Foto: Vida Press/Privātais arhīvs
Baltkrievu žurnālists, opozīcijas ziņu kanāla "Nexta" dibinātājs Romāns Protasevičs nācis klajā ar paziņojumu, ka ir apprecējies. Ieraksts internetā parādījās 9. maijā – trīs dienas pēc tam, kad sešu gadu cietumsodu piesprieda Krievijas pilsonei Sofijai Sapegai, Protaseviča draudzenei.

Sapega pērn tika aizturēta kopā ar Protaseviču, kad Baltkrievijas varasiestādes Minskā nosēdināja aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu. Sievieti tiesāja pēc septiņiem Baltkrievijas Kriminālkodeksa pantiem, apsūdzēja sociālā naida kurināšanā, vardarbīgu draudu izteikšanā iekšlietu darbiniekiem un "žurnālistu profesionālās darbības kavēšanā". Baltkrievijas varasiestādes apgalvo, ka viņa bijusi moderatore vietnē, kas vākusi datus par diktatora Aleksandra Lukašenko režīma drošības iestāžu darbiniekiem.

Par Sapegu (attēlā vidū) pasaule uzzināja kā par disidenta Protaseviča draudzeni, taču 9. maijā ierakstā blogā Protasevičs skaidro, ka viņu attiecības bijušas uz izjukšanas sliekšņa jau pirms dramatiskajiem notikumiem, kad Minskā tika nosēdināta lidmašīna, kas lidoja no Atēnām uz Viļņu, un abi aizturēti. Drīz pēc tam Protasevičs nāca klajā ar iepriekšējai pārliecībai diametrāli pretējiem paziņojumiem, kas daudziem lika domāt, ka uz viņu izdarīts spiediens līdz pat spīdzināšanai. Puisis Baltkrievijas medijos sāka kritizēt savus bijušos kolēģus. Viņu atbrīvoja no pirmstiesas apcietinājuma, lai gan apsūdzības viņam nav atceltas.

Publikācijā internetā Protasevičs raksta, ka viņa lieta joprojām tiek izmeklēta, kā arī pauda gandarījumu, ka bijusī draudzene tikusi tikai pie sešu gadu cietumsoda, – draudēja pat 20 gadi. Tāpat ierakstā vēstīts, ka Sapega netika tiesāta par to, ka bija Protaseviča draudzene, bet gan "par savu izdarīto", proti, jauniete darbojusies pret Baltkrievijas drošības iestādēm.

Ierakstā, ko it kā rakstījis pats Protasevičs, vēstīts arī par abu iepazīšanos un attiecībām. Abi esot satikušies 2020. gada oktobrī Viļņas krogā "Alus bibliotēka", kur puisis iegriezies īsi pēc aiziešanas no "Nexta" redaktora amata. Bārā notikusi neliela sapulce starp cilvēkiem, kas aktīvi rosījušies "Telegram" vietnē.

Abi ātri sākuši dzīvot kopā, taču attiecības bijušas smagas. 2021. gada maijā pāris nolēmis doties atvaļinājumā uz Grieķiju ar mērķi saskaņu uzlabot: "Mēģinājām glābt attiecības, taču tas neizdevās, tāpēc nolēmām, ka, atgriežoties Viļņā, mūsu ceļi šķirsies. Tomēr Viļņu tā arī nesasniedzām," par liktenīgo reisu raksta Protasevičs. Kad lidmašīna nolaidusies Minskā, Protasevičs savu datoru un telefonu iemetis draudzenes somā, jo domājis, ka viņa tiks cauri sveikā. Aizturēti tika abi.

Pēc tam Protasevičs meiteni dzirdējis VDK aizturēšanas centrā un nospriedis, ka viss viņai ir labi. Pēc mēneša abus izlaida un piemēroja mājas arestu, taču attiecības uzlabojušās nav – abi dzīvojuši kā kaimiņi, daudz strīdējušies, līdz beidzot tika šķirti. Saskaņā ar blogā rakstīto, Protasevičs ar Sapegu nav sazinājies kopš pērnā gada oktobra, taču uzturējis kontaktu ar viņas vecākiem. "Septiņus mēnešus mūs praktiski nekas nesaista. Pat krimināllietas un apsūdzības ir pilnīgi atšķirīgas, tās nekrustojas," viņš vēsta.

Publikācijā tiek vainoti arī Rietumu mediji, kas Sapegu uztverot tikai kā "Protaseviča meiteni": "Vairums mediju Soņu izceļ nevis kā atsevišķu personību, bet kā manu piedēkli – sociālā loma un nekas vairāk! Pārsteidzoši, ka sieviešu tiesību aktīvistes šai situācijai nepievērš uzmanību."

Viņš vēlreiz atgādina, ka Sofija notiesāta par "savām reālajām darbībām", nevis par attiecībām ar viņu, kā arī aicina sūtīt Sapegai uz cietumu atbalsta vēstules. "Tiklīdz būs iespēja, es pats noteikti uzrakstīšu. Lai kādas būtu grūtības, vienmēr pret viņu izturēšos ar sirsnību. Lai gan tagad esmu precējies. Bet par to citreiz," rakstīts blogā, kura nobeigumā ievietota fotogrāfija, domājams, no dzimtsarakstu nodaļas.

Attēlā redzamajai līgavai ir notušēta seja.

Atgādinām, ka Protasevičs bija Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un bijušais galvenais redaktors.

"Nexta" aktīvi apstrīdēja viltotos prezidenta vēlēšanu rezultātus, ar kuriem par uzvarētāju kārtējo reizi tika atzīts ilggadējais valsts diktators Lukašenko. Aprīlī Baltkrievijas Augstākā tiesa pasludināja "Nexta" par teroristisku organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!