Foto: DELFI
Par vienu no populārākajām modelēm Latvijā noteikti uzskatāma leģendārā hokejista Oļega Znaroka jaunākā atvase Alise (attēlā) – pērn meitene beidza vidusskolu, un tagad par savu prioritāti izvirzījusi modeļu karjeru.

"Man ir svarīga augstākā izglītība"

Jaunā modele dzīvo Rīgā, bet mājās viņa pavada aptuveni pusgadu - liela daļa laika paiet lidojumus uz dažādām pasaules pilsētām, lai piedalītos modes skatēs, fotosesijās un modeļu atlasēs. Tāpat meitene bieži viesojas pie tēva, kurš ir hokeja kluba Maskavas Dinamo galvenais treneris.

"Ir grūti neredzēt tuviniekus un draugus, bet es saprotu, ka tā ir liela pieredze, iespēja gūt jaunus iespaidus un iepazīt jaunus cilvēkus. Modeles darbs man ir atklājis daudz jaunu iespēju," sava darba plusus raksturo Alise.

Kopš vidusskolas pabeigšanas meitene kļuvusi par "pilna laika modeli", un pusgada laikā viņai izdevies gūt ievērojamus panākumus - divus mēnešu viņa nostrādājusi Ņujorkā, tāpat darbojusies Londonā, vairākas reizes devusies uz Milānu un citur.

"Esmu sapratusi, ka uz to var balstīt manu nākotni, bet ne uz visiem laikiem. Modeles darbs ir mana prioritāte, bet es skatīšos, kā būs tālāk - ja veiksies labi, palikšu šajā biznesā, bet, ja ne, iešu mācīties, lai iegūtu augstāko izglītību. Tas man ir ļoti svarīgi," atzīst meitene.

Kā savu iespējamo nākotnes profesiju meitene redz pasākumu rīkošanu vai interjera dizainu, ar ko nodarbojas viņas mamma, bet tikpat labi viņa varētu arī sēdēt kādā modeļu aģentūrā un organizēt meiteņu darbu, tomēr šobrīd viņai izdodas pietiekami nopelnīt ar modeles darbu.

"Jā, varu nopelnīt un sevi uzturēt. Gadās, ka es visu iztērēju, un tad man palīdz vecāki. Tomēr es cenšos sevi nodrošināt un būt patstāvīga. Pati plānoju savu budžetu. Es skatos, uz kuriem darbiem braukt, no kuriem varu atsacīties," stāsta Alise.

"Maskava nav mana pilsēta"

Gan kopā ar ģimeni, gan modeles darba dēļ Alise daudz braukājusi pa ārzemēm - lai gan redzēts daudz, par savu mīļāko pilsētu meitene sauc Rīgu.

"Rīga vienmēr būs mana mīļākā pilsēta. Es mīlu cilvēkus, kuri šeit dzīvo. Rīga ir maza, bet man patīk, ka cilvēki savstarpēji viens otru pazīst un visi zina, kas kur notiek. Tikai es nogurstu no mūsu laika apstākļiem, bet tad es dodos kaut kur pastrādāt, un pēc atgriešanās viss ir labi," smejas Alise.

Viņa apzinās, ka modeles karjeras veidošanai vispiemērotākā vieta ir Ņujorka, bet šīs pilsētas ritms ir tik traks, ka ilgāk par diviem mēnešiem meitene tur izturēt nevar. Tāpat Alisei patīk Eiropas pilsētas, bet ar Maskavu viņai ir visai vēsas attiecības.

"Es nemīlu Maskavu, un turp dodos tikai tāpēc, ka tur strādā mans tētis. Maskava nav mana pilsēta. Tā ir pārāk liela, tur ir pārāk daudz cilvēku, kas kaut kur skrien. Maskavā visi ir tik ļoti aizņemti ar savām lietām, ka man šķiet - tur neviens nekad nepievērš viens otram uzmanību," novērojusi Alise.

Gan Rīgā, gan citās pilsētās Alise bauda ne tikai kultūras dzīvi, bet arī apmeklē naktsklubus - tiesa, mīts par modeļu vētraino naktsdzīvi gan esot krietni pārspīlēts.

