Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien, 7. janvārī, Holivudas aktieris, producents un režisors Nikolass Keidžs (attēlā kopā ar sievu), kurš savas karjeras laikā piedzīvojis gan galvu reibinošus panākumus, gan bankrotu, atzīmē savu 50 gadu jubileju.

Keidžs pasaulē nāca kā Nikolass Kims Kopols, bet, uzsākot aktiera karjeru, viņš, iedvesmojoties no sava mīļākā komisku varoņa, pieņēma pseidonīmu Nikolass Keidžs, jo nevēlējās darboties sava tēvabrāļa - pazīstamā Holivudas kino producenta un režisora, Krusttēva triloģijas veidotāja Frensisa Forda Kopolas - ēnā.

Jauniņais Niks jau no pusaudža gadiem zināja, ka vēlas savu dzīvi saistīt ar kino - viņš Beverlihilsā apguva aktiermeistarību, bet 17 gadu vecumā no skolas tika izslēgts.

Pirmā Keidža loma bija 1982. gadā komēdijā Fast Times at Ridgemont High, kurā spēlēja arī Šons Pens, bet daudzas ainas ar viņa dalību no filmas tika izgrieztas, tāpēc uz laiku viņš pievērsās popkorna tirgošanai kinoteātrī.

Lai gan Nikolass nevēlējās iekarot kino biznesu ar sava tēvoča palīdzību, 1983. gadā viņš tika pie mazas lomiņas Kopolas filmā Rumble Fish, kam sekoja galvenā loma filmā Valley Girl (1983), vēl pāris filmas un tēvoča režisētā romantiskā komēdija Peggy Sue Got Married (1986), un tad jau brašajam puisim durvis uz lielo kino bija vaļā.

Nikolasa filmogrāfijas saraksts ir iespaidīgs - tajā ir vairāk nekā 70 kinodarbi, un jau 32 gadu vecumā viņa talantu novērtēja ar Amerikas Kinoakadēmijas balvu. To viņš saņēma par lomu filmā Leaving Las Vegas (1995), un kļuva par piekto jaunāko aktieri, kurš ticis pie "Oskara".

Tāpat par lomu Leaving Las Vegas viņa kontā ir "Zelta globuss", nominācija kā labākajam aktierim par lomu filmā Adaptation (2002) un citas atzinības.

Starp zināmākajām un skatītāju iemīļotākajām filmām ar Keidža dalību minamas Raising Arizona (1987), The Rock (1996), Face/Off (1997), 8mm (1999), Gone in 60 Seconds (2000), Ghost Rider (2007) un tās turpinājums 2012. gadā, Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009) un daudzas citas.

Keidža atveidoto tēlu amplitūda ir plaša, un tur var atrast gan romantiskus varoņus, gan bezemociju slepkavniekus, bet to, ka karjeras laikā viņam uzticētas daudzas skarbu vīru lomas, apliecina nesen kāda kino entuziasta izveidotais saraksts - Keidža attēlotie varoņi ir nogalinājuši 204 cilvēkus, un tas viņu ierindo "slepkavnieciskāko" aktieru septītajā vietā.

Tiesa, Keidža talants un ieguldījums kino industrijā nav viennozīmīgi vērtēts - ne velti viņš ierindojies gan labāk apmaksāto, gan arī pārmaksātāko aktieru sarakstos.

Filmās nopelnītā nauda gan Keidžam sagādāja arī problēmas un pierādīja, ka talantīgs aktieris ne vienmēr var veiksmīgi darboties arī biznesā - savulaik viņš bija izlēmis, ka labākais ieguldījums ir nekustamais īpašums, tāpēc sāka iepirkt ekskluzīvas mājas un pilis dažādos pasaules nostūros un tās renovēja.

Kad viņa parāds 2009. gadā sasniedza deviņus miljonus, bet mājām pircēju nebija, Keidžs, kurš aizrāvies arī ar dārgu automobiļu kolekcionēšanu, izsludināja bankrotu.

Privātajā dzīvē aktierim arī klājies raibi - sešus gadus viņš bija precējies ar aktrisi Patrīciju Ārketi, 2002. gadā viņš salaulājās ar rokenrola karaļa Elvisa Preslija meitu Līzu Mariju Presliju, ar kuru gan laulība bija īsāka nekā tai sekojošā šķiršanās procedūra.

2004. gadā par trešo Keidža kundzi kļuva bijusī viesmīle Alise Kima.

Keidžs ir divu bērnu tēvs - attiecībās ar modeli un aktrisi Kristīnu Fultoni 1990. gadā pasaulē nāca Vestons Kopola Keidžs, bet sieva Alise 2005. gadā viņam dāvāja dēlēnu Kal-Elu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!