Foto: F64
Latvijas miljonāriem situācija, kad viņiem līdzīgi kā Ventspils mēram Aivaram Lembergam varētu aizmirsties seifa kods, šķiet visai neiespējama. Viņi seifā glabājot daudz nozīmīgākas lietas par diplomiem, bet koda pazušanas gadījumā pie urbja un zāģa neķertos.

"Tā vienkārši nevar gadīties! Seifs ir dārga manta, un tā kodu nevar aizmirst! Lemberga gadījumā tā ir ņirgāšanās par visiem un sava pārākuma demonstrēšana," sarunā ar izklaides portālu Mango savu viedokli pauž uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš.

Miljonārs nemaz nevarētu atļauties tā vienkārši pazaudēt seifa atslēgu, jo tajā glabājot mantojuma dokumentus un citus svarīgus papīrus, nevis kā Ventspils mērs - augstskolas diplomu. Drošības labad miljonārs seifa kodu uzticējis arī saviem tuviniekiem, bet, kā pats smejoties apgalvo, situācija, ka viņam tik svarīga lieta vienkārši izkrīt no prāta, neesot iespējama.

Līdzīgos uzskatos ir arī tirdzniecības tīkla Gerkens un partneri līdzīpašnieks Raimonds Gerkens (attēlā). "Aizmirst seifa kodu nevar! Ja nu patiešām tā notiek, jāvēršas tur, kur tas ir iegādāts," stāsts Gerkens un pamāca, ka visus kodus šifrētā veidā kaut kur jāpieraksta vai arī jāizdomā kāds āķis, kā šos ciparus labāk atcerēties.

"Ar mani tā vienkārši nedrīkstētu notikt, jo savā seifā glabāju ieročus, svarīgus dokumentus un naudu. Tāpēc Lemberga gadījumu uzskatu par patiesi komisku situāciju. Kaut gan - ja viņš šo seifu nav lietojis četrus gadus, tas pat varētu būt ticami. Piemēram, vecam mobilajam telefonam, kas četrus gadus nav lietots, es arī neatceros pin kodu," smejas Gerkens.

Savukārt uzņēmēja Irēna Pulkinena par savu atmiņu nav tik pārliecināta. "Man ir ļoti slikta atmiņa attiecībā uz cipariem. Man pat gadījies tā, ka netieku iekšā pati savā birojā, jo esmu aizmirsusi durvju kodu," sarunā ar portālu Mango stāsta uzņēmēja.

Tieši šī iemesla dēļ Pulkinena izvēlas sev svarīgās lietas - līgumus un dārglietas - glabāt bankas seifā, bet visas paroles pierakstīt. "Ja arī man patiešām gadītos aizmirst kodu, es meklētu speciālistu, kas varētu seifu atmūķēt. Domāju, ka manējo atvērtu jau pirmais speciālists," smejas Pulkinena.

Atgādinām, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs 25. maijā KNAB veiktās kratīšanas laikā sava seifa kodu tomēr izrādījās aizmirsis, jo neesot to lietojis jau četrus gadus. Kad speciālistiem pēc vairāku stundu urbšanas un zāģēšanas ar trešo piegājienu Lemberga seifu tomēr izdevās atmūķēt, izrādījās, ka tajā glabājas vien ļoti veci dokumenti un augstskolas diploms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!