Foto: Vida Press
Seksuālā vardarbība Holivudā pēdējos mēnešos kļuvusi par aktuālu tēmu, kas plašas diskusijas raisīja pēc tam, kad vairākas aktrises apsūdzēja producentu Hārviju Vainstīnu par uzmākšanos sievietēm vairāku gadu garumā. Visbeidzot drosmi publiski runāt par ietekmīgā vīra pāridarījumiem saņēmusi arī meksikāņu izcelsmes aktrise Salma Haijeka.

Filmu zvaigzne publikācijā "The New York Times" šonedēļ atklājusi – Hārvijs Vainstīns aptuveni desmit gadu garumā viņai regulāri uzmācies, izteicis divdomīgus piedāvajumus un mēģinājis ar viņu pārgulēt, piedraudot sagandēt sievietes karjeru. Haijeka viņu neskatāmas reizes atraidījusi, bet vīrietis turpinājis viņu terorizēt.

Vainstīns šo daudzo gadu laikā Haijekai vairākkārt piedāvājis kopā ieiet dušā un atļaut viņam vērot, kā viņa mazgājas. Tāpat arī vīrietis vēlējies viņai uztaisīt masāžu un piedāvājis, ka masāžu aktrisei varētu veikt kāds viņa draugs pavisam kails.

Producents arī pieprasījis no Haijekas orālo seksu un savulaik nelūgts parādījies pie viņas viesnīcas numuriņa durvīm. Vainstīns vienmēr no aktrises saņēmis atradījumu, un viņš, protams, ar to nav bijis mierā, tāpēc dusmās atļāvies viņai izteikt nāves draudus. "Es tevi nogalināšu. Nedomā, ka es to nevarētu izdarīt," aktrise citējusi producentu.
Foto: Vida Press

Viena no Haijekas spilgtākajām mūža lomām ir gleznotājas Frīdas Kalo atveidojums biogrāfiskajā filmā "Frida". Tiesa, Salmas ceļš līdz šai lomai bijis ērķšķiem klāts, un tieši Vainstīns bijis tas, kurš nemitīgi licis dažādus šķēršļus.

Vainstīns aptvēris, ka viņam neizdosies panākt to, ko viņš iecerējis, tāpēc piedraudējis, ka Frīdas Kalo loma tiks piešķirta kādai citai aktrisei.

"Kad viņš beidzot saprata, ka es netaisos nopelnīt lomu filmā veidā, kādā viņš iecerējis, viņš man pateica, ka viņš manu lomu un manu scenāriju, kurā biju ieguldījusi daudzus izpētes gadus, piedāvājis kādai citai aktrisei," vēstījusi Haijeka. "Viņa acīs es nebiju māksliniece. Es pat nebiju persona. Es biju lieta – nevis nekas, bet ķermenis," tā aktrise.

Haijekai bez Vainstīna palīdzības tomēr izdevies panākt, ka loma tiek piešķirta viņai – aktrise iesniegusi prasību tiesā. Viņai gan nācies izpildīt virkni dažādu prasību – producents vēlējies, lai filmas budžets ir vismaz 10 miljoni ASV dolāru, lai to veido pirmklasīgs režisors un lai Haijeka projektam piesaista vēl vismaz četras ievērojamas kinozvaigznes. Tikai izpildot šos priekšnosacījumus, vīrietis bijis ar mieru piešķirt viņai kontroli par filmas tapšanu.
Foto: Vida Press

Arī tad, kad jau sākusies filmas uzņemšana, Vainstīns turpinājis likt šķēršļus. Viņš Haijekai pateicis, ka viņas vienīgā vērtība esot seksapīls, bet filmā no tā neesot ne miņas. Producents piedraudējis pārtraukt filmas uzņemšanu, jo "neviens tevi šajā lomā negribēs redzēt".

Visbeidzot Vainstīns piedzīvojis triumfu un daļēji īstenojis to, ko gadiem ilgi bija mēģinājis izdarīt – viņš panācis, ka Salmai kailai jāfilmējas lesbiešu ainā.

Viņa izjutusi milzu satraukumu – pirmo reizi savā karjerā viņa sabrukusi. Asaras plūdušas aumaļām, pirms seksa ainas filmēšanas viņa iedzērusi nomierinošus medikamentus.

"Es tā jutos ne jau tāpēc, ka es biju kaila ar citu sievieti. Tas bija tāpēc, ka man ar viņu bija jāfilmējas kailai Hārvija Vainstīna dēļ. Bet es toreiz nevienam neko nevarēju teikt," atmiņās dalījusies aktrise.

Bet arī tad Vainstīnam nebija gana – viņa pazemojumi turpinājās. Producents piedraudēja, ka filma nenonāks uz lielajiem ekrāniem. Haijekai nācās sarīkot testa pirmizrādi, kurā viņai bija jāgūst gana liela atzinība. Laimīgā kārtā viņai tas arī izdevās. Filma, kā zināms, vēlāk ieguva divas "Oskara" balvas.

"Esmu pateicīga visiem, kas uzklausa mūsu pieredzes stāstus. Es ceru, ka mana balss šajā korī, kas beidzot skaļi par to runā, izcels to, kāpēc tas ir tik grūti un kāpēc daudzas no mums tik ilgi ir gaidījušas. Vīrieši veica seksuālu vardarbību, jo viņi vienkārši varēja to darīt. Sievietes šodien beidzot runā, jo ir jauna ēra," vēstījusi Haijeka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!