Foto: F64
Gandrīz ikviens no mums ir piedzīvojis drūmu noskaņojumu un periodisku intereses trūkumu par dzīvi. Brīžos, kad no nomāktības un skumjām neizdodas atbrīvoties pašu spēkiem, un nepatīkamās izjūtas pāraug depresijā, noderīga ir palīdzība no malas.

Arī par radiogeišu dēvētā publiciste un pasniedzēja Ieva Adamss (attēlā) ar pretrunīgi vērtēto slimību - depresiju - savulaik ir saskārusies pati un aicina ikvienu uzmanīgāk palūkoties uz saviem līdzcilvēkiem.

"Depresija ir viltīga lieta - tā pa īstam šo kaiti izdodas pamanīt tikai tad, kad esi jau beidzot izkārpījies no tās bedres laukā. Šīs sajūtas arī es pati pirms daudziem gadiem esmu izbaudījusi uz savas ādas.

Tad, kad esi šī drūmā perioda pašā dziļumā, ir grūti saprast, ka var arī mēģināt tikt no turienes laukā. Šķiet, nekas nesāp, dzīve kaut kā iet uz priekšu, jā, pārāk laba sajūta nav, bet - kuram ta' mūsdienas iet labāk? Tas, ka to nevar nosaukt par pilnvērtīgu dzīvi, kļūst skaidrs tikai vēlāk," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Adamss.

"Tā arī es, pati nemanot, ar depresiju, izrādās, biju sadzīvojusi vairākus gadus. Ne ar klīnisko, bet tādu nemainīgi smagu dvēseles stāvokli.

No tā tiku ārā, vien pateicoties augstākiem spēkiem - laikam jau kāds tur, augšā, iežēlojās par mani un atsūtīja pareizos cilvēkus, kas mani metodiski no šīs bedres izvilka ārā.

Lasot šo, daudzi iesauksies, ka ir taču milzum daudz līdzekļu, ko lietot pašam depresijas māktajam! Kaut vai divdesmit minūtes ikdienas obligāto fizisko vingrojumu, ko ārzemēs nozīmē dažās progresīvās klīnikās.

Tomēr lielākoties ārstēšanās no depresijas nozīmē cilvēka "uzsēdināšanu" uz drausmīgiem medikamentiem. Amerikā vien no antidepresantiem pārtiek septiņdesmit procentu iedzīvotāju. Un tas tad arī ir viss - ja vien cilvēkam nepaveicas "sastapt Dievu" vai viņa palīgus pareizo cilvēku veidolā," rezumē publiciste.

Lai gūtu papildus zināšanas, kā palīdzēt  nomāktajiem līdzcilvēkiem, Adamss ieplānojusi apmeklēt arī īpašu, par "dvēseļu dziedināšanu" dēvētu pasākumu, kuru organizē luterāņu mācītājs Kaspars Bērziņš.

"Kristieši termina "depresija" vietā labprātāk lieto vārdu "izdegšana", un arī man tas šķiet daudz simboliskāk," spriež Adamss.

"Divas dienas - 1. un 2. martā - Bruņinieku ielā 10a dažādu konfesiju mācītāji un psihoterapeiti dalīsies zināšanās par to, kā mainīt un uzlabot attiecības ar sevi pašu un apkārtējiem, lai attiecības vienkārši neizdegtu, jo tieši tas ir depresijas pamatā. Lieki teikt, ka tās ir zināšanas, kas nepieciešamas katram, neatkarīgi no ticības vai tās trūkuma," pārliecināta ir radiogeiša.

Pati Ieva pasākumu apmeklēs cerībā iegūt sev un ģimenei vērtīgu informāciju. "Svarīgi ir atrast savu tehniku, kā cīnīties ar nemanot piezogošos drūmo noskaņojumu, kas Latvijā, pateicoties ekonomiskajiem un klimatiskajiem apstākļiem, ir teju vai neizbēgams," nosaka Adamss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!