Foto: F64
Februāra vidū sākās Lielais gavēnis, kura galvenais mērķis ir laikā līdz Lieldienām mudināt cilvēkus vairāk pievērsties sevis sakārtošanai un garīgo vērtību apzināšanai. Šajā laikā vairums cilvēku izvēlas atteikties no kādām iemīļotām lietām vai netikumiem, un arī jogas speciāliste Elita Drāke (attēlā) nav izņēmums.

Sarunā ar izklaides portālu Mango veselīga dzīvesveida popularizētāja Drāke atklāj, ka tieši gavēnis divas reizes gadā ir viens no priekšnosacījumiem, kas palīdz saglabāt labu izskatu un enerģiju, bet paralēli tam jogas speciāliste visa gada garumā reizi nedēļā organismu atpūtina, 36 stundas dzerot tikai ūdeni.

Tāpat Drāke jau daudzus gadus aizrāvusies ar pirts procedūrām, kas viņai kļuvušas par īpašu rituālu ar tējas terapijām, mantru skandēšanu, mūziku un vīrakiem, kā arī regulāri nodarbojas ar jogu un enerģētisko vingrošanu un enerģiju atjauno ar lūgšanām un meditāciju.

8. martā apritēs 23 gadi, kopš Drāke atteikusies no gaļas lietošanas uzturā un kļuvusi par veģetārieti. "Tā kā es gaļu un zivis uzturā nelietoju, šī gavēņa laikā atteicos no kafijas," atklāj Drāke, kurai gan arī līdz šim kafija bijusi nevēlamo produktu sarakstā, tomēr nepieciešamība gavēņa dēļ kaut ko mainīt likusi Drākei šo uzmundrinošo dzērienu no savas ēdienkartes izslēgt.  

"Nezinu, vai es, piemēram, gavēņa laikā atteikšos dzert vīnu. Šobrīd es jūtos tik labi un līdzsvaroti, ka radikālas izmaiņas un atteikšanās man nav nepieciešamas. Bet kas zina, varbūt, nākot tuvāk Lieldienām, es vairs neiešu dejot," par atsacīšanos no iemīļotām lietām gavēņa laikā stāsta Drāke, kura  gavēni uzskata par labāko veidu organisma sakārtošanai.

Uz jautājumu, vai viņai pašai nav grūti atteikties no dažādiem našķiem, Drāke atsmej, ka sākums visām lietām ir grūts, bet acīmredzamais rezultāts un "organisma pateicība" šīs atteikšanās padara vieglākas.

"Ikviens cilvēks vēlas nenovecot, bet, ja gadiem ilgi mēs organismam neļaujam atpūsties, tas noveco, jo ir noguris no nepārtrauktas ēdiena pārstrādes, kas prasa ārkārtīgi daudz enerģijas. Ja ir saprašana, ka tas dara labu, atteikties no saldumiem, trekniem ēdieniem un citām lietām nemaz nav grūti."

Tāpat Drāke veselības un laba izskata saglabāšanai iesaka domāt pozitīvas domas. "Dzīve ir jāpieņem tāda, kāda tā ir, nevis tāda, kādu mēs to iedomājamies," skaidro Drāke un atzīst, ka šobrīd sabiedrībā vērojams nepietiekams  garīgo un materiālo vērtību līdzsvars.

"Ir cilvēki, kas iet baznīcā un lūdzas, bet nedomā par savu ķermeni, un ir otra galējība, kad cilvēks katru dienu iet uz sporta zāli un cīnās ar saviem kilogramiem un celulītu, bet nezina nevienu lūgšanu un neprot domāt," sabiedrībā valdošās tendences novērojusi jogas speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!