Ne katrs aktieris ir derīgs ebreju lomu atveidošanai, taču Uldis Dumpis (attēlā) to ir darījis vairākkārt – šobrīd Latvijas Nacionālā teātra izrādē Venēcijas tirgotājs. Izrādē, kas iestudēta pēc Šekspīra lugas, Dumpis tēlo augļotāju Šeiloku, tāpēc atklāj savas domas par stereotipiem par ebreju nāciju.

"Manuprāt, Aika Karapetjana režisētajā izrādē klasiskā ebreju mentalitāte netiek tik ļoti uzsvērta, jo lielākais akcents šoreiz likts uz cilvēciskajām attiecībām.

Arī es pats, iejūtoties Šeiloka lomā, ebrejiem piemītošās rakstura iezīmes neesmu centies speciāli uzsvērt, un arī izrāde kopumā nav uz to bāzēta. Mūsu Šeiloks drīzāk ir svešinieks sabiedrībā, kas viņam nav pierasta un pazīstama," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Dumpis, paužot arī savas pārdomas par ebreju nāciju.

"Arī man pašam par ebreju nācijai piederīgajiem cilvēkiem nav priekšstata kā par skopuļiem vai viltīgiem krāpniekiem un krājējiem, kādi viņi bieži vien tiek atveidoti kinofilmās vai teātru izrādēs.

Dzīvē esmu kontaktējies ar vairākiem šīs etniskās kopienas pārstāvjiem, un neviens no viņiem neatbilst sabiedrībā popularizētajiem ebreju prototipiem.

Uzskatu, ka ebreji ir tādi paši cilvēki kā mēs visi, un būtu vienkārši muļķīgi šo nāciju uzlūkot citādi," saka Uldis Dumpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!