Foto: Vida Press
Zvērināto tiesa Čikāgā ceturtdien atzina ASV aktieri Džasiju Smoletu par vainīgu piecās apsūdzībās saistībā ar to, ka viņš policijai uzdevies par rasistiska un homofobiska uzbrukuma upuri, lai gan pats 2019.gadā inscenējis šo uzbrukumu.

Smolets, kurš bijis viens no populāra televīzijas seriāla "Empire" galvenajiem aktieriem un ir melnādainais un gejs, 2019.gada janvārī policijai ziņoja, ka divi vīrieši maskās uzbrukuši viņam nakts vidū, kad viņš pastaigājies pie sava Čikāgas mājokļa.

Policija, izpētot novērošanas kameru ierakstus un Smoleta un abu uzbrucēju mobilo tālruņu datus, secināja, ka viņš pats inscenējis šo uzbrukumu.

"Zvērināto tiesa Džasija Smoleta lietā ir atzinusi Smoletu par vainīgu piecās no sešām apsūdzībām par sabiedriskās kārtības traucēšanu," paziņojumā reportieriem sacīja Ilinoisas štata Kukas apgabala tiesas preses sekretāre Mērija Višņevska.

39 gadus vecais Smolets neatzina savu vainu nevienā no apsūdzībām. Viņa advokāts paziņoja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Policija apsūdzēja Smoletu, ka viņš sev nosūtījis draudu vēstuli ar homofobiskiem un rasistiskiem izteicieniem, kā arī nolīdzis divus līdzzinātājus - Nigērijas izcelsmes melnādainus brāļus Olabindžo un Abimbolu Osundairo, lai inscenētu šo uzbrukumu.

Smolets sākotnēji apgalvoja, ka 2019.gada 29.janvārī divi maskās tērpti baltādaini vīrieši viņam Čikāgas centrā uzbrukuši, izkliedzot rasistiskus un homofobiskus apvainojumus.

Daudzi komentētāji vēstis par it kā notikušo uzbrukumu skaidroja kā pierādījumu ASV pieaugošajai neiecietībai, turklāt aktieris saņēma neskaitāmus atbalsta apliecinājumus. Tomēr nākamo nedēļu laikā aktieris, kas sākotnēji tika uzskatīts par upuri, kļuva par aizdomās turamo.

Policija aizturēja divus vīriešus, kas piedalījušies uzbrukuma inscenēšanā. Viņi abi bija Nigērijas izcelsmes melnādainie, turklāt, kā noskaidrojās, bijuši ar Smoletu pazīstami. Viņu liecībās lielā mērā bija balstītas Smoletam izvirzītās apsūdzības.

Aktieris policijai apgalvoja, ka uzbrucēji arī saukuši "šī ir MAGA zeme", izmantojot ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas saukļa "Make America Great Again" ("Padarīsim Ameriku atkal diženu") pazīstamo abreviatūru.

Smoletam celtajām apsūdzībām tika gūti pierādījumi, izpētot telefona īsziņu un zvanu datus, kā arī bankas čeka informāciju, skaidroja likumsargi.

2019.gada 21.februārī Smolets tika aizturēts, bet drīz pēc tam pret drošības naudu tika atbrīvots. 2019.gada 26.martā prokuratūra atsauca visas Smoletam izvirzītās apsūdzības apmaiņā pret sabiedriskajiem darbiem un galvojumam iemaksātās 10 000 dolāru lielās drošības naudas paturēšanu.

Šis prokuratūras lēmums izsauca asu policijas superintendanta Edija Džonsona un Čikāgas mēra Rama Emanuela reakciju. Viņš atkal tika apsūdzēts 2020.gada februārī, kad viņam izvirzīja sešas apsūdzības par sabiedriskās kārtības traucēšanu saistībā ar nepatiesu ziņu sniegšanu policijai.

Brāļi Osundairo tiesā liecināja, ka aktieris viņiem samaksājis, lai viņi sarīkotu šo uzbrukumu. Pēc uzbrukuma viņi aizbēga uz Nigēriju, bet tika aizturēti pēc atgriešanās Čikāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!