Foto: Privātais arhīvs

Spānijā milzu panākumus guvušais latviešu frizieris un grima eksperts Dāvis Ķimenis (attēlā) ārzemēs ieraudzījis pavisam citu attieksmi pret homoseksuāļiem. Nu viņš nebaidās atklāties arī pats un izsaka optimistisku cerību, ka arī dzimtenē vairosies mīlestība un iecietība, jo talantīgais puisis no sirds cer atgriezties mājās.

Sarunā ar DELFI Izklaidi Dāvis atklāj, ka došanās uz Spāniju bijis absolūti spontāns lēmums. Puisis no bijušās priekšnieces saņēmis piedāvājumu pastrādāt viņas salonā Spānijā, meties šajā avantūrā un nu jau četrus mēnešus dzīvo saulainajā zemē.

"Jau runāju spāniski, esmu iedzīvojies. Grima mākslas jomā pašlaik esmu sākuma posmā, bet viss attīstās ātri. Ar frizēšanu iet ļoti labi, ir savs klientu loks - strādāju katru dienu, izņemot nedēļas nogales," savu saspringto grafiku atklāj arī ārzemēs pieprasītais latviešu talants.

Aizbraucis no Latvijas, Dāvis beidzot atļāvies neslēpjoties runāt par savu privāto dzīvi - puisis nekautrējas sociālajos tīklos stāstīt par savām attiecībām ar puisi, publicējot sirsnīgas bildes, kā arī runāt par latviešiem tik sāpīgo praida tēmu.

Lielu pavērsienu Dāvja domāšanā radījusi dalība vērienīgajā Spānijas geju praidā, kurā mūsu talants uzaicināts piedalīties savas profesionālās darbības dēļ.

"Par praida seju tiku pavisam nejauši. Izmēģinu dažādu grimu uz sevis un lieku bildes sociālajos tīklos. Vienu dienu vienkārši Facebook saņēmu vēstuli no organizācijas, kas šeit veido geju praidus.

Viņi teica, ka man esot liels talants un lūdza atsūtīt kādus savus darbus. Ja es esot ar mieru, viņi manu seju izmantos kā praida seju. Biju mazliet pārsteigts, nesapratu, kas notiek, bet piekritu," negaidīto piedāvājumu atceras Dāvis.

Uz pašu parādi viņš nav ticis, taču vakarā ieradies uz ballīti, un piedzīvojis īstu kultūršoku. "Biju pārsteigts, cik tādu cilvēku patiesībā ir daudz. Man tas bija dīvaini, jo pierasts, ka Latvijā būt homoseksuālam neskaitās normāli, bet šeit tā ir parasta dzīve.

Tajā vakarā sapratu, ka Latvija vienkārši ir maza, neattīstījusies valsts, kurā cilvēki ir nelaimīgi un tāpēc klūp virsū viens otram. Ceru, ka kādu dienu tie cilvēki, kuriem ir aizspriedumi, atvērs acis un sapratīs, ka visa pasaule negrozās ap viņiem.

Tie, kas klūp virsū līdzcilvēkiem, kuri nebaidās izpaust savu laimi, patiesībā paši ir dziļi nelaimīgi, bet tas jau ir cits stāsts," Spānijā iegūtajās atklāsmēs dalās Dāvis.

Talantīgais puisis atklāti atzīst, ka ir samierinājies ar latviešu aizspriedumiem un vairs neņem tos vērā. Viņš dzīvo savu dzīvi, nepārdzīvojot par citu attieksmi, un, kā smejas, dzīvo ar moto "ja par tevi runā sliktu, tu esi uz pareizā ceļa".

 "Latvijā noteikti ir grūti dzīvot cilvēkiem ar citu orientāciju. Bet domāju, ka kļūst arvien labāk. Bet daudz cilvēku brauc prom, kā jums liekas, dēļ kā? Ne jau dēļ mūsu zemes, bet dēļ tā, kas uz tās atrodas.

Un pasaule ir tik liela. Dzīve citur ir daudz vieglāka līdzcilvēku ziņā," spiests secināt talantīgais puisis. Dāvis uzsver, ka negatavojas Spānijā palikt mūžīgi - viņš ilgojas pēc tuviniekiem, bet no mājās atgriešanās attur attieksme, ar ko būs jāsastopas Latvijā.

"Latvijā māksliniekus nenovērtē. Par viņiem pasmejas, pasaka, cik viņi slikti. Man žēl skatīties uz mūsu mūziķiem, frizieriem, autoriem un citiem radošo sfēru pārstāvjiem. Reti kurš par kāda darbu pasaka labu komentāru. Skumji, ka latvietis latvieti apmētās ar akmeņiem, apēdīs dzīvu, nevis paslavēs un priecāsies, ka viņš ir latvietis.

Tādēļ nav brīnums, ka Latviju drīz vien pārņems cita valsts, kurai pat ir izdevīgi, jo nav jācīnās pret Latviju - viņa cīnās pati pret sevi. Un es nedomāju homoseksuālās aprindās, bet vispārīgi," skarbo patiesību definē Ķimenis.

Talantīgajam puisim nākotnes plāni ir grandiozi un kāpēc ne - viņš pats smejas, ka sapņot nevienam nav aizliegts. Puiša darbus ieraudzījuši un atzinīgi novērtējuši ārzemju profesionāļi, kas Dāvim paver jaunas iespējas profesionālā ziņā.

Liktenīgā nejaušība, kuras dēļ Dāvis izraudzīts par prestižā Spāņu praida seju, bijis vēl viens apliecinājums, ka vienmēr jādara viss iespējamais, lai īstenotu savus sapņus, jo nekad nevar zināt, kur un kad tiksi pamanīts.

Savu salonu Spānijā viņš gan neatvēršot - puisis godīgi atzīst, ka neesot biznesa cilvēks, kā arī netaisās iesakņoties Spānijā.

"Neatkarīgi no nekā - esmu lepns par Latviju, par mūsu zemi, par mūsu svētkiem un tradīcijām. Novēlu Latvijai turēties, ne velti Milda tur trīs zvaigznes," mīlestību dzimtenei sūta talantīgais latvietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!