Foto: F64

Bijušais Latvijas Nacionālā teātra aktieris, videobloga Suņa būda vadītājs Artuss Kaimiņš (attēlā) kopš kļūšanas par Saeimas deputātu pilda vienu no saviem solījumiem un ikdienas gaitās nešķiras no mazās kameriņas, iemūžinot gandrīz visu redzēto un piedzīvoto.

Par saviem uzdevumiem Saeimā Kaimiņš, šķiet, izvirzījis ne tikai Zolitūdes traģēdijas izvētīšanu un vainīgo atrašanu, bet uzņēmies arī "modes policista" pilnvaras - jau vienā no savām pirmajām intervijām kā deputātam viņš metās mācīt Latvijas Televīzijas žurnālistu, kā jāģērbjas, bet svētkos par viņa stila padomu mērķi kļuvis pieredzes bagātais Juris Kaža.

Kažu Kaimiņš sastapis 18. novembra svinīgajā Saeimas sēdē, kas pieprasa arī svinīgu ģērbšanās stilu, bet žurnālists Jēkaba ielas namā bija iemaldījies ikdienišķi tērpies. Kaimiņš, protams, par šādu etiķetes pārkāpumu nespēja klusēt un metās kaunināt žurnālistu.

"Latvijas valsts dzimšanas dienā jūs izskatāties briesmīgi. Man ir kauns jūsu vietā. (..) Jūs izskatāties ļoti slikti," klaigāja Kaimiņš un uzstāja, ka Kažam jāatņem viņa akreditācijas kartiņa.

Vēlāk, kad žurnālists uzrunāja jauno deputātu, aicinot uz interviju, Kaimiņš atcirta, ka nespēj runāt ar šādi tērpušos cilvēku, un aicināja Kažu "sakārtoties", protams, to visu paralēli arī filmējot.

Kaža, nojaušot, ka Kaimiņš video ar abu saķeršanos ievietos globālajā tīmeklī, paguvis savā Facebook profilā sniegt paskaidrojumu, kāpēc 18. novembrī Saeimā atradies ikdienas apģērbā.

Šajā dienā viņš Rīgas ielās bija strādājis kopā ar Dānijas televīzijas brigādi un Saeimas mediju telpā iegājis sasildīties.

"Tur pamanīju, ka Saeimā notiks svinīga sēde un pārgāju pāri gājēju ielai, kur mūs, žurnālistus, ievadīja blakus telpā, kā tas pieņemts Saeimas svinīgās sēdēs. Tur pa televizoru varēja noklausīties Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces uzrunu. Telpā bija vēl vismaz pāris neformāli ģērbtu žurnālistu un operatoru.

Deputātiem pametot sēžu zāli, lai dotos uz pieņemšanu, centos uzrunāt Artusu Kaimiņu, par kuru vēlos uzrakstīt rakstu The Wall Street Journal kā sava veida parlamentāru īpatni arī Eiropas mērogā," notikušo skaidrojis Kaža.

Deputāts nekavējoties uzsācis "tirādi" par žurnālista ģērbšanās stilu un, protams, visu filmējis. 

"Otro reize pēc šīs, maigi izsakoties, bizāri-ērmotās tikšanās atkal sastapu Artusu Saeimas komisiju ēkas foājē. Tur viņš turpināja "modes policista" toņos aizrādīt par, viņaprāt, manu nekārtīgo apģērbu. Diemžēl es viņu nepētīju tikpat rūpīgi, nevaru teikt, vai viņa melnais uzvalks bija Armani, Boss, Brooks Brothers, Calvin Klein vai šūdināts kādā Savile Row skrodera darbnīcā. Drīzāk nebija neviens no iepriekš minētajiem, bet ej nu sazini, būs japaskatās GQ vai Esquire lapā," ironizē Kaža.

Žurnālists gan nav atmetis cerību, ka Kaimiņš tomēr piekritīs sarunai rakstam Wall Street Journal un "neprasīs atrādīt žaketes vai uzvalka etiķeti pirms sarunas".

"Tikai vēl viena lieta - mēs "šajā" pusē esam, kā teiktu Old Voverlijs, "f**king working press", kas ģērbjas pēc saviem ieskatiem, kamēr Artuss ir tautas kalps, kura darba aprakstā iederas runāšana ar medijiem, nevis modes kritika (lai gan tā arī var būt jautra)," pārdomas pēc notikušā savā Facebook profilā rezumējis Kaža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!