Foto: Publicitātes foto

Latvijā šoruden uzsākta parakstu vākšana, lai Saeimā iesniegtu likuma grozījumus par marihuānas uzglabāšanu, lietošanu un pavairošanu. Par aizliegtās vielas dekriminalizāciju sabiedrībā šobrīd virmo dažādi viedokļi, un savs komentārs par radušos ažiotāžu ir arī aģentūras Mis Latvija vadītājai Intai Fogelei (attēlā).

"Pieņemu, ka ažiotāža ap marihuānas dekriminalizāciju zināmā mērā ir "uzpūsta" mākslīgi, lai novērstu sabiedrības domas no citiem, šobrīd krietni aktuālākiem jautājumiem.

Šo tematu jāizvērtē attiecīgajām instancēm. No savas puses varu teikt vien to, ka, cik, atceros no vēsturiskajiem materiāliem, tad laikā, kad Amerikā pieņēma alkohola aizliegumu, šis likums radīja tikai un vienīgi milzīgu nelegālā alkohola ražotņu uzplaukumu.

Ja Satversmē tiks pieņemti vēl stingrāki mēri narkotiku ierobežošanā, var rasties līdzīga situācija, kā ar minēto "sauso" likumu, un cilvēki savam organismam nodarīs pāri vēl vairāk, jo lietos no pagrīdes nākušas, nepārbaudītas vielas, kas var beigties ar letālām sekām.

Tāpat jāņem vērā, ka, ja cilvēkam kaut kas tiek aizliegts, tad vilinājums pēc šīs lietas ir krietni lielāks nekā tad, ja kārdinājumam var ļauties.

Tas pierādās, sākot ar cilvēku savstarpējām attiecībām, kur vienam otra ierobežošana visbiežāk rezultējas ar neuzticību, un beidzot ar, iespējams, neveiksmīgu salīdzinājumu ar suņiem, kuri tiek turēti īsā pavadiņā un raujas uz visām debess pusēm," sarunā ar DELFI Izklaide savu viedokli skaidro Fogele.

Aģentūras Mis Latvija vadītāja sevi nepieskaita pie marihuānas dekriminalizācijas atbalstītājiem, jo uzskata, ka tā var pavērt ceļu spēcīgai atkarībai, kā rezultātā cilvēks tiek iznīcināts, un Latvijas sabiedrība, pēc Fogeles domām, vēl nav gatava šādam solim, jo pagaidām neprot visam pieiet ar prātu.

Tomēr, neraugoties uz noraidošo attieksmi, arī pati Fogele ir baudījusi Latvijā aizliegto vielu. Tiesa, ierastā ķiķināšana un smiešanās bez iemesla skaistumkonkursu patronesei līdz šim gājusi secen.

"Pati marihuānu esmu mēģinājusi nevis jaunībā, bet jau ļoti apzinātos gados, kad viesojos Holandē. Tā kā nekad nebiju neko tādu mēģinājusi, nolēmu, ka, ja reiz esmu valstī, kur marihuānas lietošana ir legalizēta, tad arī uz savas ādas jāpārbauda, kas tas īsti ir.

Tāpat zālīte ir smēķēta vēl kādā reizē kopā ar draugiem, tomēr man, līdzīgi kā pirmo reizi, tā neradīja nekādu efektu - nebija ne smiešanās, ne dīvainā noskaņojuma, vien jutu galvassāpes un nelielu žēlumu pret sevi un draugiem, kuri uz mani iztērēja samērā lielus līdzekļus, bet velti, jo jautri bija visiem, izņemot mani," nosmej Fogele

Kundze gan drīzumā atkal dosies uz Holandi un, neraugoties uz to, ka līdzšinējā pieredze marihuānas smēķēšanā bijusi negatīva, nolēmusi marihuānu izmēģināt vēl pēdējo - trešo reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!