Foto: Privātais arhīvs
Latvijas Nacionālā teātra aktrise Anta Aizupe "YouTube" platformas raidījumā "Pāļa bazars" atklāti runāja, kur un kā naudu nopelna Latvijas aktieri.

Interneta pārraides "Pāļa bazars" koncepts paredz lietot stiprinātos dzērienus un ļauties arvien vaļsirdīgākām sarunām.

Sarunā ar raidījuma vadītāju Jāni Krīvēnu aktrise Aizupe jau pie trešā graķīša atklāti vēsta par to, kur un kā aktieri iegūst dzīvošanai nepieciešamos līdzekļus.

Lai gan kopējā aina aktieru algu situācijā esot krietni uzlabojusies, tik un tā Latvijas teātri nav tā vieta, kur mākslinieki saņem apmierinošus ienākumus, skaidro aktrise.

"Nē, nevar nopelnīt. Mums pašiem ir tāds joks – tu nospēlē izrādi un skrien tālāk uz kādu haltūru," teic Aizupe. Daudzi aktieri sevi pozicionējot ārštatā, sāk savu darbu novērtēt un pieprasa adekvātus honorārus par tēlošanu.

Aktrise neslēpj, ka arī kāds viņai zināms kolēģis apsvēris iespēju doties strādāt par taksistu, – līdzīgi kā to izdarīja nu jau nelaiķis Jānis Reinis, viens no labākajiem Latvijas Nacionālā teātra aktieriem, kurš dzīves izskaņā maizīti pelnīja kā taksometra vadītājs.

Tomēr Aizupe uzsver, ka situācija ar aktieru algām tik tiešām pamazām uzlabojas: "Ne tikai aktieri paši, bet arī citi cilvēki novērtē, ka tas ir diezgan smags darbs. Mēģinājumi prasa nenormāli ilgu laiku: no rīta "mēģis", vakarā izrāde, arī sestdienās un svētdienās," darba garoziņu ieskicē aktrise.

Kā zināms, Latvijas aktieri ārpus teātra naudu pelna arī kino, televīzijā, reklāmas industrijā. No šīm sfērām vismazāko naudu maksā teātrī, norāda Aizupe. Arī viņa pati nu jau otro sezonu filmējas Andreja Ēķa režisētajā seriālā "Viss pa jaunam".

"Teātrī maksā vissliktāk. Seriālā maksā okei. Tās ir ilgas un garas stundas, kas tur tiek pavadītas..."

Savukārt attiecībā uz aktieru nodarbinātību reklāmas jomā Antai Aizupei ir padoms kolēģiem: prasīt vairāk naudas nekā sākumā tiek piedāvāts. Viņas pieredze liecina, ka reklāmas aģentūras darbam uzrunājot vairākus aktierus un naudu ekonomējot, taču, kad tiek nosaukta lielāka vēlamā summa, reklāmisti gandrīz vienmēr darījumam piekrītot.

Par kino filmām, kurām ir labs budžets, Aizupei nav samaksas apjoma versijas, jo viņa pati līdz šim filmējusies mazbudžeta ekranizējumos. "Bet es labprāt to uzzinātu," smejot komentē aktrise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!