedzeršu, bet gan pateikt sev - davai, šodien nepīpēšu un nedzeršu!

Cilvēkiem jau grūti domāt uz priekšu par lieliem periodiem - mēnešiem, gadiem. Jāsāk ar mazumiņu. Nu, pamēģiniet apņemties šodien nepīpēt un nedzert," padomu dod Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!