Foto: AFP/Scanpix

Oskarotajai austrāliešu aktrisei Nikolai Kidmenai vairs nekad nevarēs būt bērni. Šādu brīdinājumu izteicis viens no Austrālijas aborigēnu līderiem pēc tam, kad Kidmena filmas Austrālija reklāmas kampaņas uzņemšanas laikā Vācijas televīzijā spēlējusi nacionālo pūšamo instrumentu didžeridū, ziņo AFP.

"Cilvēki redzēja, kā viņa to spēlē. un pat nenojauta, ka kaut kas nav kārtībā. Patiesībā tā ir ņirgāšanās par mūsu kultūru, un es jums garantēju, ka viņai vairs nekad nevarēs būt bērni. Sievietēm nav ieteicams pieskarties šim instrumentam, jo tas viņas padara neauglīgas," paziņojis Austrālijā pazīstamais aktieris, scenārists un aborigēnu valodas pasniedzējs Ričards Grīns.

Tāpat bažas par minēto faktu izteicis arī Sidnejas aborigēnu lietu pārvaldes pārstāvis Alans Medens. Pēc viņa vārdiem, Kidmenai un filmas Austrālija režisoram Bazam Lūrmenam būtu jāzina tādas nianses pēc filmas uzņemšanas, kurā piedalījās tik daudz Austrālijas pamatiedzīvotāju.

"Es pieļauju, ka viņa vienkārši nezināja, citādi viņa nebūtu tam pieskārusies, bet Bazam bija jāzina tādas lietas, jo viņš taču bija izstudējis daudz materiālu par mūsu kultūru," teica ierēdnis.

Filma Austrālija ir izgāzusies Ziemeļamerikas tirgū: tās kases ieņēmumi pirmajās nedēļās sasnieguši vien 37 miljonus dolāru, ņemot vērā to, ka filmas budžets ir 130 miljoni.

Didžeridū tiek uzskatīts par vienu no senākajiem pūšamajiem instrumentiem uz planētas. Zinātnieki uzskata, ka Austrālijas aborigēni to lietojuši vairāk kā pusotru tūkstoti gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!