Foto: Vida Press
Otrdien, 6. janvārī, savu 60. dzimšanas dienu svin izcilais britu komiķis Rovans Atkinsons, kurš kino un televīzijas skatītājiem pazīstams pēc tādiem atveidotajiem personāžiem kā Melnā Čūska, Džonijs Inglišs un Misters Bīns.

Aktieris dzimis 1955. gadā Konsetā, Daremas grāfistē fermera Erika Atksinona ģimenē, un bija jaunākais no četriem dēliem (Pols gan nomira bērnībā, bet Rodnijs šobrīd ir pazīstams konservatīvais eiroskeptiķis).

Mazais Rovans apmeklēja Čoristeras skolu un Sentbīzu, kur mācījās kopā ar nu jau bijušo britu premjeru Toniju Blēru, bet 20 gadu vecumā absolvēja Ņūkāslas universitāti inženiera elektriķa specialitātē.

Atkinsona karjera šovbiznesā sākās 1978. gadā, kad viņš kļuva par radio šova The Atkinson People vadītāju, scenāristu un aktieri.

Viņa turpmāko slavu nodrošināja televīzijas seriāli Not the Nine O'Clock News (1979-1982), Blackadder (1983-1989), The Thin Blue Line (1995-1996), bet jo īpaši Mr. Bean (1990-1995), ko katru reizi skatījušies vismaz 20 miljoni cilvēku visā pasaulē.

Viena no pirmajām Atkinsona lomām kino bija Džeimsa Bonda sāgas filma Never Say Never Again (1983), bet vēl viņš filmējies divās pilnmetrāžas filmās par Misteru Bīnu un divās filmās par Džoniju Inglišu.

Viena no pēdējām spilgtajām Atkinsona parādīšanās reizēm bija 2012. gada Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija, kur aktieris spēlēja klavieres orķestrī, kas izpildīja tituldziesmu no filmas Chariots of Fire.

1990. gadā Atksinons apprecējās ar grima mākslinieci Sunetru Sastriju, un šajā laulībā dzimusi meita Lilī un dēls Bendžamins. Tiesa, britu mediji ziņo, ka aizvadītajā gadā pāris pēc 23 gadu laulības iesniedzis šķiršanās pieteikumu.

Lai gan Mistera Bīna slavenā mašīnīte ir 1970. gada izlaiduma citronkrāsas Mini Leyland 1000cc, pašam aktierim pieder liels autoparks, kurā ietilpst Aston Martin DB7 Vantage, Aston Martin V8 Zagato, Morgan Aeromax, Bugatti Veyron 16.4, Mercedes-Benz W100 un vairākas citas automašīnas.

Tāpat Atkinsonam pieder McLaren F1 superauto, taču ar to viņš vairākkārt iekļuvis autoavārijās. Pats aktieris allaž tika sveikā ar nelielām traumām, bet auto tika remontēts gandrīz gadu, kas apdrošinātājiem izmaksāja vairāk nekā miljonu vērtās mašīnas cena.&
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!