Foto: Mango

Uzņēmēja un jogas speciāliste Elita Drāke (attēlā), kura ir kaismīga veselīga dzīvesveida ievērotāja, apmeklējot dažādas Rīgas ballītes, vienmēr lepojas ar Latvijas klimatiskajiem apstākļiem neierastu iedegumu.

"Brūns cilvēks izskatās daudz veselīgāk, jūtas labāk un arī pats sev patīk vairāk. Tāpat ar sauli tiek uzņemta katram indivīdam tik ļoti nepieciešamā enerģija, tāpēc es cenšos daudz ceļot un šo braucienu laikā iesauļoties," skaidro Drāke, kura sapratusi, ka saules sniegtā enerģija lieliski palīdz gan pret depresiju, gan pašnāvnieciskām domām, ko pierāda statistika - saulainajās zemēs dzīvojošo cilvēku vidū pašnāvnieku skaits ir daudz zemāks.

Ārzemju braucienu laikā iegūto iedegumu Drāke uztur, katru dienu izdzerot vismaz vienu glāzi svaigi spiestas burkānu sulas, kas lieliski palīdz saglabāt veselīgu ādas toni. "Protams, arī lietojot burkānu sulu, nedrīkst aizrauties - ar vienu glāzi dienā pilnīgi pietiek, lai brūnums nepazustu."

Jautāta, vai ceļojumu laikā iegūtā iedeguma saglabāšanai tiek izmantots arī solārijs, Drāke atzīst, ka, dzīvojot Latvijā, ir spiesta to darīt. "Zinu, ka tas nav īpaši labi, bet ziemas mēnešos retu reizi aizeju, lai nezaudētu brūnumu. Bet, jo mazāk iet, jo labāk, jo solārijs nav nekas labs," vērtē Drāke.

Viņa atzīst, ka situācija Latvijā jauniešu ādas veselības problēmu ziņā ir kļuvusi kritiska - vairums meiteņu un puišu pārmērīgi aizraujas ar solāriju apmeklēšanu un šī iemesla dēļ arvien vairāk jaunu cilvēku cieš no dažādām ādas kaitēm. "Tas ir briesmīgi, ka jaunieši nedomā līdzi tam, ko dara. Sekas ir šausmīgas, jo, pārmērīgi cepinoties solārijā, var iegūt ādas vēzi," vērtē Drāke.

Viņa gan atzīst, ka cilvēkiem nekādā gadījumā nevajadzētu krist otrā galējībā un staigāt apkārt neveselīgi bāliem un pumpainiem, tomēr nepieciešams rūpīgi izvērtēt, vai veselības stāvoklis atļauj apmeklēt solāriju. "Lai droši sauļotos solārijā, ir jābūt veselām aknām, bet es ļoti šaubos, vai jauniešiem, it īpaši jaunajām modelēm, aknu stāvoklis ir normas robežās. Ar solārijiem ir tāpat kā ar alkoholu un saldumiem - pārmērīgās devās tas ir kaitīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!