Foto: DELFI

Pērnā gada vasarā Igauniju satricināja skaļš skandāls - valsts pirmā lēdija Evelīna Ilvesa tika pieķerta, bučojoties ar kādu svešinieku, un pavasarī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (abi attēlā) paziņoja, ka viņu laulība tiek šķirta.

Ne prezidents, ne viņa bijusī sieva līdz šim komentārus par laulības šķiršanu netika snieguši, lūdzot cienīt viņu tiesības uz privātumu. Tas neizbēgami noveda pie runām, ka tieši sānsolis bijis laulības izjukšanas iemesls. Tagad tapis zināms, ka problēmas sakne meklējama daudz dziļāk.

Sekojot daudzu sabiedrībā zināmu dāmu piemēram, arī Evelīna ir uzrakstījusi grāmatu ar nosaukumu Kirju (Spilgtā) - tajā apkopota informācija par laika posmu no 2003. līdz 2015. gadam, un lieki piebilst, ka šobrīd Igaunijā tai pievērsta liela uzmanība.

Grāmatas beigās ievietota ļoti atklāta grāmatas varones intervija ar izdevēju un rakstnieci Epu Petroni, kurā, kā vēsta Igaunijas mediji, arī atbildēts uz daudzu prātus uztraukušo jautājumu - kāpēc izjuka Ilvesu laulība?

Kad tapis zināms par šķiršanos, Evelīna saviem draugiem uzrakstījusi vēstuli, kurā teikts, ka izšķirošs laulībā kļuva viņas vīra otrais prezidenta termiņš.

"Es domāju, ka lietas notiek tā, kā tām ir jānotiek, un nevajag meklēt pagātnē sarežģītas konstrukcijas. Bet ir arī skaidrs tas, kāpēc ir šāds spriedums: ja mums būtu bijis viens termiņš un ja mēs pēc pieciem gadiem Kadriorgas pilī būtu devušies uz kādu citu vietu un nodarbojušies ar citām lietām, es būtu pašapliecinājusies.

Un otrkārt - ja tev nevajag visu laiku dzīvot pastiprinātā sabiedrības uzmanībā, tā uzreiz ir cita dzīve. Bet es nevēlos teikt, ka, ja tā būtu, tad viss notiktu citādi. Visam tā arī bija jānotiek," intervijā norādījusi Ilvesa.

Kā vēsta Igaunijas mediji, grāmatā var atrast norādes, ka prezidenta kundzei atrašanās vīra ēnā bijusi nomācoša - viņa vēlējusies strādāt, bet prezidenta kanceleja šo ideju noraidījusi. Bijuši arī citi konflikti ar Ilvesa komandu, un uzņēmīgā sieviete nav vēlējusies samierināties, ka ir "sabiedriskā kleita", tāpēc izmantojusi savu "dienesta stāvokli" un kļuvusi par dedzīgu veselīgā dzīvesveida popularizētāju. 

Tāpat viņu nav apmierinājis tas, ka sava vīra dzīvē viņai bijusi maza teikšana - kad Ilvess lēmis par to, vai kandidēt atkārtoti prezidenta amatam, viņai neviens neesot jautājusi padomu, bet jau tad Evelīna zinājusi, ka vairs nevēlas būt valsts pirmā lēdija. 

"Šī grāmata aptver 12 manas dzīves gadus. Kad jūs aizvērsiet pēdējo lapu, šī tēma uz visiem laikiem tiks slēgta," intervijā par grāmatu teikusi Ilvesa, kas liek domāt - Igaunijas prezidenta pārstāvju līdz šim sniegtā informācija, ka Ilvesas grāmatā nebūs privātas informācijas par abu attiecībām, īsti neatbilst patiesībai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!