Foto: AFP/Scanpix/LETA
Spānijas princese un troņmantniece Leonora no šā gada augusta izies trīs gadu militārās mācības, otrdien paziņojusi Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa. 17 gadus vecā meitene karaliskajā pēctecības līnijā ir pirmā – ja vien ģimenē nepiedzimst zēns, raksta "New York Post".

"Tāpat kā visās parlamentārajās monarhijās, mantiniekam ir jābūt militāram un ar militāru karjeru," pavēstījusi spāņu aizsardzības ministre. Spānijas gadījumā obligātais dienests skar princesi Leonoru, jo dēla ģimenē nav.

Meitenes tēvs ir Spānijas karalis Felipe, māte – karaliene Letīcija. Leonora ir viņu vecākā atvase; vēl ģimenē aug 15 gadus vecā Sofija. Princese Leonora ir troņmantniece.
Foto: AFP/Scanpix/LETA

Leonora pēc pāris mēnešiem absolvēs vidusskolu, bet oktobrī viņai apritēs 18.

"Ar laiku bruņoto spēku virspavēlniece būs sieviete, un pēdējos gadus esam ielikuši ļoti lielas pūles, lai sievietes iekļautu Spānijas bruņotajos spēkos," skaidro ministre Roblesa.

Princesei priekšā stāv trīs mācību gadi – vispirms militārajā akadēmijā Saragosā, tad jūrskolā, un visbeidzot arī Gaisa spēku akadēmijā. Spānijas valdība un karaliskā ģimene vienojušies, ka "ļoti intensīvā" militārā apmācība meitenei jāiziet pirms studijām universitātē. Tieši tāpat rīkojās arī viņas tēvs pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

"New York Post" atzīmē, ka šobrīd Spānijas monarhija cīnās, lai uzlabotu savu publisko tēlu, ko pēdējās desmitgades laikā krietni paplucināja virkne skandālu. Tie galvenokārt bija saistīti ar bijušo karali Huanu Karlosu, kurš 2014. gadā atteicās no troņa par labu savam dēlam.

Nodokļu izkrāpšanas skandālā bija iesaistīti vairāki karaļnama locekļi, par labu tēlam nenāca arī Huana Karlosa izbrauciens uz Āfriku ziloņu medībās – tobrīd Spānija pārdzīvoja dziļu recesiju.

Bijušais monarhs jau divus gadus dzīvo Abū Dabī. Spāniju viņš pameta brīdī, kad dzimtenē un arī Šveicē tika uzsāktas vairākas izmeklēšanas saistībā ar iespējamu krāpniecību. Vēlāk izmeklēšana tika pārtraukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!