"Es pazīstu ļoti daudz meiteņu, kuras uz klubiem iet katru vakaru jau kopš 14 gadu vecuma. Bet meitenes, kuras ar to nodarbojas nopietni, tā nedara, jo domā, kā izskatīsies nākamajā dienā. Alkohols un izklaides par labu darbam nenāk - tas ietekmē sejas ādu un izskatu. Es uz klubu eju tikai tad, ja zinu, ka nākamajā dienā man nekas nav ieplānots," stāsta Alise.

"Modeles darbam esmu nedaudz par apaļīgu"

Alise apgāž arī vienu no populārākajiem mītiem par modelēm - lai gan meitene piedomā pie tā, ko ēd, drakonisku ierobežojumu viņas ēdienkartē nav.

"Es nekad neesmu bijusi ideālā formā modeles darbam. Es skaitos nedaudz par pilnīgu šim darbam, jo man ir daži lieki kilogrami, bet nekad neesmu par to īpaši pārdzīvojusi.

Es jūtos labi savā ķermenī. Kopš esmu sākusi nopietni nodarboties ar modeles darbu, esmu atteikusies no saldumiem un miltu produktiem, apmeklēju sporta zāli. Es to daru labsajūtai, nevis lai notievētu. Rezultāti, protams, ir - es izskatos tā, kā 14 gados," stāsta Alise.

Protams, braukājot pa pasauli un redzot modes pasaules aizkulises, arī viņa saskārusies ar sabiedrībā daudz apspriesto ēšanas traucējumu problēmu modeļu vidū.

"Tas ir ļoti šausmīgi. Esmu redzējusi daudz meiteņu, kuras cieš no anoreksijas vai bulīmijas, meitenes, kuras moka sevi ar diētām. Ir šausmīgi un nepatīkami uz to skatīties, bet šīm meitenēm palīdzēt nav iespējams.

Ar viņām runāt ir bezjēdzīgi - viņa ir ieņēmušas to galvā un ir gatavas darīt visu, lai kļūtu par modelēm. Katrai pašai ir jāizlemj, kuru ceļu izvēlēties, jo no liekā svara ir iespējams atbrīvoties arī veselīgi," spriež meitene.

Viņa piekrīt, ka modes pasaulē valda savi standarti, tomēr nekad neviens viņu nav mudinājis no liekajiem kilogramiem atbrīvoties- gluži pretēji, viņai teikts, lai neuztraucas par to, un vienmēr tiek piemeklēti lielāka izmēra apģērbi.

Ņujorkas modes nedēļa iet secen gurnu dēļ

Ja katras aktrises sapnis ir nospēlēt Džuljetu, tad katra modele ilgojas piedalīties populārā veļas zīmola Victoria's Secret skatē, un Alise nav izņēmums.

"Tas ir tāds nereāls sapnis, bet katra modele sirdī tic un gaida šo iespēju. Es par šādu iespēju atdotu visu," neslēpj Alise, kura ir ļoti apmierināta ar to, ko jau izdevies paveikt un sasniegt.

"Pusgada laikā esmu ļoti progresējusi. Ņujorkā strādāt ir ļoti grūti, bet es to varu izdarīt. Es lepojos ar sevi. Es nelielos, bet redzu progresu un to, ka es nestāvu uz vietas," stāsta Alise.

Divu Ņujorkā pavadīto mēnešu laikā meitene galvenokārt piedalījusies kāzu sezonas projektos - tapušas fotosesijas kāzu žurnāliem, Alise piedalījusies kāzu tērpu skatēs, kā arī fotografējusies citiem amerikāņu žurnāliem, papildinājusi portfolio ar jauniem attēliem un apmeklējusi kastingus. Ņujorkas modes nedēļa gan viņai gājusi secen.

"Ņujorkas aģentūra man teica, ka tur mani nesūtīs, jo man ir pārāk lieli gurni. Tas nekas, jo modes nedēļas ir pilnīgs trakums. Katru dienu ir vairākas skates, mainās grims un frizūras, un pēc tam atnāc bez matiem un sejas. Bet es, protams, labprāt to vismaz vienu reizi mūžā izdarītu, lai zinātu, kā tas ir," atzīst Alise.

