Britu rakstnieks Salmans Rušdi 10.jūlijā saņēma Bukera prēmijas īpašo jubilejas balvu "Best of the Booker" ("labākais Bukers"), kas veltīta Bukera prēmijas pasniegšanas 40.gadadienai.
Rušdi romāns "Midnight's Children" ("Pusnakts bērni") Bukera balvu izpelnījās 1981.gadā, un lasītāji interneta balsojumā Indijā dzimušo rakstnieku izvēlējušies arī par īpašās jubilejas prēmijas saņēmēju. Viņa romāns tika atzīts par labāko, salīdzinot ar pieciem citiem darbiem, kas prēmijas pastāvēšanas 40 gados bija saņēmuši Bukeru. 61 gadu vecais rakstnieks, kura 1988.gadā publicētais romāns "Sātaniskās vārsmas" izsauca daudzu musulmaņu naidu un pat reālus nāves draudus, 1993.gadā saņēma arī Bukera prēmijas 25.gadadienai veltīto īpašo prēmiju.Sers Salmans, kuru nesen Lielbritānijas karaliene iecēla bruņinieka kārtā, pats nespēja ierasties uz Londonā notikušo ceremoniju, jo pašlaik atrodas turnejā pa ASV, taču viņš atsūtīja iepriekš ierakstītu pateicības vēstījumu.

"Brīnišķīgi jaunumi - esmu absolūti sajūsmināts un vēlos pateikties lasītājiem visā pasaulē, kas balsoja par "Pusnakts bērniem"," sacīja rakstnieks.

Balvu saņēma Rušdi dēli Zafars un Milans, kas bija ieradušies svinīgajā ceremonijā Londonas "South Bank Centre".

"Tas ir brīnišķīgi, ka mani īstie bērni var saņemt šo balvu par maniem iztēles bērniem," piebilda sers Salmans.

Pēc tam, kad šā gada 8.jūlijā pusdienlaikā beidzās balsošana, bija nobalsojis 7801 cilvēks un 365 bija par "Pusnakts bērniem".

Vēl uz prestižo balvu pretendēja Pīters Kerijs ("Oscar and Lucinda", 1988), Peta Bārkere ("The Goast Road", 1995), Dž.M. Kutsīe ("Disgrace", 1999), Nadīne Gordimera ("The Conservationist", 1974) un Dž.G. Farels ("The Siege Of Chrishnapur", 1973).

Pretendentu sarakstu, no kura lasītājiem izvēlēties labāko, sastādīja ekspertu grupa, kuras sastāvā bija arī romāniste un kritiķe Viktorija Glendaininga un mediju pārstāve Mariella Fostrapa.

"Tūkstošiem lasītāju ir pauduši savu viedokli, un mēs uzskatām, ka viņi izdarījuši pareizo izvēli," sacīja Glendaininga.

Bukera prēmiju, kas tiek pasniegta kopš 1969.gada, ieguvis 41 rakstnieks, jo 1974.gadā un 1992.gadā to sadalīja divu darbu autori.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!