Foto: DELFI

Neraugoties uz ziemīgajiem laika apstākļiem, pavasaris vairs nav aiz kalniem. Šajā sakarā veselīga dzīvesveida speciāliste un uzņēmēja Elita Drāke (attēlā) iesaka, kā organismu sagatavot jaunajam gadalaikam, atbrīvojoties no ziemas radītā noguruma.

"Jāatceras, ka ziemā valkājam kažokus un vāļinkus, bet vasarā - šortus un peldkostīmus. Šo principu var lieliski attiecināt uz ēdienkarti, tāpēc laikā, kad mainām sezonas drēbes, ir jāmaina arī ēdienkarte," sarunā ar DELFI Izklaide skaidro Drāke.

"Organisms pavasarim jāsāk gatavot pamazām, pirmām kārtām, ievērojot atslodzes dienas. Tā kā dabā ir beidzies sals un tuvojas pavasaris, uzturā ir jāsamazina treknu ēdienu īpatsvars, tos aizstājot ar vieglāku pārtiku.

Otrkārt, ja ziemā dzērām pusotru līdz divus litrus ūdens, tad, iestājoties pavasarim, šis daudzums ir pakāpeniski jāpalielina," iesaka uztura speciāliste.

"Tāpat ir jāattīra zarnas, jo pa ziemu to darbība ir bijusi apgrūtināta smagās pārtikas dēļ, ko ēdām, lai sevi it kā sasildītu.

To var darīt, pielietojot klizmu terapiju, tomēr krietni patīkamāks veids, kā attīrīt zarnas, būs to izdarīt, lietojot ķiplokus un sīpolus vai nu dabiskā veidā, vai tabletēs, kā arī ļoti noderīgas šai ziņā ir arī klijas. Tās var lietot izmērcētā veidā pa četrām ēdamkarotēm pie jebkura ēdiena," skaidro Drāke.

Tāpat uzņēmēja aicina neaizmirst par organisma bagātināšanu ar vitamīniem. "Aicinu ikvienu lietot medus izstrādājumus, piemēram, ziedputekšņus, bišu maizi, bišu māšu peru pieniņu un citus produktus, kas nāk no Latvijas dabas un ko es saucu par dabiskiem uztura bagātinātājiem.

Izplatītais pieņēmums, ka visīstākais vitamīnu avots ir svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas, gan šobrīd nav patiess.

Dārzeņu sulas palīdz tikai no augusta līdz decembrim, tāpēc tā būtu pilnīga naudas tērēšana dzert tās šai periodā. Vienīgi puravos, pētersīļos un selerijās šobrīd atradīsit ļoti daudz C vitamīna," stāsta Drāke.

"Tāpat vēl nav pienākusi arī augļu sezona, un atliek vien gaidīt, kad izdīgs pirmās nātres, pienenes, skābenes un ceļmallapas.

Ja nu tomēr ļoti kārojas sulas, tad šobrīd var izlīdzēties ar citrusaugļu miksli, apvienojot apelsīnu, citronu un greipfrūtu, kas labi palīdz cīnīties ar hronisku ziemas nogurumu," atklāj uzņēmēja, vēlreiz uzsverot, cik būtiska ir organisma attīrīšana.

"Tieši tāpēc, ka dabisko vitamīnu avotu sezona vēl nav pienākusi un no ziemas miega mostamies pakāpeniski, ir jāizmanto šis laiks, kurā varam organismu kārtīgi iztīrīt.

Tādējādi sevi sagatavosim pilnvērtīgai vitamīnu uzņemšanai, kad pienāks īstais laiks. Pretējā gadījumā piesārņotais organisms šīs vērtīgās vielas neuzsūks, jo zarnās esošie mēsli to vienkārši neļaus," nosaka uztura speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!