Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 17. augustā, leģendārais itāliešu izcelsmes aktieris, režisors un producents Roberts De Niro (attēlā) atzīmē savu septiņdesmito jubileju, un no šiem gadiem jau pusgadsimts pagājis filmēšanas laukumā.

De Niro dzimis 1943. gadā Griničvilidžā, Ņujorkā, radošas bohēmas ģimenē, un audzis Manhetenā. Jau no bērnības viņš sapņoja kļūt par aktieri, tāpēc piedalījās visos skolas iestudējumos, mācījās drāmas studijās un dievināja kino.

16 gadu vecumā Roberts pameta vidusskolu un iestājās Ņujorkas Augstākās aktiermeistarības skolā, bet vēlāk absolvēja Lī Strasberga Aktieru studiju. Strādājot pēc Staņislavska metodes, turpmākajos gados De Niro rūpīgi iedzīvojās ikvienā lomā jau ilgi pirms filmēšanas sākuma.

Savā pirmajā filmā De Niro spēlēja 20 gadu vecumā - tā bija Braiena De Palmas komēdija The Wedding Party, taču uz ekrāniem tā iznāca vien sešus gadus vēlāk (par pirmo filmu De Niro saņēma 50 dolāru lielu atalgojumu, bet par pēdējām filmām - 20 miljonus).

Pēc virknes dažādu epizodisku lomu aktieris tika novērtēts Džona Henkoka filmā Bang the Drum Slowly (1973), par kuru viņš saņēma Ņujorkas Kinokritiķu ģildes balvu un līdz ar to arī plašāku atzinību.

Savukārt ar filmu Mean Streets (1973) aizsākās De Niro un viņa tautieša Martina Skorsēzes draudzība un sadarbība - kopumā De Niro filmējies astoņās Skorsēzes filmās (Mean Streets, Taxi Driver, New York New York, Raging Bull, The King of Comedy, Goodfellas, Cape Fear un Casino).

Taču vēl lielākus panākumus De Niro guva ar savu nākamo filmu - Frensisa Forda Kopolas mafijas drāmu The Godfather Part II, par kuru saņēma savu pirmo "Oskara" statueti kā gada labākais otrā plāna aktieris.

(Karjeras laikā De Niro septiņas reizes nominēts "Oskara" balvai un divas reizes šo statueti ieguvis - par jau minēto Krusttēvu 1975. gadā un par Skorsēzes Saniknoto vērsi 1981. gadā. Tikpat daudz reižu viņš nominēts arī "Zelta globusam" un saņēmis to par Saniknoto vērsi.)

Turpmākajā karjerā De Niro filmējies arī pie tādiem izciliem režisoriem kā Bernardo Bertoluči, Elija Kazans, Maikls Čimino, Terijs Giljams, Serdžo Leone, Alans Pārkers, Nīls Džordans, Kventins Tarantino un daudziem citiem.

Pats viņš divas reizes sēdies režisora krēslā - strādājot pie filmām A Bronx Tale (1993) un The Good Shepherd (2006).

"Talants ir pareizi izvēlēties," mēdza teikt De Niro, tāpēc pēc fantastiskajiem panākumiem septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados viņa aktiera karjera nedaudz pabojājās un arī pats Roberts kļuva mazāk izvēlīgs lomu atlasē.

Tomēr gandrīz visas viņa finansiāli ienesīgākās filmas tapušas tieši pēdējo gadu laikā - Fokeru triloģija (Little Fockers, Meet the Fockers un Meet the Parents), multiplikācijas filma Shark Tale, komēdijas Analyze This un Analyze That un citas filmas.

Pēc 11. septembra notikumiem De Niro bija viens no trim cilvēkiem, kas nodibināja Traibekas kino festivālu, kas šobrīd tiek uzskatīts par vienu no prestižākajiem neatkarīgā kino festivāliem.

De Niro ir arī veiksmīgs biznesmenis, lielākoties ieguldot naudu restorānu biznesā, viņš ir divas reizes precējies un viņam ir pieci bērni.

Šodien De Niro joprojām ir viens no pieprasītākajiem aktieriem Holivudā, un ik gadu palielinās to filmu skaits, kurās viņš piedalās. Šogad ir iznākušas jau divas filmas ar De Niro piedalīšanos (The Big Wedding un Killing Season), bet gaidāmas vēl vismaz trīs, un arī nākamais gads būs tikpat ražīgs.

Šobrīd Martins Skorsēze uzņem kārtējo mafijas drāmu The Irishman, un De Niro tajā jau ceturto reizi apvienosies ar savu ne mazāk slaveno kolēģi Alu Pačino (līdz šim viņu kopdarbi ir filmas The Godfather Part II, Heat un Righteous Kill).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!