Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kannās šobrīd tiek aizvadīts ikgadējais kinofestivāls, un plašu ažiotāžu izraisījusi amerikāņu aktrise Kristena Stjuarte, kura pirmdien filmas "BlackKkKlansman" pirmizrādē klaji pārkāpusi kinofestivāla stingro etiķeti. Viņa uz sarkanā paklāja pozējusi basām kājām.

Kannu kinofestivāla etiķete pieprasa sievietēm valkāt vakartērpus un augstpapēžu kurpes. Savukārt Stjuarte uz sarkanā paklāja preses fotogrāfu priekšā demonstratīvi novilkusi smailpapēžu laiviņas un savas gaitas turpinājusi kailām pēdām.

Neapmierinātību ar kinofestivāla ģērbšanās etiķeti Stjuarte neslēpa jau pērn, preses konferencē paužot dzelžainu nostāju, ka sievietes pelnījušas tiesības izvēlēties, kādus apavus vilkt, jo arī vīriešiem neviens nenorāda, kas viņiem jāvelk kājās.

"Lietām nekavējoties ir jāmainās," toreiz sacīja Stjuarte. "Jūs nevarat tā vienkārši prasīt man darīt kaut ko, ko nelūdzat darīt viņam," izdevums "Marie Claire" citējis aktrises sacīto.

Stjuarte toreiz arī piebildusi, ka sievietēm jāļauj pašām izlemt, vai viņas vēlas vilkt augstpapēžu kurpes vai zempapēžu apavus.

Stjuartes drosme izpelnījusies sociālo tīklu lietotāju uzslavas un sajūsmu, vēsta ārzemju mediji. Jāatzīmē, ka jau agrāk kaismīgas diskusijas raisījis temats par augstpapēžu kurpēm.

Festivāla vēsturē bijuši gadījumi, kad tajā nav ielaistas sievietes apavos bez augsta papēža. Pirms diviem gadiem protestu pret to pauda aktrise Džūlija Robertsa, kura uz filmas pirmizrādi ieradās basām pēdām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!