Foto: LETA
Mūsdienās jaunieši nevainību zaudē daudz ātrāk, nekā tas notika, piemēram, pirms desmit gadiem. Kas par iemeslu šādai ātrai nobriešanai? Dailes teātra aktrise Ilze Ķuzule–Skrastiņa (attēlā) uzskata, ka agras seksuālas attiecības laupa bērniem bērnību un tas var kaitēt jaunietim uzsākt normālas attiecības.

"Dzīve ir kļuvusi ātrāka, ir palielinājies pieejamās informācijas apjoms. Tas, par ko manos tīņu gados sačukstējās, mūsdienās ir pieejams internetā - tur var atrast iepazīšanās sludinājumus, pornogrāfiska rakstura mājas lapas, var skatīties video, lasīt informāciju," sarunā ar izklaides portālu Mango stāsta Ķuzule.

"Ir tik skumji, ka bērnībā bērnam nekas netiek apslēpts, nav nekādas tabu informācijas, kas ir nepieciešama, bet ir taču jādala informācija, kas kurā vecumā jaunietim ir pieejams," uzskata Ķuzule.

Aktrise lasījusi kādu pētījumu, ka mūsdienu bērniem ir daudz labāk attīstīti pirksti - tas viss no darbošanās pie datora, ar kuru gandrīz ikviens bērns tiek iepazīstināts jau pirmsskolas vecumā.

"Agrs sekss absolūti laupa bērnību. Cilvēks 13 līdz 14 gadu vecumā vēl ir bērns - ja viņš nodarbojas ar seksu, tas nevar būt ne baudāmi, ne skaisti. Neuzskatu, ka šajā vecumā bērns var būt gatavs seksam, un es pat nerunāju par jūtām, kuras pavisam noteikti nav iespējamas spēcīgākas par parastu simpātiju.

Pāragras seksuālas pieredzes gadījumā jaunietis var gūt arī morālas traumas, kuras vēlāk radīs grūtības attiecību izveidē. Vienalga, izskatās viņš pieaudzis, runā kā pieaudzis, 13 līdz 14 gadu vecumā bērns ir un paliek bērns. Pusaudzis, pēc manām domām, ir jaunietis 16 - 17 gadu vecumā, ne ātrāk," stingri nosaka Ķuzule.

Aktrise tic, ka šādu agru seksuālo dzīves uzsākšanu var ietekmēt un pareizi novirzīt bērna vecāki. "Nedomāju, ka bērnu vajag iespundēt mājās līdz divdesmit viena gada vecumam. Tomēr vecāki var ieaudzināt vērtības, mīlestības sajūtu, un tas motivēs jaunieti meklēt jūtas, nevis pakļauties seksuālām maņām. Protams, lielu lomu spēlē arī skolas izvēle, jaunieša draugu loks un apkārtējā vide, tomēr vecāki kalpo kā pozitīvs dzīves piemērs, tas ir būtiskāk par visu citu," cerīgi nosaka jaunā māmiņa.

Aktrise zina, ka jebkurā skolā ir sava hierarhija un ir jaunieši, kam nav stingru uzskatu, vērtību un kas pakļaujas "populāro" skolēnu spiedienam, lai tikai nonāktu populāro bariņā.

"Šādos apstākļos visbiežāk nonāk bērni no nelabvēlīgām ģimenēm, kuriem nav kam uzprasīt padomu, kas vēlas kādu, kam viņi nav vienaldzīgi. Negribu ticēt, ka mīlēts, lolots bērns pakļautos vienaudžu spiedienam un tāpēc piekristu zaudēt nevainību. Tas tomēr ir svarīgs lēmums, būtisks notikums dzīvē, un nav arī tā "uz sitiena" izdarāms. Nevainības zaudēšanu nevajag sasteigt - tas ir īpašs notikums dzīvē, kam ir jābūt skaistam," uzskata Ķuzule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!