Foto: AFP/Scanpix

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē (attēlā), kuram piešķirta Krievijas pilsonība, ir nosūtījis Krievijas televīzijas Pirmajam kanālam vēstuli, kurā slavina šo valsti, piektdien ziņoja Pirmais kanāls.

Depardjē šajā vēstulē apstiprina, ka lūdzis Krievijas pilsonības piešķiršanu, un priecājas par to, ka viņa lūgums ticis pieņemts. Viņš arī atzīstas mīlestībā uz Krieviju, krievu vēsturi un kultūru.

"Es dievinu jūsu valsti Krieviju, jūsu cilvēkus, jūsu vēsturi, jūsu rakstniekus. Es dievinu jūsu kultūru, jūsu domāšanas veidu. Krievijā ir labi dzīvot. Ne obligāti Maskavā, kas man ir pārāk liela megapole. Es dodu priekšroku laukiem, man Krievijā ir zināmas brīnišķīgas vietas," Depardjē raksta savā vēstulē.

Viņš arī atzīstas mīlestībā uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, sola mācīties krievu valodu un nosauc Krieviju par "dižas demokrātijas valsti".

"Es mācīšos krievu valodu. Es jau runāju par to ar mūsu prezidentu Fransuā Olandu. Es visu to jau viņam teicu. Viņš zina, ka es ļoti mīlu jūsu prezidentu V.Putinu, un tas ir abpusēji. Un es viņam [Olandam] pateicu, ka Krievija ir dižas demokrātijas valsts, ka tā nav tāda valsts, kur premjerministrs varētu nosaukt savas valsts pilsoni par nožēlojamu cilvēku," raksta Depardjē.

Depardjē nobeidz savu vēstuli ar vārdiem "Slava Krievijai!".

Krievijas prezidenta preses dienests ceturtdien informēja, ka Putins parakstījis dekrētu par Krievijas pilsonības piešķiršanu Depardjē, izpildot viņa lūgumu. "Saskaņā ar Krievijas Federācijas Konstitūcijas 89. panta "a" punktu apmierināt 1948. gadā Francijā dzimušā Depardjē Žerāra Ksavjē lūgumu par uzņemšanu Krievijas Federācijas pilsonībā," teikts dekrētā.

Jau ziņots, ka Depardjē decembrī atstāja Franciju, apmetoties uz dzīvi Beļģijas ciemā pie Francijas robežas, paziņoja par atteikšanos no Francijas pilsonības un ieceri pieņemt Beļģijas pilsonību.

Viņš šādi reaģēja uz Francijas sociālistu valdības plānu līdz 75% palielināt nodokļa likmi par ienākumiem, kas ir lielāki par vienu miljonu eiro (700 tūkstošiem latu) gadā.

Saskaņā ar Francijas likumiem no šīs valsts pilsonības var atteikties tikai pēc tam, kad ir iegūta kādas citas valsts pilsonība.

Francijas premjerministrs Žans Marks Ero nosauca Depardjē rīcību par patētisku, izvēloties Beļģiju par savu pastāvīgo dzīvesvietu, kas palīdzētu aktierim izvairīties no nodokļu maksāšanas Francijā. "Pārcelties tepat pāri robežai, man tas šķiet diezgan patētiski. Būt Francijas pilsonim nozīmē mīlēt savu valsti un palīdzēt tai atkal tikt uz kājām," sacīja Ero.

Pēc tam Depardjē, kurš ir ļoti populārs Krievijā, jokojis, ka "Putins jau man ir atsūtījis pasi", vēstīja laikraksts Le Monde, atsaucoties uz Depardjē draugu teikto.

Putins 20. decembrī paziņoja, ka kinoaktierim Žerāram Depardjē ir garantēta pozitīva atbilde, ja viņš lūgs Krievijas pilsonību vai uzturēšanās atļauju Krievijā.

"Ja Žerārs patiešām vēlas uzturēšanās atļauju Krievijā vai Krievijas pasi, mēs uzskatīsim, ka šis jautājumus ir atrisināts un atrisināts pozitīvi," sacīja Putins gada noslēguma preses konferencē Maskavā.

Krievijas prezidents arī pauda viedokli, ka Francijas politiķi nav gribējuši apvainot Depardjē, kritizējot viņa paziņojumu par vēlmi atteikties no Francijas pilsonības augsto nodokļu dēļ.

"Taču kā jebkuras augsta un vidēja līmeņa amatpersonas - mēs vienmēr aizstāvam savu politiku," sacīja Putins, piebilstot, ka personīgi pazīstot Depardjē un no sarunām ar aktieri viņam radies iespaids, ka Depardjē ir liels Francijas patriots. Viņš arī teica, ka franču aktierim pašlaik neesot viegli laiki, taču pauda pārliecību, ka tie beigsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!