Foto: Privātais arhīvs

Oktobra beigās jauku atpūtu piedzīvojis skatītāju iemīļotais aktieris Rūdolfs Plēpis, izbrīvējot laiku no mēģinājumiem teātrī, lai ar radiem paciemotos pie vecākās meitas Astras Skotijā.

”Skotijā biju nedēļu, un, lai gan laika posms, ko tur pavadīju bija īss, tas bija brīnišķīgs piedzīvojums. Satiku sen nesatiktus radus, kas bija atbraukuši paviesoties pie manas vecākās meitas Astras, kura Skotijā apmetusies uz dzīvi un darbojoties kā mākslas fotogrāfe. Tā bija brīnišķīga atkalsatikšanās mums visiem," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta aktieris.

Ceļojums izvērties ne tikai sirsnīgs un ģimenisks, bet arī kultūrvēsturisks, jo tā vietā, lai dotos ceļojumiem raksturīgajās iepirkšanās tūrēs, viesu uzņēmēji bija sarūpējuši dažādas ekskursijas, un tika apmeklēti ievērojamākie Skotijas apskates objekti.

”Tas bija tik vērtīgi - iztikām bez ceļojumiem raksturīgās iepirkšanās un apmeklējām vēsturiskas vietas un pavadījām laiku ģimenes lokā. Mana meita un māsas meita bija noorganizējušas lieliskas ekskursijas. Nekad dzīvē nebiju bijis Viljama Vollesa piemiņas memoriālā un tā muzejā, kas izveidots kalna galā, pat nerunājot par daudzām citām piedzīvotajām lietām," priecājas aktieris.

Kā stāsta Plēpis, apmeklētas vairākas pilsētiņas un aplūkotas neskaitāmas vietas, tomēr ikvienā no tām aktieri pārsteigusi skotu sirsnīgā mentalitāte un augstā nacionālā pašapziņa, radot emocionālu pārdzīvojumu.

”Skotijā ik uz soļa ir kas spilgts. Uz katras ielas stūra spēlē skotu dūdinieki. Ja Rīgā uz ielas kāds parādītos latviešu tautas tērpā, uz viņu visdrīzāk rādītu pirkstiem. Tur viņi nekautrējas un savu nacionālo piederību izrāda ļoti droši.

Mums no skotiem vajadzētu mācīties to, kā viņi uztur savu nacionālo pašlepnumu. Domāju, ka mūsu kultūras darbiniekiem patiešām būtu jāņem piemērs par to, kā rosināt piederību nacionālajai identitātei un veicināt tautas pašapziņu," uzskata aktieris.

Tāpat ceļojuma laikā satikti arī latvieši, kas devušies uz Skotiju peļņā, un iegūti jauni paziņas: ”Interesanti, ka ceļojuma laikā satikām arī ļoti daudz latviešu. Secināju, ka turienes jaunieši ļoti nopietni strādā un tas ir mīts, ka iebraucēji attīstītajās valstīs dzīvo vien uz pabalstiem, neko nedarot.

Pārcelšanās uz citu valsti nenozīmē tūlītēju vieglas peļņas gūšanu - šie cilvēki patiešām ir čakli un strādīgi. Papildus tam šie jaunieši ir arī ļoti atvērtas personības. Tas ļoti atšķiras no mūsu depresīvās sabiedrības.

Skotija ir ļoti labi sociāli situēta zeme, kā rezultātā arī cilvēki ir laimīgāki un bezrūpīgāki, tomēr viņi arī labprāt kontaktējas cits ar citu. Satiekot manas māsas meitas paziņas, viņas draugi priecīgi nāca klāt, apskāvās, sveicinājās. Draugi un paziņas pret savu draugu viesiem izturas kā pret savējiem, un šis ģimeniskums man ir palicis ļoti spilgtā atmiņā.

Mums par godu tika arī sarīkotas vakariņas. Ēdiens bija izcils, skaisti izdekorēts un patiešām pasniegts ar mīlestību. Šāda uzvedība Latvijā diemžēl ir retums," nosaka aktieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!