Foto: Vida Press
Otrdien, 22. martā, apaļu jubileju atzīmē Holivudas aktrise Rīza Viterspūna (attēlā) - viņai šajā dienā aprit 40 gadi.

Daudziem Viterspūna atmiņā palikusi, pateicoties 2001. gadā uz ekrāniem nonākušajai filmai Legally Blonde (Gudrā blondīne) un tās turpinājumam divus gadus vēlāk.

Rozā krāsas cienītājas Ellas Vudsas loma ne tikai padarīja Rīzu populāru visā pasaulē, bet arī pašai aktrisei, šķiet, uz mūžīgiem laikiem uzlikusi "gudrās blondīnes" zīmogu.

Tomēr aktrises filmogrāfijā starp gandrīz 50 ierakstiem ir arī vairākas citas ievērības cienīgas lomas, starp kurām noteikti jāpiemin viņas pati pirmā loma 15 gadu vecumā filmā The Man in the Moon, kā arī deviņdesmito gadu izskaņas pusaudžu hits Cruel Intentions (Bīstamās spēles).

Viņa arī pamirdzējusi superpopulārā seriāla Friends (Draugi) sestajā sezonā – Viterspūnai bija uzticēta Dženiferas Anistones tēla Reičelas Grīnas māsas loma.

2006. gadā Viterspūna tika pie savas pagaidām vienīgās "Oskara" statuetes – šo balvu viņai atnesa galvenā loma filmā par mūziķi Džoniju Kešu Walk the Line (Sirds robeža).

Foto: Vida Press
Starp citu, kopā ar Viterspūnu savu pirmo un vienīgo "Oskaru" saņēma arī Filips Seimors Hofmans – viņu togad godināja par darbu filmā Capote (Kapote).

Viterspūna savā karjerā piedzīvojusi gan kāpumus, gan kritumus. Kritiķi aktrisi ir slavējuši un pēluši, viduvējo romantisko komēdiju radīto aizspriedumu dēļ skatītāji dažkārt uz viņas vārdu filmu plakātos raudzījušies ar aizdomām, bet 2014. gadā Rīza atkal apliecināja savu talantu filmā Wild (Mežone).

Šī loma Viterspūnai arī atnesa otro "Oskara" nomināciju, bet pati aktrise, pateicoties savai varonei – grēku izpircējai, kas kājām mēro vairāk nekā 1000 jūdzes –, kļuva par daudzu sieviešu iedvesmas avotu un baudīja sen nejustu popularitātes vilni.

Tiesa, gadu vēlāk viņa atkal uz ekrāniem parādījās stipri viduvējā kinoprojektā Hot Pursuit (Karstā pakaļdzīšanās), kur viņas ekrāna partnere bija seksīgā Sofija Vergara, bet pat ar to nepietika, lai filma iekarotu skatītāju atzinību.

Foto: Vida Press
Viterspūna ir divas reizes precējusies – viņas pirmais vīrs bija aktieris Raiens Filipe, ar kuru kopā viņa strādāja filmā Cruel Intentions. Šajā savienība pasaulē nāca meita Ava, kura izaugusi pārsteidzoši līdzīga māmiņai, un dēls Dēkons. 2011. gadā Rīza apprecēja talantu aģentu Džimu Totu un 2012. gadā kļuva par māmiņu pastarītim Tenesijam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!