Foto: Privātais arhīvs

Slavenā klimata aktīviste, zviedru jauniete Grēta Tūnberga nu ir pilngadīga.

Šā gada 3. janvārī pasaulslavenā procesu ietekmētāja un virzītāja kļuva 18 gadus veca, tātad nu ir pilngadīga.

Dzimšanas dienā Tūnberga pie savu sekotāju miljoniem sociālajos tīklos vērsās ar vēstījumu, ka nu beidzot jūtas brīva.

"Liels paldies visiem par laba vēlējumiem manā 18. dzimšanas dienā! Šovakar jūs atradīsiet mani lejā vietējā krodziņā, atklājot visus tumšos noslēpumus, kas slēpjas aiz klimata un skolas streika sazvērestībām. Ļaunie spēki mani vairs nespēj kontrolēt, es beidzot esmu brīva!" – tā Tūnberga, ierakstu ilustrējot ar mājīgu, priekpilnu foto.

Tiesa gan, savus sekotājus jauniete "neaizveda" līdzi uz krodziņu, kur, kā noprotams, Tūnberga atzīmējusi savu pilngadību.

Zviedru skolnieci Grētu Tūnbergu pasaule iepazina pirms trim gadiem, kad viņa, cīņā pret klimata pārmaiņām, piektdienās sāka bastot skolu, tā vietā meitene devās piketēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas, pieprasot politiķiem aizdomāties par globālās sasilšanas katastrofālajām sekām. Viņai drīz sāka pievienoties skolēni un studenti daudzās pasaules valstīs.

2019. gada 23. septembrī Tūnberga uzstājās ar runu ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, ko sāka ar vārdiem: "Jūs nozagāt manu bērnību." Viņa pārmeta politiķiem par bezdarbību ekoloģiskās katastrofas priekšā, uzsverot, ka "ļaudis cieš, mirst, iet bojā ekosistēmas, bet mēs atrodamies uz masu iznīcības sliekšņa".

Zviedrijas parlamentārieši izvirzīja Tūnbergu Nobela miera prēmijai, norādot, ka klimata pārmaiņas ir galvenais mūsdienu drauds, bet pusaudzes uzsāktā masu kustība ir ieguldījums cīņā pret to. Prestižais žurnāls "Time" aktīvisti nosauca par 2019. gada "Gada cilvēku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!