Foto: LETA
Aptuveni pēc mēneša sāksies partiju kandidātu sarakstu iesniegšana 10. Saeimas vēlēšanām, un jau tagad partijas sākušas drudžaini strādāt pie dažādu slavenību piesaistes, lai nodrošinātu sev vēlētāju simpātijas.

Piektdienas rītā Latvijas radio raidījumā Ko izvēlas Latvija vairāku televīzijas šovu un raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare (attēlā) atklājusi, ka viņa piedāvājumus kandidēt 10. Saiemas vēlēšanās saņēmusi vairākkārt.

"Es neteikšu, ka katru nedēļu vai katru mēnesi, bet vienalga - es jūtos ļoti pieprasīta," radio ēterā atklāja Sipeniece, kura visus šos piedāvājumus noraidījusi un brīnās, ka partijas vēl aizvien cenšas viņu ievilināt savās rindās, jo viņa vairakkārt publiski paudusi savu apņēmību politikā neiesaistīties.

Kā iemeslus partiju interesei par sevi Sipeniece smejoties min iespējamību, ka politiskie spēki, piesaistot savu biedru sarakstam pazīstamu cilvēku, gluži vienkārši vēlas ietaupīt uz reklāmu rēķina.

Arī Sipenieces kolēģis, šovu vadītājs Valters Krauze, vairākas reizes saņēmis piedāvājumus no partijām, bet solījis nekad nevienam neizpaust, kuru politisko spēku pārstāvji viņu uzrunājuši. Lai gan līdz šim Krauze no visiem piedāvājumiem atteicies, raugoties nākotnē, viņš pieļauj, ka situācija varētu mainīties.

"Nekad nesaki nekad. Es nezinu, kā būs tad, kad man paliks vairāk gadu, jo mēs jau visi mīlam maizi ar desu," godprātīgi atzinis Krauze.

Sociālo procesu izpētes speciālisti saprot partiju vēlmi savām rindām piesaistīt sabiedrībā atpazīstamu cilvēkus, it īpaši šovu vadītājus un sportistus, kuri dažādās aptaujās parasti tiek atzītas par populārākajām un "tautā mīlētākajām" zvaigznēm, bet šādu partiju mēģinājumu spodrināt savu tēlu vērtē pretrunīgi.

Antroplogs Klāvs Sedlenieks populāro cilvēki iesaisti politikā uzskata par negatīvu tendenci, norādot uz Latvijas iedzīvotāju nevēlēšanos domāt un aicinot sabiedrību būt kritiskākiem pret partiju piedāvāju, izvērtējot, cik kandidāts ir atbilstošs politiskajai darbībai.

"Es domāju, ka tas ir tāds tīrākais prāta manipulatoru gājiens. Tā kā Latvijas iedzīvotāji acīmredzot nevēlas domāt, tad ar viņiem to ir ļoti vienkārši izdarīt," skaidrojis antropologs.

Turpretī sociologs Arnis Kaktiņš partiju vēlmi piesaistīt sabiedrībā populārus cilvēkus vērtē kā normālu parādību, jo arī "viņiem ir tādas pašas tiesības, kā citiem cilvēkiem".

 "Vienalga, vai tā ir desa veikalā, vai vēlēšanās - biļetens, normāls, racionāli domājošs cilvēks ņem pazīstamu lietu, un mūziķi vai sportisti ir pazīstami. Ja ieliks ļoti gudru cilvēku ar septiņiem doktora grādiem, bet kurš nebūs pietiekami daudz rādījies masu medijos, maz ticams, ka kāds pievilks krustiņu," skaidrojis Kaktiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!