Bez ģimenes atbalsta par modeli nestrādātu

Jau vairākus gadus Alisei ir attiecības ar sava tēva skoloto hokejistu Edgaru Uļeščenko. Problēmu veidot attiecības ar mīļoto puisi abu profesiju dēļ meitenei neesot - draugs traumas dēļ hokeju gadu neesot spēlējis, bet tagad laukumā atgriezies Rīgā.

Tas nozīmē, ka viņš praktiski visu laiku ir Rīgā, un abiem jauniešiem sanāk šķirties tikai tad, kad Alise dodas izbraukumos. Lai gan attiecības ir gana ilgas, par kopā būšanas oficiālu noformēšanu abi jaunieši pagaidām nedomā.

"Es uzskatu, ka esam vēl jauni un mums tas pagaidām nav vajadzīgs. Mēs lieliski jūtamies tāpat. Agrāk bija pieņemts laulāties un bērnus radīt agri, bet mums ir vēl mūsu kajeras. Kādreiz mēs, iespējams, apprecēsimies, bet pagaidām mums to nevajag," stāsta Alise, kurai drauga atbalsts ir ļoti nozīmīgs.

"Ja viņš un mana ģimene to neatbalstītu, es to nedarītu. Viena es to neizturētu, jo lielāko daļu laika šajā profesijā tu esi viens ar savām domām.

Modelēm no daudz kā ir jāatsakās - dodoties strādāt, jāpamet draugi, ģimene. Tu tur strādā pilnīgi viena. Tev neviena tur nav. Ar tevi runā tikai par darbu un ne par ko citu," darba aizkulises atstāj Alise.

Tēva dēļ nekad nefotografēsies kaila

Modeļu karjeru meitene uzsākusi nejauši - savulaik meitene dejojusi baletu, bet pēc tam sākušās problēmas ar stāju, un mamma nolēmusi atvasi sūtīt modeļu skolā, kur stāja tiktu izlabota.

Pēc tam noslēgts līgums ar modeļu aģentūras Natalie direktoru Ēriku Meisānu, kas arī bijis sākums profesionālas modeles karjerai.

"Man atvērās tik daudz durvju - varu braukt uz jebkuru pilsētu pasaulē, kas saistīta ar modi, tur padzīvot, satikt kaudzi lielisku cilvēku, taisīt skaistas bildes. Es to daru sevis un savas nākotnes dēļ. Šādas iespējas netiek dotas katram. Ja es to neizmantošu, būšu muļķe," smejas Alise.

Meitenes tēvam pret meitas izvēli lielu iebildumu neesot bijis.

"Mums ģimenē visu vairāk lemj mamma. Tētis ir galvenais ģimenē, bet, ja es ko prasu, prasu mammai. Tā kā tā bija mammas ideja, lai es eju modeļu skolā, viss bija normāli," atceras Alise, kura pirmo reizi uz Milānu devās 14 gadu vecumā, tad gadu nekur nebrauca, bet pēc tam atgriezās šajā biznesā.

Pirmo žurnālu ar meitas fotogrāfijām tētis vadājis līdzi automašīnā un rādījis visiem, kas Alisi pat nedaudz mulsinājis. Protams, tas, ka tētis ar meitas darbu lepojas, Alisei ir ļoti patīkami - žurnālus ar Alises foto Znaroks mēdzot ņemt līdzi arī uz treniņiem un rādīt hokejistiem.

"Es nekad nedarīšu neko tādu, kas viņam varētu nepatikt. Es nekad nefotografēšos kaila, jo zinu, ka tētis to žurnālu var atvērt un ko viņš man teiks," smejas Alise.

"Modeļu darbs ir līdzīgs sportistu darbam. Tētis tāpat kā es no daudz kā atsakās. Kad man ir problēmas, viņš dod padomus, kā tās risināt," par tēva atbalstu priecājas Alise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!